Çocuğunuz İçin Önemli 5 Çocukluk Anısı
Çocukluğumuzdan kalan anılar, önemli hayat deneyimlerinin zihnimizde bir fotoğraf albümü gibi yer etmesini sağlar. Hangi çocukluk anılarının bizim için en önemli olduğunu keşfetmek, çocuklarımıza gelişmeleri için ihtiyaç duydukları desteği en iyi şekilde sunmamıza yardımcı olacaktır.
Herkesin çocukluğundan kalma, çok değer verdiği anlar vardır. Hayatta dönüm noktası olan, hayatı öncesi ve sonrası olarak ayıran anıları zihnimizde saklıyoruz. Oluşturduğumuz anı koleksiyonu iyi ve kötü zamanları, heyecan verici anıları ve korkutucu olan deneyimleri de barındırıyor.
Fakat açık olan şey şu ki: Tüm bunlar hayat hikayemizi oluşturuyor. Ve kişiliğimizi şekillendirmemizi sağlayan şeylerin bir parçası.
Çocukluk anılarımızın direği olan 5 farklı yapı vardır. Bunlar dünyayı nasıl algıladığımız ve kendimizi bu dünyaya nasıl adapte edeceğimiz konusunda bize rehberlik ederler.
Geçirdiğimiz çocukluk dönemi, hayatımızın önemli bir aşamasıdır ve bu dönemde oluşturduğumuz anılar hayatımızda yıllarca kalacak anlamlı izler bırakır.
Çocuklar için temel anılar oluşturmak
Oyun
Çocuklarımızın yetişme çağında oyun oynamanın önemini hepimiz biliyoruz. Ancak çocuklarımız için oyun oynamak sadece gelişimlerinde bir araç değil, aynı zamanda birlikte eğlenmek ve rahatlamak için bir fırsattır.
Çocuğunuza erken bebeklik döneminde nasıl oyun oynayacaklarını öğretmek, çocuğunuzun ebeveynlerin ve çocukların rolleri arasındaki farklılıkları kavramalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı temel değerleri öğrenmelerine, sosyal normlara uymalarına ve problem çözme stratejisi oluşturmalarına yardımcı olacaktır.
Çocuklar, yetişme çağında oynadıkları oyunları ve bunları kimlerle oynadıkları ile ilgili anılarını saklama eğilimi gösterir.
Duygusal zeka
Çocuklar bizim kendi hislerimizi nasıl yönettiğimizi gözlemler ve bu şekilde kendi duygularını yönetmeyi öğrenirler. Çocuklarımıza duyguları bastırmak yerine yönetmeleri gerektiği konusunda örnek olmamız gerekir. Hislerden kaçmak yerine onlarla yüzleşmeleri önemlidir.
Yetişkinler olarak geriye bakıp üzgün olduğumuzda kimlerin bizim yanımızda olduğunu görüyoruz. Öfkemizle başa çıkmamıza kimin yardım ettiğini hatırlıyoruz. Ve büyük bir başarı elde ettiğimizde kimin bizimle gurur duyduğunu hatırlıyoruz.
Bunların hepsi biriktirdiğimiz anılar neticesinde öğrendiğimiz duygu yönetimi dersleridir. Çocuklarımızla doğuştan kurduğumuz duygusal bağ budur. Bu bilinçli bir şekilde korumamız ve beslememiz gereken bir bağdır.
“Gecenin sessizliğinde, bütün hatıralarının bir çocukluk şarkısı keskinliği ile süpürüldüğü zamanlar oldu.”
-Antonie de Saint-Exupéry-
Sosyal beceriler
Çocukların kurduğu ilk sosyal bağ, ailede olur. Dış dünyada gösterdiğimiz davranışlar, evde ailemizden görmüş olduğumuz sosyal beceriler ile oluşturuluyor. İzin almak ya da affetmek, birini sevdiğini söylemek, başkalarını dinlemek gibi şeyler… Çocuklar farklı farklı sosyal ortamlarda yeni insanlarla etkileşime girdikçe öğrenme devam eder.
Örneğin, geniş aile ile toplantılar, süpermarkete gitmek, parkta oynamak ve benzerleri. Tüm bunlar çocukların sosyal gelişiminde belirleyici rolü olan hatıralara dönüşür.
Bireysellik
Bazı şeyleri kendi başımıza yapabilmek, düştüğümüzde nasıl geri ayağa kalkacağımızı kimin öğrettiğini hatırlamak… İşte bunlar bireyselliğin temellerini oluşturur.
Düşünmemize, karar vermemize ve kendimiz olmamıza izin verilen zamanların hatıraları, yetişkinlik dönemine geçerken bize eşlik eder. İstediklerimizi elde etmek için olağanüstü yetenekleri olan insanlar oluruz.
Bu hatıralar bazen belirli bir süre için gizli kalabilir, ancak uzun vadede anılarımızın sonuçları yetişkin yaşamımız için çok önemlidir.
Aşk
Belki de sahip olduğumuz en önemli ve güçlü anılar, çocukluğumuzda hissettiğimiz sevgidir. Sevgiyi ifade etmek ve karşıdan sevgi almak, her şeyden önce ailemizde öğrendiğimiz bir şeydir. Bu nedenle ebeveyn olarak dikkatli olmalı ve çocuklarımıza sevginin anlamını iyi öğretebilmeliyiz.
Aşka dair gözlemledikleri herşeyin modeli biziz : Çiftler, kardeşler, ebeveynler ve çocuklar arasındaki ilişki çocukların aşk ile ilgili algısının temellerini oluşturuyor. Çocuklarımız evlerinde gördükleri sevgi gösterilerini hatırlayacaktır. Buna karşılık, çocukluk döneminde öğrendikleri şekilde sevgi gösterecekler ve karşılarındakinden de bu şekilde almayı bekleyecekler.
Hatalar, korkular ve başarısızlıklar çocuğumuzun (ve yaşamın) bir parçasını oluşturur. Bu nedenle, çocuklarımızı bunlarla yüzleşmeye ve yaşadıklarını yönetmeye hazır olacak şekilde yetiştirmek için bu 5 temel yapıdan faydalanmak önemlidir.
Çocuklarımızın neler hatırladıklarını kontrol edemiyoruz ve bu aslında gerçekten iyi bir şey olabilir. Yarın, bugün yaşanan nelerin onlar için önemli olacağını bilmiyoruz. Onların yalnızca yaşamlarıyla yüzleşmelerine ve bunu yaparken hayattan keyif alabilmelerine yardımcı olacak tecrübeler edinebilmelerine olanak sağlamalıyız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Manzanero, A. L., & Barón, S. (2014). Características de las memorias en niños preescolares: obtención y evaluación de sus recuerdos. https://eprints.ucm.es/id/eprint/26614/
- Jack, F., Simcock, G., & Hayne, H. (2012). Magic memories: Young children’s verbal recall after a 6‐year delay. Child Development, 83(1), 159-172. https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-8624.2011.01699.x
- Justel, N., Psyrdellis, M., & Ruetti, E. (2013). Modulación de la memoria emocional: una revisión de los principales factores que afectan los recuerdos. Suma psicológica, 20(2), 163-174. https://www.redalyc.org/pdf/1342/134229985003.pdf