Yeni doğan bebeklerde karın ağrısı, ne yapmalı?

Aşağıdaki makalede, yeni doğan bebeklerde sık görülen karın ağrısıyla nasıl başa çıkacağınızı anlatacağız. Ayrıca, bu tür ağrılar hakkında bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz: sebepleri, semptomları ve olası çözümler.
Yeni doğan bebeklerde karın ağrısı, ne yapmalı?

Son Güncelleme: 15 Ocak, 2019

Karın ağrısı, belirli bir sebep olmadan bebeğin şiddetli ve sıkça ağlamasına sebep olan ve hayatının ilk aylarında görülen tipik bir rahatsızlıktır. Bu ağrılar sizi endişelendirmemelidir, ancak ebeveynlerin çocuklarını sakinleştirmek için ne yapmaları gerektiğini bilmeleri önemlidir.

Bu kriz genelde öğleden sonra veya biberon emdikten sonra olmak üzere günün aynı saatlerinde gerçekleşir. Ayrıca bu durum, 0 ila 6 ay arası bebeklerde oldukça yaygındır.

Özellikle ilk bebekleriyse, ebeveynleri oldukça endişelendiren bir durum olabilir. Peki bebeğinizin acısını nasıl hafifletirsiniz?

Karın ağrısı yaşayan yeni doğanları sakinleştirmek için aşağıdaki ipuçlarını uygulayın. Etkisi kanıtlanmış hiçbir ilaç olmasa da, yapabileceğiniz basit eylemlerle bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Yeni doğan bebeklerde karın ağrısı, bebeğinizi nasıl sakinleştirirsiniz?

Bebeğinizin karnı ağrıdığında bu duruma bazı davranışlar da eşlik edebilir. Yeni doğan bebeklerde görülen karın ağrısına sık ve şiddetli ağlama ve gaz sancıları eşlik eder. Bu ağrıların sebebi karın bölgesindeki spazmlardır. Yüzü kızarır, yumruklarını sıkar ve bacaklarını şişmiş karnına doğru çeker.

Bu ağrı bir hastalık değil, aksine bir davranışın tanımıdır. İlgili tek semptom şiddetli ağlamadır.

Bu nedenle etkili bir tedavi yöntemi yoktur, çünkü sebebi bilinmemektedir. Ancak bu bebeğimizi sakinleştirme yolları aramamıza engel değildir. Rahatsızlığını gidermek için bazı ipuçları:

1. Nazikçe hareket ettirin

Uygulayabileceğiniz iyi bir seçenek sıcak bir banyo yaptırmak ya da onu sakinleştirdiği için emziğini vermektir. Bebeğin etrafındaki hareketi kısıtlayın ve odadaki ışığı azaltın.

ağlayan bebek

2.Karnına masaj yapın

Bebeğin karnının üzerine sıcak su şişesi koyun ve nazikçe karnı üzerinde gezdirin. Yumuşak bir dokunuş için badem yağıyla karnına masaj yapmayı da deneyebilirsiniz.

Masajı mutlaka saat yönünde yapın. Bu yöntem ayrıca bağırsaklarındaki gazı çıkarmaya da yardımcı olacaktır.

3. Sıcak su torbası hazırlayın

Sıcaklık, bağırsaklarını rahatlatmaya ve spazmları azaltmaya yardımcı olur. Sıcak su torbasını bir havluya sarın ve sakinleştirmek için bebeğin karnının altına koyun.

4. Dengeli bir beslenme şekli bulun

Karın ağrısını azaltmak için bebeğinizi sık sık, ancak küçük miktarlarda besleyin. Öğünler arasında en az iki saat olmak üzere doğru bir aralık bırakmalısınız.  Sütten başka bir şey vermeyin ve özellikle meyve sularından kaçının.

 “Yeni doğan bebeklerde görülen karın ağrısına sık ve şiddetli ağlama ve gaz sancıları eşlik eder. Bu ağrıların sebebi karın bölgesindeki spazmlardır.”

 5. Süt tozu

Bebeğinizin biberonunu, fazla süt tozu kalmaması için doğru miktarda su ekleyerek iyice hazırlayın. Daha sonra, sakin ve rahat bir ortamda yavaşça bebeğinizi besleyin.

Ayrıca, doktorun onayıyla birlikte sütünüzü değiştirmeyi de düşünebilirsiniz. Sindirmesi daha zor olacağı için, iki farklı türde süt vermekten kaçının.

6. Emzirirken dik konumda tutun

Bebeğinizin emerken çok fazla hava yutmasının önüne geçmek için, mümkün olduğunca dik bir konumda tutmanızı öneriyoruz. Ayrıca, karnını gereksiz yere şişirmemek için daha küçük bir biberon da kullanabilirsiniz.

7. Geğirmesini sağlayın

Geğirmenin, karın ağrısı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu nedenle, her öğünden sonra bebeğin gazını çıkartmasını sağlamak oldukça önemlidir.

Örneğin, kafasını omzunuza yaslayarak sırtına hafifçe vurabilir veya oturur konumdayken belinin arkasına nazikçe masaj yapabilirsiniz.

bebek masajı

8. Beslenme alışkanlığınıza özen gösterin

Eğer emziriyorsanız, çok fazla yoğurt ve beyaz peynir tüketmekten kaçının, çünkü süte geçip bebek tarafından sindirilirler. Bu süt ürünleri yüksek oranda süt proteini içerir ve bebeğin karın ağrısını şiddetlendirebilir.

Ayrıca, kabak, brokoli ve gaz yapan diğer sebzelerle birlikte meşrubat, tatlı, alkol ve tütün tüketiminden kaçının.

Kısacası, karın ağrısını gidermek için bu liste kesinlikle işinize yarayacaktır. Mutlaka sakin kalmanız gerektiğini unutmayın. Daha büyük bir sorun olabileceğinden endişeleniyorsanız, doktorunuzu görmekten kaçınmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
  • Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Condicionantes y/o determinantes del retorno a la actividad sexual en el puerperio. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(3), 719-725. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-11692013000300719&script=sci_arttext&tlng=es
  • Gómez Cantarino, S., & Moreno Preciado, M. (2012). La expresión de la sexualidad durante la gestación y el puerperio. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24154
  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.