Bebekler İçin Şekerleme Yapmanın Faydaları
Çocuklar genellikle 4 ya da 5 yaşına gelene kadar şekerleme yapmaya devam ederler. Bu uyuklamaların süresi ve sıklığı çocuktan çocuğa farkılık gösterir. Önemli olan şeyse, uyuklamanın vücut için kısa bir dinlenme sağlamasının yanı sıra başka birçok faydası da olduğunu bilmenizdir.
Uyku çocuk sağlığında çok önemlidir. İnsanların fiziksel, entelektüel ve duygusal gelişiminde çok temel bir faktördür.
Çocukların uyuduğu sırada sadece vücutları dinlenmekle kalmaz, beyinleri de çok önemli nöropsikolojik süreçlerden geçer.
Şekerleme yapmanın bebekler ve çocuklar için faydaları düşünüldüğünde, bu gün ortası uykusunun da faydaları göz ardı edilmemelidir. Çocukların yeterince uyuması ve dinlenmesine izin vermek onların sağlığını ve gelişimini tamamen etkiler.
Şekerleme Yapmanın Çocuklar İçin Faydaları Nelerdir?
Ebeveynlerin, çocuklarının gün içinde biraz uyuduktan sonra daha iyi bir ruh halinde olduğunu fark etmeleri gayet yaygındır. Bu farkı şekerleme yapmadıkları günlerde daha keskin şekilde görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin çocukları için: “Bugün biraz huysuz çünkü şekerleme yapmadı.” gibi cümlelerini sıkça duyabilirsiniz.
Bebekler ve çocuklar için şekerleme yapmanın faydaları nelerdir?
- Çocuklar şekerleme yaparken fiziksel enerjilerini geri kazanırlar. Bu sayede vücutları dinlenir ve günün geri kalanında gereken mental enerjiyi de yenilemiş olur.
- Gerginliği azaltır. Zihin dış etmenlerle bağlantısını keser. Bu şekilde hiperaktivite ve anksiyete azaltılmış olur.
- Şekerleme yapmak odaklanmayı, konsantrasyonu ve çevreyi keşfetme isteğini geliştirir.
- Hafızayı geliştirir. Çocuklar şekerleme yaptıklarında öğrendiklerini daha iyi hatırlarlar. Rüya görürken gün içinde öğrendiklerini daha iyi kaydeder ve yeni şeyler öğrenmeye karşı daha istekli olurlar.
Şekerleme Yapmanın Çocukların Hayatına Etkisi
- Şekerleme yapmak, iyi bir ruh halinde olmayı ve olumlu bir tavra sahip olmayı sağlar. Çocuklar uyuduktan sonra rahatlar. Ayrıca onlardan yapmasını istediğiniz şeylere karşı daha istekli olurlar.
- Şekerleme, büyümeye katkıda bulunur. Uyku belli başlı hayati işlevleri düzenler. Uyku sırasında gelişim için temel olan büyüme hormonu salgılanır.
- Gün içinde uyumak gece uykusu için de iyidir. Eğer çocuğunuz gece yorgun ya da fazla enerjik oluyorsa uyumakta zorluk çekebilir. Gün içinde yeterli derecede uyuması gece de iyi şekilde dinlenmesini sağlar.
- Sosyal ilişkileri geliştirir. Gün içinde uyumayan bir çocuk daha agresif olabilir. Uykusuzluk, çocuğun duygusal gelişimini ve diğer çocuklarla kurduğu ilişkileri etkileyebilir.
“Çocukların uyuduğu sırada sadece vücutları dinlenmekle kalmaz, beyinleri de çok önemli nöropsikolojik süreçlerden geçer.”
Çocukların Şekerleme Yapma Süresi
Çocuklar büyüdükçe daha az uykuya ihtiyaç duyar. Uyku için gereken bu süre, dört ya da beş yaşına kadar şekerleme zamanı ve gece uykusu arasında paylaşılır. Daha sonra gün içinde uyuklama süresi zamanla yok olur.
- Yenidoğanlar: Toplam uyku süresi 18 saat civarındadır. Yeni doğan bebeklerin uyuma süresi genellikle yetişkinlerin uyanık kaldığı süreye eşittir. Şekerleme zamanı buna sekiz ya da dokuz saat ekler.
- Bir aylık olanlar: Toplam uyku süresi 17 saat civarındadır. Bu aşamada, gece uykusu zamanı günde on saat olacak kadar artar ve gün içinde uyku zamanı sekiz saate kadar düşer.
- Üç aylık olanlar: Bu aşamada, toplam uyku süresi 16 saat civarındadır. Geceleri yaklaşık on saat uyurlar. Gün içinde ise ikişer saatten oluşan en az üç şekerleme zamanına ihtiyaç duyarlar.
Altı Aydan İtibaren
- Altı Aylık Olanlar: Altı aylık süre geçince toplam uyku süresi 15 saat civarında olur. Genel olarak bebekler, dış etmenlerden daha fazla etkilenmeye başlar ve şekerleme sayısı ikiye düşer. Toplam dört ya da beş saat şekerleme yaparlar.
- Bir Yaşında Olanlar: Bir yaşında, bebeklerin uyku süresi toplam 14 saattir. Şekerleme süreleri ise daha kısadır. Çocuğunuz gün içinde iki kez bir buçuk saat boyunca şekerleme yapar.
- 18 aydan sonra, dört ya da beş yaşına kadar sürdürecekleri bir düzen oluştururlar. Toplam uyku süresi 13 ya da 14 saattir. Sadece 2 saatlik bir şekerleme zamanı onun için yeterlidir.
Bahsettiğimiz bu saatler değişkenlik gösterebilir. Her çocuğun kendine göre bir ritmi ve gece uykusu ile şekerleme düzeni vardır. Önemli olan şey onun dinlenmesine izin vermek ve bunu teşvik etmektir.
Kendi düzeniniz ya da işinize göre çocuğunuzun şekerleme zamanını engellemek iyi bir fikir değildir. Bu alışkanlık, çocuğun gelişimine zarar verebilir, bu yüzden en iyisi şekerleme yapmasına izin vermektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Azlan Ahmad Kamal et al. / Perceptions on taking a Daily Nap for a Better Quality of Life among Physical & Health Education students in Malaysia. Procedia – Social and Behavioral Sciences 35 ( 2012 ) 162 – 169.
- Weir, K. The science of naps. American Psychology Association. 2016, Vol 47, Nº 7, 48. [Online] Avaiable at: https://www.apa.org/monitor/2016/07-08/naps