Çocuğum Daha Az Yemek Yiyor, Endişelenmeli Miyim?
Çocuğunuz aniden daha az yemek yemeye başladıysa, endişelenmeniz normaldir. Bu makalede, bunun nedenlerine ve ne yapılması gerektiğine bakacağız.
2 yaşından sonra çocuğunuz biraz yavaşlamaya başlar ve beslenmeleri de yavaşlar. Çocuğunuz yürümeye başlamış olacağı için dünyayı keşfetmek, yemek yemekten daha çok ilgilerini çekiyor olabilir.
Çocuklar 2 ile 5 yaş arasındayken, yeme alışkanlıklarını, tercihlerini ve zevklerini geliştirme aşamasını hala sürdürüyorlar.
Beğendikleri ve sevmedikleri yiyecekleri yavaşça keşfedecekler. Sık sık yedikleri bazı yiyecekleri yemeyi bile bırakabilirler.
Tüm aşamalarda olduğu gibi bu da bir geçiş niteliğindedir. Çocuklarımızın gelişimine dikkat etmemiz gerekmesine rağmen, meydana gelen her değişiklikten endişe etmemeliyiz.
Ebeveynlerin, çocuklarının sabit ve sağlıklı bir kiloyu korumak için yeterince yemek yediklerinden emin olmaları önemlidir.
Çocukların çok aç olduğu zamanlar (böyle dönemlerde bol miktarda yemek yiyecekler) olacağı gibi iştahsız oldukları zamanlar da olacaktır.
Çocuk doktorları, çocuklara istemedikleri yiyecekleri yedirmek yerine, bu aşamaya saygı göstermenizi önerir. Bu ayrıca gelecekte şişmanlığın önlenmesine de yardımcı olacaktır.
Ne yiyorsak oyuz ama yediğimiz şeyler bizi olduğumuzdan çok daha fazlası kılabilir.
–Alice May Brock–
Birçok anne baba, çocukları daha az yemek yediği için endişelenir.
Çocukları yemek yemek istemediğinde veya seçici olduklarında ve “Bunu istemiyorum” veya “Bundan hoşlanmadım” gibi şeyler söylediklerinde kendilerini kötü hissediyorlar.
Sabırlı ve kararlı olmak en iyisidir. Yemek yemek istemediğinde bir çocuğun kaprislerine sinirlenmek kolaydır. Ancak sabır, kararlılık ve sebat, onlara sağlıklı ve dengeli bir beslenme sürdürmek gibi iyi alışkanlıklar öğretme konusunda müttefikleriniz olacaktır.
Bu aşamada çocuklar için daha az yemek normal mi?
Yemek yemek hoş bir deneyim olmalı. Çocuklarınız için strese neden olan bir zaman dilimi olmamalıdır. Bunu başarmak için aşağıdaki stratejileri deneyebilirsiniz:
- Onlara sağlıklı ve güçlü olmaları ve büyümeleri için sağlıklı ve çeşitli beslenmeleri gerektiğini açıklayın.
Ayrıca yemek saatlerine ve yemek kurallarına saygı duyulan basit bir rutin oluşturmak akıllıca olacaktır. Bu kuralların çok katı olması gerekmez. - Çocuklara masada otururken ebeveynleri ve kardeşleri eşlik etmelidir. Bildiğiniz gibi, ebeveynler bir çocuğun ana rol modelleridir.
- Acıktıklarında yemek yiyeceklerini unutmayın. İştahları, beslenme ihtiyaçlarını karşılama amacına hizmet eder.
- Çocuklara kararında olacak miktarda yemek servis edin, ne az ne çok. Yemeklerini tabakta bırakacaklarına doymazlarsa biraz daha istemeleri daha iyidir.
2 yaşından sonra çocuklar yeni yiyecekler denemeli. Doğal olarak, bazılarını daha çok sevecekler.
Zevklerine makul parametreler içinde saygı göstermeye çalışın. Diyetlerinin her yiyecek grubundan yiyecekler içerdiğinden emin olun.
Bu yaşta, kendi başlarına yemelerine izin vermek en iyisidir. Biraz etrafı dağıtacak olsalar da önemli değil. Yavaş yavaş yemek kurallarını öğrenecekler.
Çocuğun yemek masasına çok yorgun olarak oturmasından kaçının. Uyku, genelde çocukların iştahlarını kapatan önemli bir faktördür.
Çocukların çoğu, yorgun veya uykulu olduklarında kötü beslenirler. (Küçük bir azınlık, yorgun olduklarında daha fazla yer.)
Daha fazla yemek yiyecekler mi? Evet, yavaş yavaş böyle olacak
Birçok çocuk 5 veya 6 yaşına geldiğinde daha fazla yemeye başlar, çünkü biraz daha büyüdüğü için midesi de genişlemiştir.
Uzmanlar, bir insanın ihtiyaç duyduğu yiyecek miktarının değişme eğiliminde olduğunu belirtir. Bazı çocuklar aynı yaş ve boydaki yaşıtlarından daha fazla ya da daha az yemek yerler.
Ebeveynlerin kendi beklentilerini yönetmeleri gerekir. Çocuğa ne zaman yemek yemesi gerektiği konusunda baskı yapmak doğru değildir. Acıktığında yemek yiyecektir.
Çocuk yemek istemiyorsa, zorlamayın. Onlara yemek yememenin kötü olduğunu söylemek zorunda değilsiniz. Ya da sırf yemek istemedikleri için onları cezalandırmanız gerekmez.
Ebeveynler, bir çocuğu belirli bir yemeği yemeye zorlamakta ısrar etmemelidir. Denemeleri için cesaretlendirmek daha iyi olur ya da kendileri denesin diye yemeği masaya koymanız yeterli olacaktır.
Çok yavaş yiyen bazı çocuklar da var. Acele etmeleri gerekmelidir.
Ebeveynler, yemek yemek için ne kadar zaman vermelerine karar vererek bunu çocuğa açıklamalıdır.
Süre dolduğunda sakince tabaklarını götürmelerini ve sonra oyun oynayabileceklerini söyleyin.