Çocuklarınıza Hayır Demenin Önemi
Her çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için net sınırlar belirlenmesine ihtiyacı vardır. Sınırların olmaması, çocuklar için çok zararlı olabilir, özellikle de sonraki yaşlarında. Bu yüzden, çocuğunuzu yetiştirme sürecinize Hayır kelimesini dahil etmeniz çok önemlidir.
Birçok aile çocuklarını olabildiğince mutlu etmeye çalışır ve hiçbir zaman onların üzülmesini istemez. Bununla beraber, çocukların sabır, denge, toplumsal değerler ve ahlak kurallarını da öğrenmesi gerekir.
Ebeveynlerin, değerleri, deneyimleri ve bilgelikleri doğrultusunda sınırlar koyması ve iletişim kurması gereklidir. Çocukların, evdeki kuralların tartışmaya açık olmadığını net bir şekilde anlaması önemlidir.
Net sınırlar çizmede başarısız olunması, çocuklarda sanki aileleri onları önemsemiyormuş gibi bir his yaratabilir. Daniel Goleman, Duygusal Zeka isimli kitabında bu konunun detaylarından bahsetmektedir.
Çocuk yetiştirmede net kurallar belirlemenin önemi
Gerektiği zamanlarda hayır diyebilmeyi bilmek, çocuk eğitiminin çok önemli bir kısmıdır. Bu özellikle de artık çocuklarınız küçük olmadığında ve ergenlik dönemine girdiğinde daha fazla önem kazanır. Ergenlik yılları çocukların hayatlarında uzun vadeli sonuçlar doğuracak kararlar aldığı bir dönemdir.
Her zaman tutarlı olmak en iyisidir
Bazen Hayır kelimesi, bir ebeveynin ağzından spontane bir şekilde çıkabilir. Bu genellikle çocuk uygunsuz ya da tehlikeli bir şey yaptığında ortaya çıkar.
Aynısı, bir çocuk, ailenin önceden belirlediği kurallardan birini ihlal ettiğinde de olur.
Hayır kelimesini kullanmak, çocuklar bazı görevleri yerine getirmek istemediğinde ya da sorumsuz davrandığında da ayrıca önemlidir. Bu durum oluştuğunda, ebeveynlerin sabit durması ve kuralları esnetmemesi çok önemlidir.
Tabi ki, çocuklar her zaman pazarlık etmek ve istediklerini elde etmek için şantaj yapmak gibi yollara başvurabilirler. Bu durumlarda, ailelerin evin kurallarında ısrarcı olması çok daha önemlidir.
Ebeveynler, özellikle de çocuklar duygusal ve fiziksel olarak zarar verici bir şey yaptığında hayır demeyi bilmelidir.
Uçlardan uzak durun
Daha önce de belirttiğimiz gibi, çocukları zararlı davranış ya da aktivitelerden korumak için hayır denmesi de gereklidir. Öte yandan, fazla otoriter olmak ve fazla izin veren ebeveynler olmak da bir o kadar zararlı olabilir.
İki uç da çocukları ailesiyle gerçek ve samimi ilişkiler kurmaktan eksik bırakır. Ne yazık ki, birçok ebeveynin, istemsizce de olsa çocukların gerçek hislerini ve uğraştıkları şeyleri yok saydığı olur.
Ebeveynlerin çocuklarına karşı sınırlar koyması ve Hayır demesi kadar Evet diyebilmesi de önemlidir. Çocuğunuza uygun olan şeyleri yapması için izin vermek ve onu teşvik etmek de ona özgüven kazandıracaktır.
Gerekli dengeyi bulmaya çalışın ve çocuğunuz büyürken ona destek olun. Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın gerçek ihtiyaçlarının neler olduğunun farkında olmalısınız.
Bir insanın duygusal ihtiyaçları genellikle fiziksel ihtiyaçları kadar gözle görülür olmaz. Bununla birlikte, çocuklarınızın duygusal ihtiyaçlarının en az fiziksel olanlar kadar önemli olduğunu unutmayın.
“Net sınırlar çizmede başarısız olunması, çocuklarda sanki aileleri onları önemsemiyormuş gibi bir his yaratabilir.”
Çocuk yetiştirirken Hayır kelimesini kullanma konusunda faydalı ipuçları
Çocuğunuzu disipline etmek için ona bağırmanıza gerek yoktur. Çocuk yetiştirmenin önemli bir anahtarı ne zaman Evet ne zaman Hayır diyeceğinizi bilmek – ve bu ikisini de kendinden emin bir şekilde yapmaktır. Çocuğunuz bir kurala uymadığında sakin olmak her zaman kolay olmayabilir. Öte yandan, kızgın olmak ve sabrınızı kaybetmekse sadece daha fazla davranışsal soruna yol açacak ve ilişkinizi zedeleyecektir.
Eğer hemen çocuğunuza bağırır ve onu cezalandırırsanız, size sadece korkudan kaynaklı olarak itaat edeceklerdir. Korku aracılığıyla itaat edilmesini sağlamaktansa, çocuğunuza ev kurallarının arkasındaki sebepleri açıklamanız daha iyi olacaktır. Bu sayede, çocuğunuzun davranışlarının adım adım değiştiğini fark edeceksiniz.
Fazla ceza vermekten kaçınırken ayrıca fazla ödül vermemeye de dikkat etmelisiniz. Çocuğunuzu arada bir doğru davranışları için ödüllendirmek gayet normaldir. Mutlaka o da bundan mutlu olacaktır! Bununla beraber, fazla ödül de aynı fazla ceza gibi tehlikelidir. Eğer çocuğunuzu her doğru hareketinde ödüllendirirseniz, sadece ödül kazanmak için doğru davranışlarda bulunmaya başlar.
Burada amaç, çocuğunuzun bu kuralların önemini anlaması ve ödül almak için değil nedenlerini anladığı için kurala uymasıdır. Kurallar hakkında net olmak, çocuğunuzun güçlü ve sorumluluk sahibi bir birey olmasına yardımcı olacaktır.Evde saygı ve itaati öğrenmek,çocukları okul, iş ve genel olarak toplumda yaşayacakları şeyler için de hazırlar.
Aynı zamanda, daha büyük olan çocuklarınıza da bazı şeyler için pazarlık etmeye yer olduğunu ve basitçe her dediğinizi yapmamalarını da öğretmeniz gerekir.