Bebeklerin Zekası Nasıl Geliştirilir?

Bebeklerin Zekası Nasıl Geliştirilir?

Son Güncelleme: 09 Nisan, 2018

Çoğu zaman bebeklerimizin daha anne karnındayken öğrenmeye başlamalarının olası olduğunu duymuşuzdur. Ancak doğduktan sonra da bebeklerin zekasının geliştirilmesi için değişik teknikler bulunmaktadır. 

Çocuklarımızın zekalarını geliştirecek bu teknikler gerçekten de oldukça basit ve çeşitlidir. Bunların tümünün bebekler üzerinde pozitif etkileri bulunmaktadır. Eğer erken yaşlardan itibaren uygulanırsa bu yöntemlerle çocuğunuz sadece zeki olmayacak, aynı zamanda aileleriyle birlikte ve mutlu olacaklardır.

Bebeğinizin zekasını nasıl geliştirebileceğinizi öğrenmek ister misiniz? İşte size, hem gebelik döneminde hem de doğum sonrasında kullanabileceğiniz bazı teknikler.

Çocukluk döneminde kapının açıldığı ve geleceğin içeri girdiği bir an her zaman vardır.

-Graham Greene-

Zeka Geliştirmede Tomatis Metodu

Doktor Alfred A. Tomatis, 50 yılı aşkın araştırmalarını udio psychophonology adı altında bir disiplinde birleştirmiştir. Bu çalışma, doktorun algı, iletişim ve dinleme konusunda yapmış olduğu araştırmaların bir araya getirilmesi sonucundan ortaya çıkmıştır.

kulaklıkla müzik dinleyen bebek

Doktora göre kulakların, bilinenlerin dışında daha bir çok özelliği bulunmaktadır. Dinleme ve denge sağlamanın yanı sıra işitme duyusu, beynin elektrik potansiyelini de yükseltmektedir.

Sonuç olarak Tomatis, kulakların öğrenme yetisini arttırdığı ve bireyin genel gelişimine olumlu yönde katkıda bulunduğu neticesine ulaşmıştır. Bu durum, özellikle bebekler ve çocukları bazı seslerle uyararak, iletişim ve öğrenme yetilerini geliştirmektedir. Aynı zamanda bu, motor ve denge yeteneklerini de olumlu yönde etkilemektedir.

Tomatis Metodu Nedir?

Tomatis metodu, anne rahminden itibaren Mozart eserleri, Gregoryen şarkılar ve anne sesi gibi belirli yüksek frekanslardaki müzik dinleme terapisini içermektedir.

Bu metodu kullanarak, bazı bebeklerde istemsiz olarak gelişen ve bazı ses uyarıcılarını engelleyen orta kulak kaslarının gevşemesinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Ufaklıklara, Dr. Tomatis’in dinlemenin doğal gelişimi olarak değerlendirdiği müziklerin çalındığı kulaklıklar takılmaktadır.

Kendimiz de, bebek anne karnındayken yukarıda belirtilen müzikleri dinleyerek, bebeğin kulak gelişimine katkıda bulunabiliriz.

Araştırmalar, Mozart müziğinin bebeklerin gelişimine, hem yaratıcılık hem de entelektüel açıdan doğrudan katkıda bulunduğunu göstermektedir. Psikologlar, pedagoglar, konuşma terapistleri ve doktorlar bu yöntemi tavsiye etmektedirler.

doğmamış bebeğe müzik dinleten anne

İşte şimdi bebeklerin zekalarını daha anne rahminden itibaren artırmak için mükemmel bir teknik biliyoruz. Bu teknik içerisinde bulunan ve bebeğimizin dinleme yetisini güçlendirecek olan Mozart dinlemek, yapacağımız işlerden biri olarak aklımızda bulunmaktadır.

Şimdi de sizlere bebeğinizin zekasını geliştirip ilerletecek diğer bazı küçük ipuçları sunuyoruz.

Bebeğin Zekası Nasıl Geliştirilir?

  1. Bebeğinizle aranızda bağ kurun. “Bebekler İçin Beyin Kuralları” adlı kitabın yazarı Tracy Cutchlow’a göre, beyin güvenli bir ortama ihtiyaç duymaktadır. Böyle bir ortam bulamadığında, öğrenmek daha fazla şeye mal olmaktadır. Bu nedenle çocuğunuza güvenli bir ortam yaratmak çok önemlidir. Bebeğinize güvenli bir ortam sağlamanın en sağlam yollarından biri partnerinizle sağlam bir ilişki kurmaktan geçmektedir. Ayrıca, bebeğinizle sık sık konuşmak, ona masaj yapmak ve ten teması kurmak mükemmel yöntemler arasındadır.
  2. Ona gününüzün nasıl geçtiğinden bahsedin. Bebeğin zekasını geliştirmenin yollarından biri, onunla anne karnından itibaren çokça konuşmaktır. Araştırmalar, 3 yaşına kadar sık sık konuşulan bebeklerin 1,5 kat daha fazla bir öğrenme katsayısına sahip olduklarına işaret etmektedir. Her şey kullanılan kelime sayısına, bu kelimelerin miktarı ve karmaşıklığına bağlıdır. Siz ona gününüzden bahsettiğinizde, aslında işe yarayacak bir çok kelime sarf etmiş olacaksınız.
  3. Onunla yüz yüze iletişim kurun. Eğer bebeğinize komik suratlar yapmanız gerekiyorsa, yapın! Bu yöntem onun zekasının gelişimi için mükemmel bir yöntemdir. Araştırmalara göre bebekler, yüz ifadelerini 3-4 aylıktan itibaren algılamaya ve tanımaya başlarlar. 5 aylık olduklarında yüzde beliren duyguları, 7 ila 9 aylık arasında ise bir köpeğin ya da bir maymunun jestlerini anlamaya başlarlar. Sözsel iletişim, çocuğunuz büyüdüğünde bir takım oyuncusu olarak daha iyi çalışabilmesini, daha az tartışma yaşamasını ve güçlü ilişkiler kurmasını sağlar.
  4. Nesneleri işaret edin. Yapılan araştırmalar eğer nesneleri bebeğinize gösterirseniz çok daha hızlı öğrendiklerinin altını çizmektedir. Bebeğinize bir şey gösterdiğiniz zaman önce size bakacaktır. Ancak büyüdükçe, gösterdiğiniz nesnelere bakmaya başlayacaktır. 9 aydan sonra ise o size nesneleri getirip gösterecektir. Her zaman nesneleri göstermeye çalışın.

Bu ipuçlarını uyguladığınızda istediğiniz sonucu almak çok daha kolay olacaktır. Bu aşamada önemli olan, sizin bunlardan bebeğinizle birlikte olabildiğince zevk almanızdır. Böylece göreceksiniz ki, anne ve bebek arasındaki bağ güçlendirecek, ayrıca aranızdaki sevgi de daha derinleşecektir.

Hadi başlayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Parra, A. C. (2003). Programa de estimulación prenatal del quinto al noveno mes de gestación: desarrollo de la capacidad cerebral y de la inteligencia promoviendo el aprendizaje de los bebés en el útero (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/14257
  • Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.