Çocuklarınıza Sanatın Önemini Nasıl Öğretebilirsiniz?
Sanat kişinin hislerini, fikirlerini, duygularını ve dünyaya bakış açısını görseller, sesler ve vücut diliyle aktarma biçimidir. Çocuklarımıza erken yaşta sanatın önemini anlatmak onların geleceği için çok önemlidir. Peki ya çocuklarımıza sanatın önemini nasıl öğretebiliriz ve bunun faydaları nelerdir?
Sanat çocukların becerilerini geliştirir
Başka bir deyişle sanat insanların belli hisleri ve algıları aktarmak amacıyla farklı biçimlerde ve tarzlarda yaptıkları bir aktivitedir.
Dünya küçük mutluluklarla doludur. Sanat bunları birbirinden ayırmayı bilmeyi gerektirir.
– Li Tai-Po –
Popüler düşüncelere zıt olarak, sanat hafife alınması veya önemsenmemesi gereken bir konu değildir çünkü çocukların eğitimi konusunda temel bir unsurdur. Çocuklara sanatın önemini öğretmek aynı zamanda onlara değer yargılarını öğretmenin bir yoludur.
Çocuklara sanatın önemini nasıl öğretebilirsiniz?
Çocuklara sanatı öğretmek pek de farklı ve yeni bir konu değildir. Antik Yunanda sanat alt ve üst düzey biçimlerde olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Üst düzey biçimi görme ve işitme duyuları ile ilgili çalışmaları konu alırken alt düzey biçimi koklama, tat alma ve dokunma duyuları ile ilgili çalışmaları kapsamaktadır.
Yazının devamında sizlere çocuğunuzu sanatla tanıştırmanın yollarından bahsedeceğiz. Çocuğunuzla birlikte uygulayabileceğiniz pek çok yöntem de mevcut.
Müzik
Çocuğunuzun müzik dinleyebileceği ve sözlerinden anlamlar çıkarabileceği sessiz ve sakin alanları tercih etmelisiniz. Çocuğunuzla birlikte şarkılara sözler yazabilir ve hislerini ifade etmesi için melodiler oluşturabilirsiniz.
Heykel
Bu çalışmalar için de sessiz ve sakin alanları tercih etmelisiniz. Bir vazo veya farklı bir obje kullanarak çocuğunuzla ne yapmak istediğinize karar verebilirsiniz. Sonrasında kil kullanarak ona nasıl şekil vermesi ve biçimlendirmesi gerektiğini öğretin.
Resim
Çocuğunuza sanatın önemini öğretme konusunda resim çok etkili bir yoldur. Birlikte bir resim seçerek sanatçının yüz ifadesi, objeler ve renkler kullanarak iletmek istediği duygu ve düşünceleri analiz etmeye çalışın. Buna ek olarak, çocuğunuza hislerini aktarmak için kendi çizimlerini ve resimlerini yapabileceği bir ortam yaratın.
Mimarlık
Mimarlık da çocuklara sanatın önemini öğretme konusunda en temel araçlardan biridir. Bunun için ç ocuğunuzla birlikte gelecekte nasıl bir ev istediğinin hayalini kurun ve bunu resme dökün.
Çocuklara sanatın önemini öğretmenin faydaları
Amerikadaki lise öğrencileri üzerine yapılan bazı çalışmalara göre sanat ile yakından ilişkili olan çocukların akademik başarıları daha yüksek olur ve başarısızlık ihtimalleri azalır.
Öte yandan, 5 – 7 yaş arası ve okulda diğer arkadaşlarına göre çok daha geride olan çocuklar üzerine yapılan bir çalışmaya göre bu çocukların ders programına ekstra müzik ve resim derslerinin eklenmesi 7 ayın sonunda diğer arkadaşları ile aynı okuma, yazma ve matematiksel hesaplama seviyesine gelmelerini sağlamıştır.
Fakat sanatın sağladığı faydalar yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Sanat eğitiminin sağladığı başka pek çok fayda vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Sanat çocuklara yaratıcı düşünmeyi öğretir ve problemleri çözmelerine yardımcı olur.
- Çocukların özgüvenlerini destekler.
- Kendilerini ve onları çevreleyen dünyayı paylaşmalarına ve yansıtmalarına yardımcı olur.
- Takım çalışması becerilerini geliştirir.
- El-göz koordinasyonunu geliştirir.
- Dil öğrenme becerilerini geliştirir.
Sanat önyargıları aşmanın bir yoludur
Her çocuk farklı imkanlara ve özgürlüklere sahiptir. Bu bağlamda sanat, engel ve önyargıları aşmak için bir araç olarak görülebilir. Buna ek olarak, sanat çocukların uzak geçmiş ile bir bağ kurmalarını sağlar.
Sanat beynin her iki tarafını da uyarır
Sanat beynin her iki tarafını da uyarır ve yapılan araştırmalar sanatla iç içe büyüyen çocukların hem matematiksel hem de sözel konularda başarılı olduklarını savunmaktadır. Sanat eğitiminin sağladığı başka bir fayda ise çocukların öğrenme sürecinde duyularını kullanmalarını teşvik etmesidir. Unutmamalıyız ki sanat eğitimi sayesinde çocuklar etraflarındaki fiziksel alana karşı çok daha dikkatli olurlar.
Resim yapmak, bir enstrüman çalmak, çizmek ve şarkı söylemek her çocuğun duygusal, biyolojik ve akademik gelişimine katkıda bulunan sanatsal aktivitelerdir.
Sanat eğitiminin faydaları yalnızca bunlarla sınırlı kalmaz. Aynı zamanda ruhu besleyen bir etkiye de sahiptir. Bu aktiviteler sayesinde çocuklar onları çevreleyen dünyayı keşfederek kişiliklerinin farkına varırlar.
Çocukların kendilerini nasıl ifade etmeleri gerektiğini bilmeleri ve bunu yaparken kendilerinden emin olmaları çok önemlidir. Ebeveynler çocuklarının fikir ve düşüncelerine her zaman ilgi göstermeli ve saygı duymalılar. Bu durum yalnızca sanat için değil hayatın her alanında geçerlidir. Resim, heykel, müzik gibi araçlarla onların kendilerini ifade etmelerine imkan tanıyın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cándano, S. (2013). La pintura beneficiosa para el desarrollo de los niños. http://www.ampaikasbide.com/downloads/pintura/Desarrollo%20y%20aprendizaje.pdf
- Lopez, Z. V. (2011). La pintura como agente motivador para desarrollar la psicomotricidad en niños y niñas de primer año de educacion basica de la escuela fiscal 11 de noviembre de la ciudad de latacunga provincia de cotopaxi. latacunga provincia de cotopaxi.
- Salazar, R. (2011). La importancia de la creatividad y el arte.
- Vélez Luzardo, E. M. (2016). La pintura medio esencial para el desarrollo creativo en los niños de 2do. año de educación básica de la unidad educativa Clara Bruno de Piana (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Comunicación Social. Carrera de Ingienería en Diseño Gráfico.). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/9729/1/TESIS%20EMAVELU%202016.pdf
- Villavicencio, Y. (2007). el desarrollo de la creatividad e imaginación a través de las técnicas grafoplásticas en la educación preescolar del liceo naval de manta en el periodo 2006-2007. Manta – Manabí – Ecuador.