Çocuklara Can Sıkıntısıyla Mücadele Etmeyi Öğretmek Mümkün

Çocuğunuza can sıkıntısıyla nasıl mücadele edeceğini öğretebilmeniz için size birkaç önerimiz olacak.
Çocuklara Can Sıkıntısıyla Mücadele Etmeyi Öğretmek Mümkün

Son Güncelleme: 15 Ağustos, 2019

Sıkılmak, çocukların yaratıcı yanlarını ortaya çıkarmalarını sağlar. Anne – babalar çocuklarına can sıkıntısıyla mücadele etmeyi öğretebilirlerse çocuklar da zamanlarını daha verimli kullanabilir .

Çocukları, can sıkıntısıyla kendi kendilerine mücadele edecek yollar geliştirmeleri için teşvik etmeniz önemlidir. Olumlu ve eğlenceli bir aktivite ararken akıllarını kullanmaları ve hayal güçlerini zorlamaları gerekecektir.

“Canım sıkıldı” cümlesi, kimi ebeveynleri derhal endişelendirirken kimilerinin de herhangi bir tepki vermesine yol açmaz. Bazı anne – babalar, çocuklarının ağlamaya başlamasını engellemek için bir oyuncak bulmaya koştururken diğerleri sakin kalır.

Çocukları memnun etmek için aile bütçesini zorlamak bir hatadır. İstedikleri her şeyi verirseniz size bağımlı olarak büyüyeceklerdir. İlerleyen zamanlarda, yaptığınız hiçbir şeyin çocuğunuzu yeterince memnun etmediğini görüp yorgun ve kızgın hissedebilirsiniz.

Can sıkıntısıyla nasıl mücadele edilir

“Sıkıldım”, çocukların ilgi beklediklerinde kullandıkları bir cümledir. Aslında sıkılmaları için çok bir nedenleri olmasa da kullanabilirler.

Anne – babalar bu sıkılma anlarını, normalde çok zamanlarının olmadığı bir aktiviteyi yapmak için kullanabilirler. Mesela beraber kek yapabilir, arabayı yıkayabilir ya da evdeki hayvanınızı yıkayabilirsiniz. Daha basit fikirler de işe yarar; sadece konuşabilir ya da oyun oynayabilirsiniz.

okulda sıkılan çocuk

Çocuğunuza can sıkıntısıyla nasıl mücadele edeceğini öğretebilmeniz için size birkaç önerimiz olacak:

İnternetteki eğitim kaynaklarından faydalanın

İnternet sayesinde çocuğunuzun gelişimi için çok önemli olan eğitim ve teknoloji faktörlerini beraber kullanabilirsiniz. İnternette eğitici, eğlendirici ve verimli içerikleri nasıl bulabileceğini çocuğunuza öğretin. Böylece eğlenirken öğrenebilir.

Boyama kitapları

Boyama yapmanın, zihni stresten uzaklaştırdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Çocuğunuz boyama yaparken hem ruh hali düzelecek ve zihni dinlenecek hem de yaratıcılığını kullanmış olacak.

Eğlendirici oyunlar

Monopoly, domino gibi oyunların yanında çocuğunuzla açık havada da oynayabilirsiniz. Dans etmesi için müzik açabilir ya da koreografisini öğrenmesi için bir dans videosu izletebilirsiniz.

Bu aktiviteler, çocuğunuzun hem zihinsel hem fiziksel olarak aktif olmasını sağlayacaktır. Grup halinde yapıldıklarında, çocuğunuzun yeni arkadaşlar edinmesini de kolaylaştırmış olursunuz.

Dışarı çıkın

Parka ya da alışveriş merkezine gitmek ya da şehrin sokaklarında yürüyüşe çıkıp temiz havayı içinize çekmek çocuğunuza sıkıntıyı unutturmanıza yardımcı olabilir. Dışarı çıkmak her zaman oldukça etkili bir seçenek ve kimi zaman başka aktivitelere de ilham verebilir.

açık havada aile aktiviteleri

Can sıkıntısının avantajları

Çocuğunuz gelip size sıkıldığını söylediğinde yapabileceğiniz en doğru şey sıkıntılı durumu değiştirme konusunda liderliği ona bırakmaktır. Bırakın, kendi kendilerine ilgilerini çekecek bir şey bulmayı denesinler.

Böylece başkasının gelip sorunlarını çözmesini beklemektense kendi kendilerine bir şeyler düşünebilirler. İleride fikir bulmada daha başarılı olmalarına, bağımsız ve kendine yeten bireylere dönüşmelerine de yardımcı olmuş olursunuz.

Ayrıca bu süreçte, hayal güçlerini ve yaratıcı taraflarını de keşfedebilirler. Boş zamanlarını nasıl yöneteceklerini öğrenmeye başlayabilirler.

Aslında canı sıkılan çocukların önünde seçeneklerle dolu yeni bir dünya vardır. Bu can sıkıntısını geçirmek için yapacak bir şey ararken, sevdikleri yeni bir şeyi keşfedebilir ya da zaten sevdikleri bir şeyde daha iyiye gidip özgüvenlerini yükseltebilirler.

Önerilerimizin, çocuklarınızın boş zamanlarını daha verimli şekilde kullanmasına yardımcı olacağını umuyoruz. Arada sırada biraz sıkılmanın hayal gücünü ve yaratıcılığı tetiklediğini unutmayın. Can sıkıntısı ayrıca, çocuğunuzu yeni bir şeyler yapma konusunda da motive edecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Antón, M. C. (2012). El aburrimiento. Perspectivas en Psicología: Revista de Psicología y Ciencias Afines, 9(3), 104-109. https://www.redalyc.org/pdf/4835/483549016015.pdf
  • Christian, M., & Roldán, P. Aburrimiento y Espacio.
  • Ovalle, J. (1993). Poemas divertidos para niños aburridos. Editorial Universitaria.
  • Salanova Soria, M. (2009). Organizaciones saludables, organizaciones resilientes. http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/73232
  • VELASCO, J. R. CURA CONTRA EL ABURRIMIENTO. LA FILOSOFÍA COMO RESISTENCIA ALES, 103.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.