Durmadan Ağlayan Bir Bebeğin Susmasını Nasıl Sağlayabilirsiniz

Durmadan Ağlayan Bir Bebeğin Susmasını Nasıl Sağlayabilirsiniz

Son Güncelleme: 14 Aralık, 2018

Eğer yeni doğmuş bebeğinizin karnı toksa, dinlenmişse ve hasta değilse ancak yine de durmadan ağlıyorsa, bu yazıda size vereceğimiz birkaç tavsiyeyi dikkate almak isteyebilirsiniz.

Durmadan ağlayan bir bebeğin susmasını sağlamak, ilk defa anne olan biri için büyük bir mesele haline gelebilir. Yeni doğan bir bebek, ne hissettiğini ya da neye ihtiyacı olduğunu  ifade edebilme yetisine henüz sahip değildir. Kendilerini ifade etmelerini sağlayan konuşma becerileri henüz gelişmemiştir.

Bu konuda her şeyi denemiş olduğunuzu sanabilirsiniz. Bebekler ağlar çünkü bezlerinin değişmesi gerekir; ateşleri çıkmıştır, aç kalmış haldedirler veya yorgun düşmüşlerdir. 

Anneler için bu durum, stresle, endişeyle veya hayal kırıklığı ile sona erebilir. Eğer gerçekten her şeyi denediğinizi düşünüyorsanız, bu yazıda tam da sizin işinize yarayacak tavsiyeler bulunuyor. Bu tavsiyelere  dikkat ederseniz eğer, minik yavrunuzu sakinleştirebilir, akan gözyaşlarını durdurabilirsiniz.

Eğer yaşadığınız bu durum kendini sürekli olarak tekrar ediyorsa, doktorunuzla bu sorunu paylaşın ve gerekli önlemleri alın.

Durmadan ağlayan bir bebek nasıl sakinleşir

annesinin kucağında ağlayan bebek

Yeni doğan bebekleri anlamak göründüğünden daha kolaydır. Bebekler doğmadan önce anne karnındayken belli şeylerden keyif almaya alışırlar. Bu ortamlarını doğduktan sonra da sürdürmek isterler. Bu nedenle doğduktan sonra ihtiyaç hissettikleri şeyler sıklıkla bu durumla ilişkilendirilebilir. Neyse ki anne karnında sahip oldukları rahatı, onlara tekrar sağlamanıza yardımcı olacak bazı yöntemler bulunmaktadır.

Bu söylediğimizi aklınızda tutmaya çalışın. Aşağıda, durmadan ağlamakta olan bir bebeği nasıl sakinleştireceğinizi anlatan birtakım tavsiyeleri sizin için sıraladık:

  • Sakin ve rahat olun. Bu iki şey, ağlamalarına neyin neden olduğu fark etmeksizin, bebeğiniz ağladığında en büyük yardımcınız olacak.
  • Bebeğinizin rahatsızlığını azaltmak için onu avutmaya ve sakinleştirmeye çalışın.
  • Bebeğinizi dikkatli bir şekilde göğüs hizanızda tutun. Eğer üşütmüşse bu hareketiniz onun ısınmasını sağlayacaktır. Sıcaklık hissi, onunla ilgilendiğinizi gösterir ve kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.
  • Kundak yaparken battaniye kullanın. Yeni doğmuş bir bebek, anne karnında sahip olduğu sıcaklığa sahip olmak ister. Böylece anne karnındaki rahatını sürdürmüş olur.
  • Parmağını ve hatta emziğini emmesine engel olmayın. Bebeğiniz aç olmasa dahi, emme eylemi kalp atışlarını dengeler ve sinirini yatıştırır.
  • Onlara nazik dokunuşlarla temas edince masaj yapın. Sürekli fiziksel temas onu rahatsız edebilir, ancak rahatlatıcı bir masaj yapmanız bebeğinizi sakinleştirecektir. Yumuşak ve yavaş bir biçimde dairesel hareketler uygulamanız bu konuda size oldukça yardımcı olabilir. Sırt, karın, omuz ve göğüs bölgesine masaj yaparken ekstra dikkatli olun ve özen gösterin. Eğer bebeğinizin karnı ağrıyorsa, daha çok karın bölgesine odaklanın.
  • Bebek anne rahmindeyken, annesinin kalp atışını dinleyerek büyür ve bu ritme alışkındır. Bu nedenle, onları göğüs hizanızda tuttuğunuz zaman oldukça rahat hissederler.
  • Bebeğiniz kollarınızdayken yürüme fikri harika olabilir. Bedeninizin nazik ve sakin hareketleri, bebeğinizin gözyaşlarını dindirmenize yardımcı olacaktır.
  • Bir diğer harika fikir de bebek arabası olabilir. Bebeğinizi arabasına koyup gezdirmeniz onu sakinleştirebilir.
  • Dışarı yürüyüşe çıkmanızın önemli faydaları bulunmaktadır: temiz hava, güneş ve mekan değişikliği ağlayan bir bebeği sakinleştirmeniz için size yardımcı olacaktır. 

Bebeğiniz ağladığında ne yapmanız gerekir

Eğer bebeğiniz durmadan ağlıyorsa ve bunun nedenini bilmiyorsanız bu durum sizin için oldukça stresli olabilir. Ancak aklınızda tutmanız gereken bir gerçek var, bebeğiniz sizin hissettiklerinizi hissedebilir. Gerginliğinizi ve sabırsızlığınızı göstermemeye çalışın.

Yorgunluk, duygusal durumunuzu etkileyebilir. Bu nedenle bu problemle uğraşmadan önce birkaç saat de olsa uykunuzu almış olmanız oldukça önemlidir.

Partnerinizden veya bir aile yakınınızdan yardım almanız stresinizi azaltacaktır. 

Ek tavsiyeler

annesinin kucağındaki bebek

Her şeyi denediniz ancak bebeğiniz hala durmadan ağlıyor mu? Eğer gitgide daha stresli ve endişeli hissediyorsanız, bebeğinizi yatağına yerleştirin ve bırakın bir süre ağlasın. Bu sırada kendinize sakinleşmek için zaman vermiş olacaksınız.

  • Size yardımcı olabilecek bir arkadaşınızı veya ailenizden bir kişiyi yanınıza çağırın.
  • Müzik dinleyerek veya televizyon izleyerek fazla stresinizi azaltmaya çalışın.
  • Nefes alma tekniklerini deneyin: Birkaç derin nefes mutlaka daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Unutmayın, ağlamak bebeğinize zarar vermez, hatta bazı durumlarda bebeğinizin ciğerlerinin daha iyi gelişmesine katkı sağlayabilir. Ağlama eylemi, zaman zaman gerginliği azaltır ve bebeğinizin daha kısa sürede uykuya dalmasını sağlar.

Eğer yapabileceğiniz her şeyi denediyseniz, bebeğinize biraz zaman verin ve bırakın kendi kendine sakinleşsin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.