Bir Bebek Doğduğunda Ne Kadar Malzeme Alınmalı?
Yeni bir bebeğin gelişiyle birlikte ilk kez anne ve baba olmaya hazırlananlar, çocuk doğduğunda nelere ihtiyacı olacağı ve bunlardan ne kadar almaları gerektiği konusunda kararsızlık yaşamaya başlarlar. Neşe ve kaygı arasında gidip gelen anne ve baba adayları, korku ve diğer duygularla dolu bu aşamanın üstesinden gelebileceklerini umut ederler. İşte bunu başarmak için bazı ipuçları şu şekildedir.
Doğacak olan bebeği her şeyi eksiksiz bir biçimde hazırlanmış olarak karşılamak ve ortaya çıkabilecek her duruma karşı zamanında tedbirli davranmak temel bir gereksinimdir. Ufaklığın ihtiyaç duyacağı şeyleri karşılamak için alışveriş yapmak da anne ve babalar için bir tür terapi niteliği taşımaktadır. Bu sayede diğer bazı endişelerinden uzaklaşma ve sadece bu tatlı bekleyişe odaklanma şansını yakalarlar.
Şimdi size, bebeğin gelişinin sorunsuz bir biçimde atlatılabilmesi için gerekli malzeme, eşya ve diğer ihtiyaçların bir listesini sunacağız. Böylece yeni anne ve babalara, bebekleri doğduğunda ne kadar malzeme almaları gerektiği konusunda bir yol göstermiş olmayı umuyoruz.
Bebeğin Doğduğu Gün İçin Yapılması Gereken Alışveriş
Bebek doğduğunda ne alınması gerektiğine ilişkin kendi kendinize sorular sormaya başladığınızda, ilk olarak bebeğin doğacağı gün nelerin gerekli olacağını düşünerek bu yönde bir ihtiyaçlar listesi hazırlamanız gerekecektir.
Hastanede bulunacağınız süre içerisinde aslında fazla bir şeye ihtiyaç duymayacaksınız. Ancak aşağıda belirteceğimiz eşyaların bu süreçte unutulmaması önemlidir:
Bebek Bezleri
Anne ve babaların ilk akılda tutmaları gereken şey yeni doğan bebeklerin çok fazla miktarda bez tükettikleri gerçeğidir. Ortalama olarak dünyaya yeni gelmiş olan bir bebek, günde 9 ila 12 arasında beze ihtiyaç duyar.
Bu nedenle, hastanede kalınacak günler dikkate alınarak bu günler boyunca bebeğin ihtiyaç duyacağı bez miktarının önceden kabaca hesap edilmesi ve buna göre hazırlık yapılması önemle tavsiye edilmektedir.
Pamuk ya da Yün Bir Battaniye
Bu tür malzemeler satın alırken oldukça dikkatli davranmak gerekir. Özellikle hipoalerjenik (diğerlerine göre alerjik reaksiyonlara daha az sebep olan) malzemelerin alınması konusunda hassas bir biçimde davranılmalıdır.
Badi
Bebekler için en ideal giysiler badidir. Bu giysiler, bebeklerin küçük bedenlerini tamamen sararak ideal vücut sıcaklığı yakalamaları için yardımcı olurlar.
Bu giysiler arasında en uygunu pamuktan yapılmış olanlardır. Bebeğin bu kıyafeti bir şapka, bere ve fazladan çoraplarla desteklenebilir. Bu tür kıyafetlerden, aksesuarları ile birlikte en az üç takımın hastaneye getirilmesi tavsiye edilmektedir.
Islak Mendil
Bu ürün anne ve babaların adeta eli ayağı durumundadır. Sadece bebeğin altını değiştirirken değil, diğer birçok maksat için çok kullanışlı olduğunu söylemeye gerek yoktur.
Bebeğin altını günde ortalama 10 kez değiştireceğinizi varsaydığımızda, içinde en az 40 adet bulunan bir ıslak mendil paketinin yanınızda bulunması faydalı olacaktır.
“Çocuğun doğum aşamasında gerekli olan her şeyi hazırlamak ve önceden tedbirli davranmak temel prensiptir.”
Bebek İçin Hazır Süt
Normal koşullarda bebeğin ilk besini anne sütü olmalıdır. Ancak ilk birkaç gün anne sütünün gelmediği bazı durumlarla da karşılaşıldığı görülmektedir.
Çok sık rastlanan bir durum olmasa da her olasılığa karşı önlem almak ve bu tarz beklenmeyen bir duruma karşı hazırlıksız yakalanmamak için, hastane çantasında bebek için iki şişe hazır süt bulundurmak faydalı olacaktır.
Araba İçin Bebek Koltuğu
Hastanede geçirdiğiniz sürenin sona erdiği doktorunuz tarafından size söylendiğinde artık eve gitmenin vakti gelmiş demektir. Şimdi bebeğin güvenliği en fazla dikkat edilmesi gereken konudur. Bu nedenle arabadaki ilk yolculuğunun konforlu olması için onu arka koltuğa monte ettiğiniz bebek koltuğuna dikkatli bir biçimde yerleştirmelisiniz. Doğal olarak anne, ortaya çıkabilecek herhangi bir ihtiyacını karşılamak için bebeğin yanında oturacaktır.
Eve varıldığında, bebeğin odası, hem bebeğin gerekli ihtiyaçlarına cevap verecek hem de anne ve babaların günlük işlerini rahat bir biçimde yapmalarını kolaylaştıracak şekilde hazırlanmış olmalıdır. Gerek bebek odası gerekse evin geri kalanı için neler alınması gerektiği konusunda da bir çok soru işareti ortaya çıkacaktır.
Bebek malzemeleri genellikle pahalı eşyalardır. Bu nedenle bir eşya satın alırken önce o eşyanın ihtiyaç olup olmadığı konusuna dikkat edilmelidir. İşte size mutlaka bulunması gereken eşyaların kısa bir listesi:
Oda İçin
- Beşik
- 3 takım beşik seti
- Beşik yatağı için koruyucu kılıf
- Bebek için banyo küveti ve banyo için gerekli diğer malzemeler
- Emzirirken kullanılacak olan yastıklar
- Yenidoğan yastıkları
- Beşikte ve diğer yerlerde kullanılacak renkli çıngıraklar
- Bir gece lambası
- Görüntülü ya da sesli ev içi uyarı ve takip cihazı
Evde Kullanılacak Temizlik Malzemeleri
- Biberon temizleyicisi
- Biberon temizliğinde kullanılacak özel fırçalar
Gezinti Sırasında İhtiyaç Duyulacak Malzemeler
Anne ve babalar bebekleri ile gezintiye çıkmak istediklerinde, yanlarında aşağıda belirtilen özel malzemelerin bulunmasına ihtiyaç duyacaklardır:
- Bebek arabası (tercihen şemsiyesi olan)
- İçinde yedek kıyafetler, bebek bezleri ve biberon bulunan bir çanta
Bebeğin Hijyeninin Sağlanması İçin Doğduğunda Ne Kadar Eşya Alınması Gerekir?
Bebeklerin bakımı için üretilmiş olan sayısız ürün bulunmaktadır. İlk başta, yalnızca çok gerekli olan malzemelerin alınması önerilmektedir. Çünkü yeni doğmuş ufaklığın hassas cildinin bu malzemelerden birçoğuna nasıl bir reaksiyon vereceği bilinmemektedir.
Bu bağlamda, aşağıdaki malzemelerin kullanılması tavsiye edilmektedir:
- Doğal sabunlar
- Bebekler için özel olarak üretilen şampuanlar
- Islak mendil
- Pamuk toplar
- Pamuk temizlik çöpleri
- Bebeğin tırnaklarını kesmek için ucu yuvarlaklaştırılmış makaslar
- Tahriş önleyici krem
Yukarıda yalnızca gerekli olan malzemeler sıralanmıştır. Bunlara ek olarak birkaç adet yedek kıyafetin bulundurulması da faydalı olacaktır. Görüleceği gibi aslında anne ve babaların başlangıçta almaları gereken az sayıda malzeme bulunmaktadır. Bu nedenle yapılacak alışverişin dozajının zamanla artırılması tavsiye edilmektedir.