Harvard Üniversitesi’nden İyi Bir Çocuk Yetiştirmenin Tüyoları
Ebeveynler olarak bazen çocuklarımızı iyi bir insan haline getirme konusunda tavsiyeye ihtiyaç duyarız. Ebeveyn olmak her ne kadar harika bir deneyim olsa da aynı zamanda sonsuz stres, şüphe ve endişe kaynağıdır. İyi bir çocuk yetiştirmek her zaman zordur ve çoğunluk ile çocuğumuza uyguladığımız yönlendirmelerin doğru olup olmadığından emin bile olamayız.
Ne mutlu ki bu konuda yardım alabileceğimiz birçok kitap, kişi ve kurum var. Yardım alabileceğimiz yerlerden biri de tüm dünyanın en iyi akademik kurumlarından biri olan son derece prestijli Harvard Üniversitesi’dir.
Üniversitede görevli birçok uzmanın konu hakkındaki endişe ve soruları giderip ebeveynlere yardımcı olacak bir dizi tavsiyesi var.
Uzmanlara göre iyi bir çocuk yetiştirmenin ipuçları
İyi eğitim üç kademeden oluşur: sorumluluk, saygı ve empati. Duygusal anlamda sağlıklı çocuklar yetiştirmek her ne kadar zor olsa da imkansız değildir.
Her şeyden önce çocuklar ebeveynleri tarafından sevilmeye ve sayılmaya ihtiyaç duyarlar. Bu duyguları ebeveynlerinden alabildikleri miktarda kopyalar ve ilerideki hayatlarında çevrelerindeki insanlara yansıtırlar.
Çocuklarınıza minnettar olma hissini öğretin
Minnettar olmak, diğer insanlara değer vermeyi öğrenmenin en iyi yollarından biridir. Minnettarlık duygusu gençlerin, kendilerini seven ve ilgi gösteren insanlar ile çevrili oldukları için ne kadar şanslı olduklarının farkına varmalarını sağlar.
Çocuklarınıza her sabah onlara kahvaltı hazırlamak gibi yaptığınız basit şeylerin değerini bilmeyi öğretin.
Minnet duymak ve teşekkür etmek insanlar arasındaki iletişimi geliştirip sağlıklı bir ruh hali kurmaya yarayan evrensel kavramdır. Buna ek olarak, yapılan birçok çalışma sonucunda minnettar olan çocukların olmayanlardan daha sağlıklı olduklarını ortaya koymuştur.
Aile değerleri: saygı ve anlayış
Çocuğun evde öğrendiği değerler son derece açık ve net olmalı, bu değerler çocukta herhangi bir kafa karışıklığına neden vermemelidir. Evde ailelerinden aldıkları bu değerler hayatları boyunca pek çok farklı durumdaki tutum ve kararlarını etkileyeceklerdir. Okulda, arkadaşları ile birlikteyken alacakları tutum bu konuda iyi bir örnektir.
Değer öncelikleri son derece önemlidir ve her şeyden önemlisi çocuklar etraflarındaki insanlara saygı duyup onlara nezaket göstermeyi bilmelidirler. Adil olmayan bir davranış karşısında kendilerini ve fikirlerini savunabilmeliyken aynı zamanda affetmeyi bilen de bir karaktere sahip olmalıdırlar.
Çocuklarınız ile elinizden geldiğince çok vakit geçirin
Günümüz dünyasında ebeveynlerin çocuklarına ayırabildikleri zaman gittikçe azalmaktadır. İş hayatımız günün büyük bir bölümünü ele geçirmiş durumda ve eve geldiğimizde tek yapmak istediğimiz şey sakin bir şekilde oturup dinlenmek.
Çocuklarınız için yeterince vakit ayırdığınızdan emin olun. Çocuk ile beraber vakit geçirmeye ayrılan zaman onu iyi bir insan olarak yetiştirmenin en önemli parçasıdır. Mesela bu konuda haftanın bir gününü sadece çocuğunuz ile ilgilenmeye ayırmayı deneyebilirsiniz.
Çocuklarınıza, onların sizin için ne kadar önemli olduklarını gösterin ve onları size güvenmeleri konusunda yüreklendirin. Çocuklar ebeveynlerinin sıcak ve samimi ilgisini her türlü oyuncağa tercih ederler.
Çocuklarınıza merhametli olmayı öğretin
İyi bir insan olması gereken özelliklerden biri de merhamettir. Çocuklarınıza nefretin ötesini görmeyi öğretin. İnsanların hata yapabileceklerini yani bizim ve kendilerinin hatalar yapabileceğimizi bilmelidirler.
Bunların dışında, zayıfı korumayı ve adaletsizliğe karşı durmayı da öğrenmeliler. İyi bir çocuk her ne kadar merhametli bir insan da olsa başkalarının onun sevdiği insanlara kötü davranmalarına göz yummaz.
Herkesin kendince çeşitli değerleri vardır ve hiç kimse kendisine gülünmesini ya da aşağılanmayı hak etmez.
Çocuklar, dünyanın en değerli kaynağı ve geleceğimiz için en iyi umudumuzdurlar.
-John Fitzgerald Kennedy-
Çocuklar hareketlerinin sorumluluğunu almalıdırlar
Çocuklarınıza sorumluluk kavramını öğretin. Aldıkları iyi ya da kötü her kararda yalnız olduklarını ve bu kararın sorumluluğunu taşıdıklarını bilmeliler. Seçimlerinin oluşturacağı sonuçları karşılamayı göze almalılar.
Onları cesur olmaları ve düşüncelerini saygılı ama korkusuz bir biçimde ifade etmeleri konusunda cesaretlendirin. Çocuklarınız ile manevi değerler, etik değerler ve haysiyet hakkında sohbet edin. İleride bir gün bu konuşmalarınızdan dolayı size teşekkür edeceklerdir.
Duyguların sağlıklı kontrolü
Duygularımızı ve hissettiğimiz şeyleri ifade etmek olumlu bir davranıştır ve çocuklarınızın bunu biliyor olmaları gerekir. Birçok ebeveyn insanın duygularını ifade etmesini bir zayıflık olarak görse de aslında bu doğru değildir.
Çocuklarınızı iyi bir insan olarak yetiştirmenin önemli bir parçası da onları kendileri olmaları ve ne hissettiklerini açıkça söyleyebilmeleri konusunda teşvik etmektir. Çocuklarımız hayatları boyunca birçok farklı durum yaşayacaklar ve ne yazık ki yaşayacakları her deneyim iyi olmayacak.
Onları başlarına gelebilecek her türlü olumsuz duruma karşı koruma şansımız yok ama onlara hayatta aldıkları her yenilgiden sonra tekrar ayağa kalkmayı ve mücadeleye devam etmelerini öğretebiliriz.
Olumsuz duygular ile mücadele etmeyi öğrenmek zor bir süreçtir ama iyi ebeveynlere sahip çocuklar bu zorluklar ile başa çıkmayı öğreneceklerdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- National Scientific Council on the Developing Child (2004). Children’s emotional development is built into the architecture of their brains. Working Paper, 2. Recuperado el 15 febrero 2010, de: https://developingchild.harvard.edu/science/national-scientific-council-on-the-developing-child/
- Rustoyburu, C. (2012). Los consejos sobre crianza del Dr. Bonanfant: pediatría, psicoanálisis y escuela nueva (Buenos Aires, fines de la década de 1930). http://rephip.unr.edu.ar/handle/2133/2589
- Castro, P. J., Van der Veer, R., Burgos-Troncoso, G., Meneses-Pizarro, L., Pumarino-Cuevas, N., & Tello-Viorklumds, C. (2013). Teorías subjetivas en libros latinoamericanos de crianza, acerca de la educación emocional. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 11(2), 703-718. https://www.redalyc.org/pdf/773/77329818018.pdf
- Raspi, E. M. (2005). Prácticas, normas y consejos para la buena crianza de un hijo. Montpellier, 1283-1285. Revista Escuela de Historia, 1(4), 0. https://www.redalyc.org/pdf/638/63810413.pdf