Çocukların Çizdiği Resimlerdeki Renklerin Yorumlanması

Mutsuzluk, utangaçlık ve bastırılmış öfke gibi duygular çocukların çizimleri ile yakından ilişkilendirilebilir. Okumaya devam edin ve çocukların çizimlerinde kullandıkları renkleri nasıl yorumlayabileceğinizi öğrenin.
Çocukların Çizdiği Resimlerdeki Renklerin Yorumlanması

Son Güncelleme: 05 Mayıs, 2019

Çocukların çizdiği resimlerdeki renkleri nasıl yorumlayabileceğinizi biliyor musunuz? Bu yazıda çocuğunuzun çizdiği resimlerdeki renklerden yola çıkarak onların davranış ve fikirleri ile alakalı nasıl çıkarımlarda bulunabileceğinizden bahsedeceğiz.

Renklerin ve duyguların ilişkisi psikolojinin farklı dallarında uzun süredir araştırılmaktadır. Bireyler kişiliklerine ve duygularına bağlı olarak bazı renkleri kullanmayı tercih ederler.

Farklı kültürlerde farklı renklerin neyi temsil ettiğini bir kenara bırakın. Bu yazıda, farklı renklerin hangi davranış biçimleri ve eğilimlerle alakalı olduğuna odaklanacağız. 

Renklere ek olarak, çizimlerin yoğunluğu ve arkasında yatan hikayeler de çocukların ne düşündüğünün bir belirtisidir. Renk seçimi çocukların duygusal durumu ile yakından ilişkilidir.

resim çizen çocuk

Çocukların resim çizerken en sık kullandıkları renkler

Boya kalemlerinde birçok farklı renk seçeneği sunulsa da çocuklar genellikle renkleri karıştırarak kullanmayı severler. Çocukların açık renkleri karıştırarak kullanmaları onların sakin hissettiklerinin ve duygularına bağlı olduklarının bir işaretidir.

Öte yandan, daha koyu renkleri kullanmak çocukların aktif ve enerjik hissettiklerinin, agresiflik de dahil olmak üzere yoğun duygular yaşadıklarının bir göstergesidir.

Mavi

Bu renk sakinlik, rahatlık ve iyi hissetmekle ilişkilidir. Genellikle sakin ve çekingen çocukların tercihidir. Buna ek olarak, çocuklarda yaratıcılığı ve duyarlılığı ortaya çıkarır.

Uzmanlara göre, çizimlerinde mavi rengi tercih eden çocuklar genç yaşta kendilerini kontrol etmeyi öğrenirler. Bununla birlikte, bu rengi sık sık kullanan çocuklarda enürezis olarak bilinen altını ıslatma durumu görülür.

Kırmızı

Yoğunluğundan dolayı kırmızı çocukların dikkatini fazlasıyla çeken bir renktir. Çocukların bu rengi çizimlerinde kullanmaları iki şekilde yorumlanabilir:

  • Çocuğunuz bu rengi sık sık kullanıyorsa bastırılmış öfke duygusuna sahip saldırgan karakterli biri olabilir.
  • Çocuğunuzun bu rengi arada sırada kullanması zindelik ve enerjik hissetmenin bir göstergesidir. 

Siyah

Bilinenin aksine, siyah rengi her zaman depresif ve negatif duygularla ilişkili değildir. Bu renk aslında özgüveni ve öz saygısı yüksek olan çocuklar tarafından tercih edilir.

Bu rengin kullanımını yorumlayabilmek için kullanımına ek olarak çizimlerin yoğunluğunun da incelenmesi gerekir. Eğer çizimler ve renk kullanımı çok yoğunsa başka anlamlar da taşıyabilir.

kırmızı renk

Kahverengi

Bu renk, sorumluluk sahibi bir kişiliği temsil eder. Çocukların bu rengi çizimlerinde tercih etmeleri onların gayretli ve sağduyulu olduklarının bir göstergesidir. Fakat bu rengin çok fazla kullanılması çocuğun günlük aktivitelerden fazla bunaldığı anlamına gelir.

Sarı

Sarı renk enerji, dinamizm, neşe ve sosyallikle aynı anlama gelmektedir. Çocuklarının mutluluğunu işaret eder. Buna ek olarak, çocuklukla alakalı tüm güzel özelliklerin bir göstergesidir. Fakat bu rengi çizimlerde sık sık kullanmaları çocukların otorite figürleri ile alakalı bir takım problemleri olduğu anlamına gelmektedir.

Yeşil

Bu rengin çok fazla tercih edilmesi tembelliğin ve belli bir dereceye kadar utangaçlık ve tutukluğun bir göstergesidir. Öte yandan, yeşil rengin umut, huzur, sakinlik ve harmoni gibi bir takım evrensel anlamları vardır.

Mor

Çocukların bu rengi çizimlerinde kullanmaları melankolik, tatminsiz ve bir takım sebeplerden ötürü huzursuz hissettiklerinin bir göstergesidir. Mor ve sarının birlikte kullanımı çocuğun bir takım sebeplerden ötürü üzerinde baskı hissettiği ve bunaldığı anlamına gelmektedir.

Çocukların renk seçimlerini ve çizimlerini incelerken bu analizlerin her zaman doğru sonuçlar vermediğini hatırlatmakta fayda var.

Bir psikoanaliste başvurarak çocuğunuzun çizimleri ve bunların anlamları konusunda daha kesin ve detaylı sonuçlara ulaşabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martínez-Cañellas, A. (1979). Psicología del color. Plástica/Dinámica. https://doi.org/10.1007/978-3-642-22371-6_14
  • Sanz, C. (2013). Psicología del Color: El color y las emociones. Escola D’art i Superior de Disseny de Vic
  • Santiago, J. (2007). El color de las emociones. Ciencia Cognitiva: Revista Electrónica de Divulgación

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.