Montessori Metodunu Evde Nasıl Kullanırsınız: Çok Seveceksiniz!

Montessori Metodunu Evde Nasıl Kullanırsınız: Çok Seveceksiniz!

Son Güncelleme: 12 Nisan, 2018

Montessori metodu, çocuk yetiştirmede ve eğitimde çok önemli bir yöntemdir. Amacı hem basit hem de zorlayıcıdır: çocuklara hem bağımsız olabilecekleri hem de dengeli bir dünya sunabilmek.

İster inanın ister inanmayın, bu evde yapabileceğiniz bir şey. Bu deneyim kesinlikle hayatınızı zenginleştirecek bir deneyim olacaktır. Öte yandan, Montessori metodunu evde uygulamayı denemeden önce dikkate almanız gereken bazı konular vardır.

Bunu uygulamak için özel eşyalar gerektiği gibi bilgiye de ihtiyaç duyacaksınız. Bu, çocuğunuzun evde, okulda veya herhangi bir ortamda kullanabileceği tüm potansiyelini ortaya çıkaracak.

Montessori pedagoji yöntemi birçok insan tarafından eleştirildiği gibi birçok insan tarafından da desteklenmektedir. Bu benzersiz yaklaşım, çocuklarımıza daha yetkin hissettirmek için onları cesaretlendirmemizi sağlar. Bu, kesinlikle onlara her istediklerini yapma iznini vermek anlamına gelmez. Hatta, Montessori yöntemiyle çocuk yetiştirmek ebeveynler için çok daha yorucudur.

Montessori metodunda, ebeveynler rehberdir ve çocuklarının günlük hayattaki keşiflerinin mimarıdır. Bu stratejiyi evde uygulamaya karar verirseniz, bunun ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu da fark edeceksiniz. Daha çok kendine yeten, yaratıcı ve mutlu çocuklar yetiştirmiş olacaksınız.

Şimdi bunun nasıl olduğunu görelim.

Montessori metodunun temel özellikleri

Montessori metodunun evde nasıl uygulandığını anlatmadan önce bu pedagojik yaklaşımın ana hatlarının üzerinden geçmemiz gerekir. Öncelikle, bu metodun amaçlarını anlamalıyız.

Montessori Oyun

Bir çocuğun zihni büyük bir potansiyele sahiptir

  • Çocuklar genellikle fark etmeden her gün bir şeyler öğrenirler.Ne kadar uyarıcıya maruz kalırlarsa o kadar öğrenme fırsatı ve deneyimi elde ederler ve potansiyelleri de o kadar yüksek olur.
  • Her çocuk kendi hızında öğrenir ve bizim de buna saygı duymamız gerekir.
  • Bir çocuk için öğrenmenin en iyi aracı eğlencedir. Eğer çocuğunuz mutlu ve saygı duyulduğunu hissediyorsa, güvendeyse ve iyi bakılıyorsa, çevresindeki her şeyi kabul etmeye hazır olacaktır.

Hassas dönemler

  • Hassas dönemler, çocukların yeni beceriler kazanacağı aşamalardır. Genellikle, 0 ve 3 yaş, 4 ve 6 yaş ya da 7 ve 9 yaş arasında olur.
  • Bu dönemler  çocukların, yürümeyi, konuşmayı, başka insanlarla etkileşime geçmeyi, özgür olmayı ve çok daha fazlasını öğrendikleri dönemlerdir.

Uygun bir çevre

  • Montessori metodu iyi yapılanmış bir çevre gerektirir. Kullanılan araçlar ve alanlar özgürce öğrenmeyi, keşfetmeyi ve gelişmeyi destekleyecek nitelikte olmalıdır.
  • Öğrenme yerleri, sosyal, duygusal ve entelektüel yeteneklerin geliştirilmesi için fırsatlar sağlayan yerler olmalıdır.

Yetişkinlerin rolü

  • Montessori felsefesinde yetişkinlerin çok önemli bir rolü vardır. Çocuklarına etraflarındaki dünyayı keşfetmeleri için destek olarak; sevgi, saygı ve güvenlikle yol göstermelidirler. 
  • Yetişkinler olarak bizler gözlemciyiz ama bir yandan da sihirbaz olmalıyız. Biz çocukların çevresiyle bağ kurmasına yardım etmeli; onlara fiziksel, duygusal ve entelektüel gelişimleri açısından güç vermeliyiz.
Montessori Mobilya

Montessori metodunu evde uygulamak için stratejiler

Aklımızda tutmamız gereken ilk şey: çocuklar ailenin ve evin bir parçası olduklarını hissetmelidir. Bu, çocukların evdeki her aktivitede bir yeri olması gerektiği anlamına gelir.

Bunun kulağa tuhaf geldiğini biliyoruz, ama yetenekli ve özgür çocuklar yetiştirmek için yapabileceğimiz en iyi şeyin onlara sorumluluk vermek olduğunu biliyoruz. Yani, onları mümkün olan her aktiviteye dahil etmekten çekinmemeliyiz.

Nasıl olduğunu görelim:

Montessori Keşif

Onlara uygun mobilyalar

  • Mobilyalar, tamamen onlara uygun olmalıdır. Örneğin, ufak bir dolap ya da raf onların kıyafetlerini ve oyuncaklarını toplamasına yardımcı olacaktır.
  • Onların boyuna uygun bir masa ve sandalye onlara kitap okurken ya da yemek hazırlarken yanınızda olmalarını sağlayacaktır.

Düzenin ve uyarıcıların önemi

Çok fazla uyarıcı olan iyi düzenlenmiş bir ev, çocukların en iyi şekilde bilgi edinmelerine yardım edecektir.

  • Çocuklar bu düzenin bozulmaması gerektiğini bilmelidir. Odaları, temiz olmalı ve oyuncakları toplu olmalıdır. Kıyafetler,yere atılmış değil de dolapta olması gereken yerlerinde olmalıdır.
  • Uyarıcılarla dolu bir ev, her gün yeni bir şey öğrenmeye uygun bir evdir. Bir şeyler ekip onları büyütebilecekleri bir bahçe olması harika bir fikirdir.
  • Onların, çizim ve resim yapabileceği, oyun oynayabileceği ve anne, babaları için yemek hazırlayabilecekleri bir yerleri olduğundan emin olun. Risklerden kaçınmak, çocuğunuzun bir kek ya da salata hazırlamakta size yardım etmesi için uygun ortamı oluşturacaktır.

Evde oynamak için en uygun oyunlar

  • En iyi oyunlar, gerçek hayatla ilgili oyunlardır. Bir şeyler inşa etmek, dokunmak, koklamak, hissetmek, yapmak gibi durumlar bir çocuğun deneyimleyebileceği günlük olaylardır.
  • Montessori metodu kuklalarla oynamayı önerir. Bunlar, çocukların sosyalleşmesine ve iletişim kurmayı öğrenmesine yardım eder.

Hazine sandığı

Bu, çok eğlenceli ve faydalı bir fikirdir. Çocuğunuz için, oturma odanızda bir “hazine sandığı” oluşturun. Bu ahşap ya da kağıttan bir kutu olabilir.

  • Çocuğunuzun keşfetmesi ve etkileşime geçmesi için, her gün o sandığa yeni bir şey koyun.
  • Her zaman renkli ve uyarıcı objeler seçin.
  • Plastik nesneleri tercih etmeyin. Ahşap, kumaş ya da diğer seçenekleri düşünün.
  • Çocuğunuzun yeni şeyleri tatması için yiyecek bir şeyler koymak da başka bir seçenektir. Eğer okumayı öğreniyorsa onun okumasını teşvik edecek notlar da koyabilirsiniz.

Montessori metoduna inansanız da inanmasanız da, bu önerilerin size yardımcı olacağından eminiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Campos, O., & Claudia, R. (2003). Método Montessori. Psicopedagogía II Semestre.
  • Febres-Cordero Intriago, I. M. (2014). La importancia de promover la autonomía en niños de cero a cinco años(Bachelor’s thesis, Quito, 2014). http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3152
  • Hainstock, E. (2013). Teaching Montessori in the home: The Pre-School years.Toronto: Random House.
  • Montessori, M. (2013). Metode Montessori. Jogjakarta: Pustaka Pelajar.
  • Pitamic, M. (2004). Teach me to do it myself: Montessori activities for you and your child. New York: Barron ́s Educational Series, Inc.
  • Seldin, T. & Epstein, P. (2003). The Montessori way. Florida: Todd Allen Printing Co.Inc.
  • Valdebenito, P. E., Profesora, V., Claudia, I. :, Bocaz, S., Campos, R., Ramo, O., & Loyola, : (2003). METODO MARIA MONTESSORI. Instituto Profesional Luis Galdames.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.