Bebek Önderliğinde Beslenme (BLW): Bebekler Kendi Başına Beslenebilir mi?

Eğer bebeğiniz katı gıda ile beslenmeye başladıysa, kullanabileceğiniz çok faydalı bir beslenme yöntemi vardır. Dahası, çocuğunuzun diğer nesneler ve kendi vücudu arasındaki etkileşime tanıklık etme şansı da bulacaksınız. Bebek önderliğinde beslenmenin faydalarını kaçırmayın!
Bebek Önderliğinde Beslenme (BLW): Bebekler Kendi Başına Beslenebilir mi?

Son Güncelleme: 04 Nisan, 2019

Bebek önderliğinde beslenme yöntemi – ayrıca BLW olarak da bilinir – bebeğinizin tamamlayıcı beslenmesine benzersiz bir yaklaşımdır. Bu yöntem, ebeveynlerin çocuklarına bağımsız olarak yemek yemeyi nasıl öğreteceğine dair detaylı yönlendirmeler sunmaktadır.

Kaşığı bir kenara bırakın ve bu yöntem hakkında daha fazla bilgi edinin. Şaşıracağınızdan eminiz.

Çocuk doktorları, bebeklerin 6 aydan itibaren katı gıdaya başlamasını önermektedir. Bu süreci hayal ettiğinizde muhtemelen anne ve babanın bebeklerine püre halindeki yemekleri yedirdiği gözünüzün önüne gelir. Hatta belki çocuklarını ikna etmek için kaşıkla uçak taklidi yapan aileleri de düşünebilirsiniz

Öte yandan, bebeklerin daha “doğal” bir şekilde yemek yemesini sağlayan yeni bir yaklaşım vardır. Bu yöntem, BLW (Baby Led Weaning) olarak da bilinir ve çocuklara püre haline getirilen yemekleri kaşıkla vermek yerine küçük parçalar halinde gıdalar vermeyi içerir. Bu sayede, bebek kendi kendine beslenmiş olur ve ne kadar, ne zaman ve ne hızda yemek yiyeceğine kendi karar verir.

Açıkça görebildiğiniz gibi, bu yöntem, bebekler ve yemekle ilgili tüm geleneksel değişkenlerden farklı bir yerde durmaktadır.  Bununla birlikte, dikkatimizi çekmeyi hak eden bir konudur. Aşağıda sizlerle, BLW (Bebek önderliğinde beslenme)’nin temel yönleri hakkında daha detaylı bilgiler paylaşacağız.

Bebek önderliğinde beslenme yönteminin faydaları

Birçok uzman, BLW yönteminin çocuğun genel gelişimi için çok faydalı olduğunu savunmaktadır. Bebek önderliğinde beslenme, çocuğun besin ihtiyacını karşılamanın ötesinde bir durumdur.

Öncü İspanyol çocuk doktoru Dr. Carlos Gonzalez, bebeklerin besin ihtiyaçlarının henüz tam olarak değişmediğini yani başka bir deyişle, bebeklerin hala anne sütünden alacakları besine de ihtiyaç duyduklarını belirtmektedir.

BLW yönteminin ana avantajları arasında şunlar bulunmaktadır:

  • BLW, el göz koordinasyonunu geliştirir: Bu yaşta bebekler, bu gibi becerilerinin geliştiği bir dönemdedir. Yemek zamanı bu becerilerinin üstüne gitmek çok büyük avantajlar sağlayacaktır.
  • Çocuğun yemek yemekten hoşlanmasını sağlar: Bebekler, yemek zamanının eğlenceli olduğunu düşünürler. İstedikleri şekilde istedikleri yemeği yemek onlar için iyidir. Dahası, hızlı ya da yavaş yemeye ya da bir yemekten ne kadar yiyeceklerine kendileri karar verecektir.
  • BLW özgüven ve bağımsızlık hislerinin gelişimini sağlar: Küçük yaştan itibaren, bebekler bir kişisel tatmin duygusu geliştirir ve bunun zihinsel sağlık için pek çok faydası vardır.
  • Bu yöntem, sürekli bir öğrenme sürecinin bir parçasıdır: Eğer bebeğinizin önüne doğranmış bir muz koyarsanız, onu yemek için bir araç olarak ellerini kullanacaktır. Bunda hiç kötü bir şey yoktur; hatta, bu çok iyidir. Bu sayede, bebeğinizin yeni doku, renk ve tatlar keşfetmesini sağlamış olursunuz – tabi ki bebeğiniz onu denemeye karar verirse. Tüm bunlar, bebeğinizin çevresindeki dünyayı keşfetme sürecinin bir parçasıdır.
brokoli yiyen bebek

BLW yöntemini bebeğinize nasıl uygularsınız?

Bu yöntemi açıklamadan önce bir şeyi netleştirmemiz gerekir. Katı gıdaya dayalı tamamlayıcı beslenme, adı üzerinde olduğu gibi emzirme ile tamamlanmalıdır.

İki besin kaynağının bir araya gelmesi sayesinde çocuğunuzun ihtiyacı olan her şeyi aldığından emin olabilirsiniz. Belki çocuğunuzda yine de demir eksikliği olabilir ama bu da demir takviyesi ile kolayca çözülecektir.

BLW yöntemi, çocuğunuzun yemekle ilk temasına yardımcı olacaktır. Bu temas, onun geri kalan hayatı boyunca yemeklerle kuracağı ilişkisini etkileyecektir. Bu yüzden, bebeğinizin bu sürece önderlik etmesine izin vererek onun yemekten zevk almasını ve yemeklerle sağlıklı bir ilişki geliştirmesini sağlayabilirsiniz.

Başlangıç için, çocuğunuzun yemeklerini küçük parçalara bölmelisiniz Yemeklerin yumuşak olması gerektiğini unutmayın, çünkü bebeğinizin henüz bunları çiğneyecek dişleri yoktur ya da çiğnemeyi bilmiyordur.

Bazı harika seçenekler aşağıdaki gibidir:

  • Meyveler: Muz, şeftali, armut ya da elma.
  • Sebzeler: Havuç, kabak, bal kabağı ya da patates.
  • Baklagiller: Örneğin mercimek püresi.
  • Pirinç, yulaf ya da arpa: bunlara ayrıca yoğurt da ekleyebilirsiniz.

Aynı zamanda, sabırlı olmanız ve ilk denemede vazgeçmemeniz de çok önemlidir. Çocuğunuz yeni yemekler denerken ortalığı dağıtabilir, yemeği tükürebilir ya da yere dökebilir.

Ayrıca, çocuğunuzun yemek yemesi sizin istediğinizden çok daha fazla zaman alabilir ya da bazı zamanlarda çocuğunuz tamamen yemek yemeyi reddedebilir de. Durum ne olursa olsun sabırlı olun ve denemekten vazgeçmeyin.

elma yiyen çocuk

BLW yönteminin riskleri var mıdır?

Birçok ebeveyn, bebek önderliğinde beslenme hakkında endişelidir, çünkü bunun tehlikeli olabileceğini düşünür. Daha spesifik olmak gerekirse, birçok ebeveyn çocuğunun boğulma riskinden korkar.  Bununla beraber, bu yöntemi denemeye cesaret eden ebeveynlere göre de endişelenilecek hiçbir şey yoktur.

Tabi ki, katı gıdaya geçiş yaparken hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, yine de dikkatli olmalısınız. Öncelikle, çocuğunuzun dik oturarak yemek yediğinden emin olmalısınız. Çocuğunuz hem rahat olmalı hem de dik oturmalıdır. Aynı zamanda, yemek parçalarının çok küçük olmamasına da özen göstermelisiniz.

Eğer çocuğunuz bir yemek yerken öğürürse, bunun öğrenme sürecine ait normal bir durum olduğunu kabul etmelisiniz. Öğürmek, çocuğunuzun boğulduğu anlamına gelmez.

Öğürme refleksi, gıdaların nefes borusuna kaçmasını önleyen bir reflekstir. Bu yüzden, bir miktar öğürme normaldir. Zamanla bu durum, giderek daha az başına gelecek ve bebeğiniz yemek yemeye alışacaktır.

Diğer beslenme yöntemleri ile karşılaştırıldığında bebek önderliğinde beslenme, diğerlerinden daha tehlikeli değildir. Hatta, bebeklerde öğürmenin ana sebebi, onu besleyen yetişkinin yaptığı bir hatadan kaynaklanır. Eğer bebeğiniz düzgün oturmuyorsa da bu durum risk taşır

“Öncelikle, çocuğunuzun dik oturarak yemek yediğinden emin olmalısınız. Çocuğunuz hem rahat olmalı hem de dik oturmalıdır.”

BLW ile ilgili en rahatsız edici durum dağınıklık ve pisliktir. Ama endişe etmeyin, her sorunun bir çözümü vardır. Çocuğunuzun kıyafetlerini korumak için önlük ya da plastik örtüler kullanabilirsiniz. Yazın ise çocuğunuz sadece bezi ile yemek yiyebilir.

Sonuç olarak, BLW birçok farklı faydaya sahip bir yöntemdir ve mutlaka bunu denemeye değer. Haydi bunu denemek için ne bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.