Püreye Son: Nasıl Doğal Yollarla Katı Yemeğe Geçersiniz?

Püreye Son: Nasıl Doğal Yollarla Katı Yemeğe Geçersiniz?

Son Güncelleme: 02 Ağustos, 2018

Bugünün yazısında bebeklerin yedikleri yemekleri ve miktarları ailelerin ya da doktorların değil, bebeğin kendisinin kararlaştırdığı bir yöntem hakkında konuşacağız ve bu yöntemi kullanarak bebeğinize katı yemekleri nasıl vermeye başlamanız gerektiğini anlatacağız.

Uzmanlara göre aileler bebeğe katı yemek yedirme konusunda biraz geç kalıyorlar. Neden biliyor musunuz?

Bebekler ellerini çiğnemeye başladığı zaman birçok ebeveyn bunun dişeme sebebiyle olduğunu düşünüyor. Aslında bu bebeğinizin katı yemeğe geçişi için yaptığı bir tür egzersiz.

Tekrar ve tekrar bebeğinizin elini ağzına götürdüğünü görmeniz çok normal. Aslında sadece el değil, çevresinde ne bulursa bebek bu yaşlarda ağzına götürme eğilimindedir. Bir şeyi ağzına koyduğu zaman onu gevmeye ve çiğnemeye başlar.

Anne sütünü kesip, mamaya geçmeye başlandığında ebeveynler çocuklarına ezilmiş püre halindeki yiyecekleri verirler. Ancak bu tür püre yiyeceklere bebeğiniz çok alışırsa, katı yiyeceğe geçme konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Ancak bir noktaya gelirsiniz ki, bebeğiniz etrafındaki şeyleri ağzına götürme eğiliminde değildir artık. Yeni şeyleri deneme fikri yavaş yavaş bitmiştir.

Unutmayın ki, bebeğinize verdiğiniz besin onun sağlıklı olması için en önemli şeydir.

“Eğer iyi yer ve iyi uyursan, hastalanmazsın”

-Anonim-

Birçok uzmana göre, aileler bebeklerine ezilmiş ya da püre olmayan yemekleri verme konusunda oldukça geç kalıyorlar.

Sonsuz sayıdaki araştırmaya göre bebeğe yaşamın ilk aylarında verilebilecek en sağlıklı besin ana sütü.

Ancak, 6. ayı geçtikten sonra anne sütü dışında ilave besinlere de başvurulması gerekiyor. Bu yiyecek düzeni bebeğinizin kendi ihtiyaçları doğrultusunda çizilmeli. Bunu bebeğinizin kaç yaşında olduğuna bakarak ve onun neyi sevip sevmediğini gözlemleyerek karar verebilirsiniz.

Eğer bebeğinize katı yiyecekleri erken vermeye başlarsanız, bu şekilde bebeğiniz de çiğneme ve yiyebilme yeteneğini geliştirecektir. Aslında bu yetenekleri ne kadar erken yaşta geliştirirse, yemek yerken ağzına bir şey kaçma durumunu o denli az yaşar.

Tam da bu raddede “baby led weaning” olarak da anılan bir yöntemden bahsetmek gerekiyor. Bu yönteme göre bebeğinize verdiğiniz yemekler konusunda, çevreye ya da kendi isteklerinize değil bebeğinizin isteklerine göre hareket etmeniz gerekiyor. Bu şekilde çocuklukta görülen obezitenin de önüne geçebiliyorsunuz.

bebek maması

“Baby led weaning” ne demek?

BLW bebeğinizin sütten kesildiği, ona başka besinler verdiğiniz sürede kullanabileceğiniz özel bir yöntem. Bu yönteme göre bebeğinizi kaşıkla beslemek yerine onun eliyle tutabileceği besinleri onun önüne koymanız gerekiyor. Bu şekilde bebeğiniz bu yemekleri istediği gibi eliyle kavrayıp, ağzına götürüp, kolayca yiyebiliyor.

Bu yöntemin bir başka önemli hususu ise, bebeğinize tüm ailenin yediği yemekten bir parça vermeniz.

Bebeğinize verdiğiniz yemeği ezmek ve püre haline getirmek yerine, bebeğinize kolaylıkla eliyle tutabileceği boyutta yiyecekler vermeniz daha sağlıklıdır. Bu tür yemeklere örnek olarak, yeşil fasülye, patates, muz ya da armut verilebilir.

Bebeğinizin yemeği kendi başına tutması ve ağzına kendi başına götürmesi gerekmektedir. Bu şekilde bebeğiniz farklı tatları ve farklı kıvamları deneyerek öğrenecektir. Çiğneyerek de, ağız kaslarını geliştirecektir.

Başlangıçta, muhtemelen bebeğiniz çok küçük miktarlarda yemek isteyecektir. Ancak biraz zaman verdiğiniz zaman daha büyük miktarlarda yemeğe başladığını göreceksiniz.

Bebeğiniz yemeğini kendi istediği miktarlarda yedikten sonra, doyup doymadığından emin olmak için biberonunu verebilirsiniz.

BLW yöntemiyle bebeğinizin yeme alışkanlığı üzerinde kendisinin söz hakkı edinmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinize yemesi konusunda ısrar etmeniz sağlıklı değildir. Yediği yemeğin miktarını kendi ayarladığı müddetçe, karnının doyup doymadığını daha iyi anlayacaktır, bu da ileride obezite riskini minimuma indirir.

BLW yöntemi için basit tavsiyeler

Bebeğinizin gerekli besin değerlerini aldığından ve yerken boğazına bir şey kaçmadığından emin olmanız gerekmektedir. Bu sebeple, çocuğunuzun yemeğine ve çocuğunuz yemek yerken ona daha özen göstermeniz gerekir.

  • Gerekli enerjiye sahip yiyecekleri vermeniz
  • Aynı zamanda anne sütüyle beslemeniz
  • Her gün mutlaka demir içeren bir yiyecek vermeniz
  • Bebeğinizi her zaman gözlemlemeniz ve ihtiyacına göre yemeğini ayarlamanız

Şunu unutmayın ki, 1 ile 3 yaş arası çocuklar yetişkinlerin büyüme hızına kıyasla çok daha hızlı bir şekilde büyürler. Bu sebeple 2 yaşındaki çocuğunuzun bir yetişkinden daha fazla yediğini görürseniz şaşırmayın.

püre mama

Baby led weaning’in faydaları

  • Anne sütüyle beslemenizi kolaylaştırır.
  • Sağlıklı yeme içme alışkanlıkları kazandırır.
  • Midenin dolu olup olmamasına göre doygunluk hissinin gelişmesini sağlar.
  • Çocuğunuzun motor kabiliyetlerini geliştirir.
  • Aile tarafından yenilen yemeklerin paylaşılmasıyla birçok değişik lezzet ve kıvamı öğretirsiniz.
  • Daha sağlıklı yiyecekler tüketmenize yardımcı olur.
  • BLW çocuğunuza karşı saygılı, onun fikirlerini dinleyen bir yöntemdir.
  • Ek gıda süreci öğrenilen bir süreç haline gelir.
  • Bebek kendi isteğine göre yiyeceği miktarı seçer. Miktar o kadar da önemli değildir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton N, Fidler Mis N, et al. Complementary feeding: a position paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN). Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan;64(1):119-32.
  • Vissers KM, Feskens EJM, van Goudoever JB, Janse AJ. The timing of initiating complementary feeding in preterm infants and its effect on overweight: a systematic review. Ann Nutr Metab. 2018;72(4):307-15.
  • Pérez-Escamilla R, Segura-Pérez S, Lott M. Feeding guidelines for infants and young toddlers: A responsive parenting approach. Nutrition Today. 2017;52(5):223-31.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.