Yeni Doğanlar Hakkında 13 İlginç Şey

Yeni Doğanlar Hakkında 13 İlginç Şey

Son Güncelleme: 17 Nisan, 2018

Annelik serüvenine ilk kez atıldığınızda, bu yolda karşılaşacağınız bir dünya dolusu yeni tecrübe ile karşı karşıya kalırsınız.

Eğer zaten bir anneyseniz ve çocuklarınız varsa, her birinin değişik bir biçimde büyüyüp geliştiğine ve birbirlerinden tamamen farklı davrandıklarına şahit olacaksınız. Şimdi size yenidoğanlar hakkında bazı merak edilenlerden bahsedeceğiz.

Bu yazıda ayrıca, çocuk gelişimi hakkında en yaygın mitlerden bazıları hakkındaki gerçekleri de bulma şansına sahip olacaksınız. Bu bilgileri okumayı bitirdiğinizde ise, bebeklerinizin varlığı konusunda daha da fazla büyülenmiş olacaksınız.

Yenidoğanlarla İlgili En Büyüleyici İlginç Bilgiler

1- Kıkırdak Oluşumu

Bebeklerin doğumlarından itibaren, büyüdüklerinde küçük dizlerindeki diz kapakları olacak olan kıkırdıkları bulunmaktadır. Bu kıkırdaklar, 6 aydan sonra lokomotor (hareketle ilgili yetiler) sisteminin normal bir biçimde işlemesi açısından çok önemlidir.

2- Yüksek Zıtlık Seviyesine Sahip Resimler

Yenidoğanlar, yüzlerinden sadece 8 ila 10 inç (20-25 cm.) uzaklıktaki bir mesafede bakışlarını odaklayabilirler. Gözleri ile daha rahat algılayarak canlandırabildikleri şekiller, siyah ve beyaz renklerin bulunduğu yüksek zıtlık (kontrast) oranına sahip olan şekillerdir. Bu bebeklerde göz hücreleri henüz renkleri algılayacak kadar gelişmemiştir.

3- Doğum Ağırlığı

Erkek bebeklerin genellikle doğduklarında kızlara göre kiloları daha fazla olur. Bir erkek bebeğin ortalama doğum ağırlığı 2500 ila 4300 gram arasında değişirken, kız bebeklerde bu rakam ortalama 2400 ila 4200 gram aralığında gözlenmektedir.

yeni doğan şapkalı bebek

4- Kemik Sayısı

Bebekler yeni doğduklarında kemik dokuları henüz tam olarak şekillenmemiştir. Doğduklarında vücutlarında yaklaşık 300 adet kemik bulunan bebeklerde ilerleyen zaman içerisinde bu kemikler bir araya gelerek en karmaşık yapıları oluşturacaklardır.  Kemik sayısı, yetişkin bir bireyin vücudunda bulunan sayı olan 206’ya kadar zaman içerisinde düşecektir.

5- Tat Alma Duyusu

Bir bebekte, yetişkinlerden çok daha fazla sayıda, yaklaşık 10.000 adetten fazla tat alma cisimciği bulunmaktadır. Normal koşullar altında bu fazladan kabarcıklar, zaman geçtikçe yok olacaklardır.

6- Uyku Rutinleri

Yenidoğan bir bebek, bir günde toplam olarak 15 ila 17 saat aralığında uyumaktadır. Ancak uyku periyotları oldukça kısadır. Uykuları belirli bir düzene girene kadar, bebeklerin hayatlarının ilk haftalarındaki uyku süreleri genellikle 2 ila 4’er saatlik periyotlardan oluşmaktadır.

7- Kalp Ritmi

Yenidoğanlar hakkında ilginç diğer bir gerçek ise kalp ritimlerinin oldukça yüksek seviyelerde olmasıdır. Yenidoğan bir bebeğin kalbi dakikada ortalama 130 ila 160 kez aralığında atmaktadır. Bu sayı, bir yetişkinin kalp ritminin neredeyse iki katına denk gelmektedir.

8- İşitme Duyusu

Bebekler, oldukça gelişmiş bir işitme duyusu ile doğarlar. Bir sesi dinledikten sonra bu sesin kaynağını çok kolay bir biçimde tanımlandırabilirler. Bu yeti, doğduklarından 10 dakika sonra bebeklerin beyinlerinde aktif hale gelmektedir.

9- Eş Zamanlı Hareket

Yetişkinlerden farklı olarak, bebekler beslenirlerken aynı anda  farklı iki hareketi  yapabilirler. Bu hareketler, nefes almak ve yutmaktır. Bu özelliklerinin ancak 7 ay kadar devam ettiğini belirtmek gerekir.

10- Saç Yapısı

Bebeğiniz doğduğunda saçı, ne yapısal ne de şekil açısından kalıcı bir görünümde değildir. Doğumdan sonraki ilk haftalarda bu saçlar dökülür ve ilk yıl boyunca yerine yenileri çıkar. Saçın rengi, şekli ve sıklığı değişkenlik gösterebilir.

avuç içinde bebek kafası

11- Refleksler

Refleksler, dış dünyadan kaynaklanan uyarıcılara verilen otomatik cevaplardır ve bunlardan yenidoğan bebeklerde bol miktarda bulunmaktadır. Bir bebek doğduğunda yaklaşık 70 adet temel reflekse sahiptir. Bu temel refleksler büyüdüğünde kaybolur.

12- Dünyayı Keşfetme

Ufaklıklar etraflarındaki dünyayı dokunma duyularını kullanarak keşfederler. Küçük bedenlerindeki en hassas duyular ise ağızlarında bulunmaktadır. Bu nedenle genelde buldukları her şeyi ağızlarına götürme eğilimindedirler.

13- Göz Rengi

Tüm bebekler mavi gözlü olarak doğarlar, çünkü göze rengi veren ve melanin olarak adlandırılan pigmentler henüz gelişmemiştir. Bebeklerin gözlerinin son rengi ancak 6 aylık olduklarında belli olacaktır.

Yukarıda sıraladıklarımız bebekler hakkındaki ilginç bilgilerden yalnızca bir kaçıdır. Bebeğinizin gelişim sürecinin bu ilk aşamasını mümkün olduğunca dolu dolu yaşamalı ve en ufak bir detayını bile kaçırmamaya çalışmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.