Çocuğunuz Öfkeliyken Onunla Konuşmanın 5 Püf Noktası

Çocukların, istedikleri şeyler yapılmadığında ya da “hayır” cevabı aldıkları durumda öfkelenmeleri çok yaygın görülür. Bu zamanlarda, en önemli şey, bu öfke nöbetlerini atlatmak adına bazı hassas noktalara dikkat etmenizdir.
Çocuğunuz Öfkeliyken Onunla Konuşmanın 5 Püf Noktası

Son Güncelleme: 05 Ağustos, 2018

Öfke, bir hedefe ulaşamadıklarında tüm insanların tipik bir tepkisidir. Çocuklar söz konusu olduğunda, bu öfke atakları sürekli görülür ve her türlü duruma bağlı olabilir. Bu nedenle, size çocuğunuz öfkeliyken onunla konuşmanın püf noktalarından bahsediyoruz.

Bir anne olarak, çocuğunuzu öfkeli gördüğünüzde bundan rahatsızlık duyuyor olabilirsiniz. Ancak, bunun normal bir tepki olduğunu bilmeniz gereklidir. Çocuğunuzun yaşadığı çatışmanın kaynağını tespit etmelisiniz ki, çocuğunuz bir kez daha benzer bir durum hakkında öfkelendiğinde ders çıkarabilsin.

Çocuğunuz Öfkeliyken Onunla Konuşmanın 5 Püf Noktası

İşte size çocuğunuz öfkeliyken onunla konuşmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları. Bu durumlarda sakin kalmanızı ve sabırlı olmanızı öneririz. Kesinlikle çocuğunuzla anlaşmanın bir yolunu bulacaksınız!

1. Asla soğukkanlılığınızı kaybetmeyin

Öfkelenmiş bir çocukla konuşmanın ilk ipucu sakinliğinizi kaybetmemek. Bu durumlarda yapabileceğiniz en iyi şey, yanında oturmak ve öfkenin tamamen geçmesini beklemektir.

Tekmelemeye ve çığlık atmaya ek olarak, çocuğunuz sınırı aşmak için daha tehlikeli tavırlara da girebilir. Eğer kendinizi çok bunalmış hissederseniz, kontrolü tekrar kazanmak için biraz zaman ayırın ve geri dönün. Siz sakin olursanız, çocuğunuzun da sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

2. Çocuğunuzun Rahatlamasına Yardımcı Olun

Çocuğunuzun sakinleşmesi gerektiğini anlamasına yardımcı olabilirseniz, öfke nöbetlerinin sıklığı azalır. Sakinleşmesini ve vücudunun rahatlamasını sağlamak stres, sabırsızlık ya da öfke nöbetleri gibi psikolojik problemlerin üstesinden gelmek için çok yararlı bir araçtır.

Ona öfkesini kontrol etmeye yardımcı olacak basit ipuçları gösterebilirsiniz. Temel olarak gevşeme, derin nefes alma ve konsantre olma gibi yollar vardır. Bu yöntemleri kullanmak, çocuğunuzun olumsuz duyguları aşmasına izin verecektir.

ağlayan kız

3. Öfke Nöbetlerini Önlemeye Çalışın

Çocuğunuzu rahatsız eden durumlara dikkat etmenizi ve sonuçları planlamanızı öneririz. Örneğin, çocuğunuz susadığında gözyaşlarına boğuluyorsa, susuzluğunu gidermek için yanınızda bir şişe su taşımanız gerekir.

Aksine, bunun sadece kapris olduğunu fark ederseniz, onun dikkatini dağıtmaya çalışmalısınız. İstediği şeyi unutturmak için yer değiştirebilir, ona oyuncak verebilir ya da beklemediği bir şey yapabilirsiniz.

“Bir çocuk bir yetişkine üç şey öğretebilir: sebepsiz mutlu olabilmek, her zaman meşgul olmak ve birşeyin var olan tüm güçle nasıl talep edilebilineceğini bilmek”
–Paulo Coelho–

4. Doğru Ses Tonunu Kullanın

Ne söylendiğini anlayamayan bir çocuğun, söyleneni dinlemesi zor olacaktır. Çocuklar etraflarında olan her şeyle ilgilendiklerinden, çok hızlı dikkatleri dağılır. Bu nedenle, onlar dikkate alana kadar, istenen şeyi birkaç kez tekrarlama gereği duyulur.

Konuşurken doğru ses tonunu kullanırsanız, çocuğunuzun sınırlarını öğrenmesinde etkili olabilir. Eğer durum bu değilse, daha sert bir ses tonu kullanmayı öğrenmeniz önemlidir. Aksi takdirde, kontrolu ve otoriteyi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

5. Çocuklara Hayal Kırıklıklarını Düzgün İfade Etmeyi Öğretin

Çocuklar üzüldüğünde, bazen vurmak ya da nesneleri fırlatmak eğiliminde olabilirler. Bu gibi durumlarda, herhangi bir şiddet eylemini kabul etmeyeceğinizi açıkça belirtmelisiniz. Devam ederlerse, onlara eylemlerinin sonuçları olacağını öğretmeniz gerekir.

Çocuğunuzun istediği şeyi saldırgan bir tavırla elde edebileceğini bilmesi durumunda, bu tavrı düzenli olarak göstermeye başlayacaktır. Bu nedenle, ona hayal kırıklığını kelimelerle ifade etmesi gerektiğini öğretmeniz gerekir.

çocuk hayal kırıklığına uğramış

6. Vazgeçmeyin

Öfkeli bir çocukla konuşmak için vereceğimiz son ipucu vazgeçmemeniz gerektiğidir. Öfke nöbetinin ne kadar sürdüğü önemli değildir, önemli olan o çığlık çığlığa bağırırken onun mantıksız isteklerini yerine getirmemeniz ve onunla uzlaşmaya çalışmaya devam etmemenizdir. Bu, halka açık bir yerde olduğunuzda ve ağlayıp bağırmasını durdurmak istediğinizde bile sabırla uygulamanız gereken yöntemdir.

Eğer vazgeçip ona istediğini verirseniz, bunu elde etmenin doğru yolunun bu olduğunu öğrenecektir. Ayrıca, bu tavır çocuğa kontrol sahibi olanın da kendisi olduğunu hissettirir.

Kısaca, yukarıdaki tavsiyeler, çocukların herhangi bir cezalandırma yöntemi uygulamaksızın aktif ve olumlu bir şekilde öfke nöbetlerini sonlandırmak ve onlara sakinleşmeleri gerektiğini hatırlatmak için size yardımcı olmayı amaçlayan tavsiyelerdir. Bunlarla birlikte nihayet çocuklarınızın öfke nöbetlerini sonlandırabilirsiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.