Ana Rahminde Bebeğin Ne Hissettiğini Biliyor Musunuz?

Bebeklerin daha ana rahmindeyken her şeyi hissedebildiğini biliyor muydunuz? Üzüntünüz, neşeniz bebeğinizin ruhsal dengesini de etkiler.
Ana Rahminde Bebeğin Ne Hissettiğini Biliyor Musunuz?

Son Güncelleme: 22 Mart, 2021

Her şeyi hissederler! Rahminizdeki bebek her şeyi hisseder. Hamileliğinizin başlangıcında çok uyursunuz ancak ana rahminde bebek gelişimine devam ettikçe çok çeşitli hisler ve duygular yaşayacaksınız. “Dış dünyadan izole olmak”, annenin sevincini, ıstırabını veya korkusunu – duyularının kademeli gelişimi yoluyla – hissetmekle sınırlı kalmaz.

Duygularınız, bebeği hem fiziksel hem de duygusal olarak etkileyebilecek hormonal değişikliklere neden olur. Hamile bir kadının ciddi ve sürekli bir acı çekmesi durumunda, katekolamin adı verilen toksik maddelerin açığa çıktığı, bu da erken doğuma ve hatta düşük kilolu çocuğun doğumuna neden olabileceği kanıtlanmıştır.

Bebekler, rahmin içinde annelerinin hissettiği duyguları ilk elden deneyimleyebilir. Bu, vücudun her duyguyla hormon salgılaması nedeniyle olur. Mutlu olduğunuzda vücudunuz endorfin ve serotonin ile dolar. Diğer yandan, gergin veya stresliyseniz, kalp basıncınız ve ayrıca fetüsün kalp basıncı da artar.

anne rahmi

İlk başta bebeğiniz uyur

Bilim insanları, anne karnındaki bebeklerin çoğu zaman uykuda veya hareketsiz olduklarını keşfettiler. Bunu, iki durumunu ortaya çıkardıkları gözlerinin ve kaslarının hareketleriyle doğruladılar.

Biri bebeğin beyninin çalıştığı göz tepkisi uykusu, diğeri ise bebeğin dinlenmesi gereken tepkisiz uykudur. Bu döngüler her 20-40 dakikada bir değişir. Onunla konuştuğunuz veya onu şımarttığınız çoğu zaman bebeğinizin uyuduğunu söyleyebiliriz.

Ancak bu dinlenme hali geliştikçe değişir. Hamileliğin ortasına doğru bebeğin tüm cildi ve mukoza zarları dokunsal uyarıya tam olarak tepki verir. Gebeliğin başlangıcından itibaren, bebek uterusun duvarlarından uzaklaşma eğilimindedir, rastlantısal olarak duvarlara dokunabilir. Yani dokunma, bebeğin geliştiği ilk duyudur.

Bebeğinizi şımartacakları için karnınızı okşamalarına izin verebilirsiniz. Genel olarak, bebekler her zaman annenin rahmi tarafından kucaklanmış hissederler, bu yüzden anne karnından çıkarken annelerinin ve diğer sevdiklerinin kucaklaşmasıyla sıcaklık alma ihtiyacı duyarlar.

Ana rahminde her şeyi hisseder

Bilimden elde edilen bir başka bulgu da, çocuğunuzun yüksek sesler duyduğunda kalp atış hızının değişebileceğidir. Onu rahatsız edici seslerden koruyun ve onu uyarmak ve rahatlatmak için müzik dinleyin.

Bebekler ayrıca yiyeceklerin tatlarını da algılar ve bunu hamileliğin 12. haftasından itibaren yapmaya başlayabilirler. Tat tomurcuklarınız henüz tam olarak gelişmemiştir, çünkü bu gelişim ana rahminin dışında tamamlanacaktır, ancak örneğin tatlıyı acıdan ayırır.

Bazı araştırmalar bu konu hakkında daha fazla bilgi sağlamaya çalıştı. Bunlardan birinde sürekli olarak havuç suyu tüketen anneler ele alındı ve bu anneler havuç suyu tüketmeyen diğer gruptan ayrıldı. Çocukları doğduktan ve onları besledikten sonra, mısır gevreğini havuç suyuyla seyreltmeleri istendi.

Anneleri hamileyken havuç suyu tüketen bebekler, bu yemeği sorunsuz ve garip bir hareket göstermeden içerken, anneleri havuç suyu içmemiş bebekler havuç suyunun tadı karşısında şaşırıp, yeni bir şey deneyen bebeklerde görülen tipik mimikleri gösterdiler.

ana rahminde bebek

Hisler zamanla artar

Bebek karnınızdan ve dışarıdan gelen tüm sesleri duyduğu bir noktaya ulaşır. Tat alma duyusu da gelişir ve şimdiden tatlı ve acı tatlar arasında ayrım yapar. Bu, duyularınıza ve hislerinize karşı daha özenli olmanızı sağlar.

Sekizinci aya gelindiğinde ise bebek giderek daha fazla uyanık kalacak ve örneğin elinizi karnına koyduğunuzda dış temasa tepki verecektir. Elinizin olduğu yere içeriden iterek veya tekme atarak yanıt verebilir.

Hamilelikte cinsel ilişkiden bahsetmemiz gerekirse bebeğiniz bu durumdan hiç etkilenmez. Bebek penetrasyonun ne zaman gerçekleştiğini algılamaz, ancak orgazma ulaştığınızda göbeğiniz kasıldığı ve kasılmalar rahimde yeniden üretildiği için orgazma ulaştığınızda fark eder. Endişelenmeyin, çok hafif kasılmalardır ve bebeğe zarar vermezler.

Ayrıca kötü beslenme ve alkollü içeceklerin çocuğunuzun gelişimine zarar verebileceği ve sigaranın bebeği de etkilediğini söylemek de faydalıdır. Bilim insanları, anne sigara içtiğinde bebeğin yüzünde meydana gelen hareketleri fark ettiler. Nikotin, fetüsün sağlığını olumsuz etkiler, bu nedenle hamilelik sırasında sigara içmemelisiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.