Bebeklerde Balgamdan Kurtulmanın Yolları
Küçük yaştaki çocukların balgam sorunu yaşaması oldukça normaldir. Ancak balgam miktarı çok fazlaysa ve belirtiler sürekli kendini tekrar ediyorsa bu durum pek çok ebeveyn için endişe vericidir.
Öksürme, uykusuzluk, nefes alırken zorluk yaşama ve hatta kusma en sık görülen sonuçlardan bazılarıdır.
Bu jel benzeri madde, çocukların solunum yollarında oluşur.
Salgı burundan geliyorsa sümük; boğaz veya ağızdan geliyorsa balgam olarak bilinir.
Sümük ve balgam genellikle grip belirtileridir; ancak aynı zamanda soğuk algınlığı belirtileri de olabilir.
Bu madde bir savunma görevi görür; bakteri ve virüslerin yayılmasını önler.
Balgamın görevi tahrişi azaltmak ve aynı zamanda mikropları toplamaktır. Bu nedenle, balgam kendi içinde oldukça zararsızdır.
Balgamdan kaynaklanan komplikasyonlar
Bebeklerin mukozadan kurtulmak için burunlarını sümkürme ve temizleme kabiliyetleri yoktur. Bunun sonucunda öksürük ve rahatsızlık ortaya çıkar.
Viskozite birikir ve burun, boğazda ve hatta kulakta tıkanmaya neden olur. Bu durum enfeksiyona, iltihaba ve genel rahatsızlığa yol açabilir.
Balgam akciğerleri de etkileyebilir. Ciddi miktardaki balgam, pulmoner enfeksiyon ya da akciğerlerde şişme ile sonuçlanabilir.
Ancak risk oluşturmaz. Mukus nadiren ciddi hastalığa yol açar.
Ortaya çıkabilecek bir başka semptom ise dışkının yumuşak olmasıdır. Bebekler tükürmeyi bilmedikleri için balgamı genellikle yutarlar bu da karınlarının balgam ile dolmasına sebep olur.
Balgam midede kaldığı sürece, bulantı ve hatta kusma görülebilir. Yani bebeğinizin bezinde balgama rastalamak kötü bir durum değildir.
Uzamana danışmak
Bir çocuk doktoruna muayene olmak hiçbir zaman için kötü bir fikir değildir.
Bebeğinizdeki semptomlar zamanla azalmazsa ve ateş ve kronik öksürük gibi başka belirtiler ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuzla görüşün.
Doktorunuz hastalığa teşhis koyabilmek için genellikle laboratuvar testi isteyecektir. Çocuğunuz sağlıklıysa, doktorunuzun balgamdan kurtulmak için ilaç yazması olası değildir.
İlaç gerekli olsun ya da olmasın, doktorunuz belirtileri evde doğru bir şekilde ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak tavsiyeler verecektir.
Örneğin, bebeğinizin daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için tuzlu su çözeltisi önerebilir.
Evde mukus ve balgamla nasıl savaşılır
Sakin kalmak önemlidir. Bebeğinizin burun boşluğunu ve ağzını temiz tutmak genellikle basit bir işlemdir.
Tuzlu su çözeltisi oldukça yararlıdır ve sprey, sıvı ya da damla halinde herhangi bir eczaneden satın alınabilir.
Tercihen bebeğinizi yan yatırabileceğiniz bir yer bulmalısınız. Ellerinin hareket etmesini önlemek için kollarını tutun.
Ardından, aplikatörü tamamen çocuğunuzun burun deliğine sokun ve çözeltiyi dışarı çıkaracak şekilde sıkın. Birkaç saniye bekleyin ve ardından işlemi diğer burun deliğine tekrarlayın.
Tuzlu su çözeltisi çocuğunuzun burun boşluğundaki mukus ile karışır ve dışarı çıkar.
Elinizde mendil bulundurmak iyi bir fikir olabilir böylece hemen temizleyebilirsiniz. Tüm bu süreç bebeğinizi korkutabilir bu yüzden mümkün olduğunca onu kontrol etmeye hazır olun.
Bebeğinizin burun kanallarında hala mukus bulunuyorsa, kalan sıvıyı emmesi için bir eczaneden bir burun aspiratörü alın.
Aspiratörün ucunu nazik bir şekilde bebeğinizin burnuna yerleştirmeden önce aspiratörün pompa kısmına baş parmağınızla bastırın. Parmağınızı kaldırdığınızda aspiratör mukusu emmek için bir vakum görevi görecektir.
Burun aspiratörleri oldukça kullanışlıdır ancak çok sık kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
Aksi takdirde bebeğinizin burnunda tahrişe sebep olabilirsiniz. Bu sebeple, herhangi bir duruma yol açmamak için dikkatli kullanmalısınız.
Ağız yoluyla aspirasyon
Burun aspiratörleri en çok burunda kullanılsa da, mukusu boğazdan çıkarmak için de etkilidir.
Pompayı sıkın ve ardından aspiratörün ucunu bebeğinizin diline yerleştirin. Bebeğinizin boğazındaki balgamı temizlemek için pompanın üzerindeki basıncı azaltın.
Geğirmeye ya da kusmaya sebep olmamak için olabildiğince hızlı hareket etmeye çalışın.
Mukusu gidermenin bir diğer yolu da parmaklarınızı kullanmaktır. İşaret parmağınızı steril gazlı bezle sarın ve çocuğunuzun ağzına nazik bir şekilde sokun.
Bastırmanıza gerek kalmadan parmağınızı hafifçe çıkarın ve sıvı, gazlı beze yapışacaktır.
Genel bakım
Bebeğinizi susuz bırakmamak balgamı önlemek için önemli bir yoldur.
Düzenli olarak sıvı tükettiği takdirde mukus seyrelecektir. Dahası, sindirimine yardımcı olacak ve bebeğinizin boğazının ve burnunun kurumasını engelleyecektir.
Unutmayın ki, 6 aydan küçük bebekler sadece anne sütü veya bebek maması içmelidir.
Ilık bir banyo da bebeğinizin rahatlamasına ve hem ağzının hem de burnunun kurumasını engellemeye yardımcı olabilir.
Son olarak, hava nemlendiricisi kullanmak da harika bir fikir olabilir. Hatta buhara mentol ekleyebilir, bu sayede daha etkili hale getirebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Nasal hygiene. CHU Sainte-Justine. Le centre hospitalier universitaire mère-enfant. Université de Montréal. [Online].
- Runny nose in the child care setting (the snuffy child or green gooky nose). Health and Safety Notes. California Childcare Health Program. [Online].
- Delbem, Alberto & F Cunha, R & Vieira, AE & L. G. Ribeiro, L. (1999). Treatment of mucus retention phenomena in children by the micro-marsupialization technique: Case reports. Pediatric dentistry. 22. 155-8.
- Rogers, D. Pulmonary mucus: pediatric perspective. Pediatric Pulmonology. 2003. https://doi.org/10.1002/ppul.10322