Çocuklara Hayır Cevabını Kabul Etmeyi Öğretmek
Hepimiz, işler yolunda gitmediğinde ya da hedeflerimize ulaşamadığımızda üzgün hissederiz. Yetişkinlerin bile bu hisle baş etmesi zorken çocuklar söz konusu olduğunda bunun ne kadar daha zor olabileceğini bir düşünün. Bu yüzden, çocuklara hayır cevabını kabul etmeyi öğretmek, onlara hayatlarının geri kalanında da pek çok alanda yardımcı olacaktır.
Engellenmeye karşı tahammülsüzlük ve huzursuzluk
Çocuklara hayır cevabını kabul etmeyi öğretmek söz konusu olduğunda engellenmeye karşı tahammülsüzlük ve huzursuzluk çok önemli kavramlardır. Huzursuzluk; üzüntü, hayal kırıklığı ve hüsran hislerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir histir.
Peki neden bazı insanlar bu hislerle başa çıkmada daha başarılıdır? Bunun sebebi temelde, geçmiş deneyimlerdir. Çocukluktan itibaren, ebeveynlerimizden öğrendiklerimizi, sorunlarla baş etmekte kullanırız.
Eğer ebeveynler çocuklarına doğru yöntemleri öğretmezse, çocuklar da büyüdüklerinde problemlerle nasıl başa çıkacaklarını bilmezler. Engellenmeye karşı tahammülü düşük olan çocuklar, genellikle hayatta net ve öz kurallar ile karşılaşmamış olurlar.
Bu çocukların neredeyse her istediği anında olur ve başarısızlık ya da kısıtlanma hissini hiç yaşamazlar. Aslında, bu çocuklar içten içe özgüveni düşük bireyler haline gelir, çünkü sorunlarla başa çıkabilmek için kendimizle ilgili pozitif bir bakış açımız olması gerekir.
Engellenmeye karşı tahammülü düşük olan çocuklar
- Hislerini kontrol etmekte zorluk çekerler.
- Sabırsız olurlar ve ani kararlar verirler.
- Özellikle de karmaşık durumlarda, yaşlarına göre olağan olmayan bir endişe sergilerler.
- Benmerkezci olurlar, dünyanın kendilerinin etrafında döndüğünü ve her şeyin en iyisini hak ettiklerini düşünürler. Kendileri için konulan sınırların adil olmadığına inanırlar.
- Çok talepkarlardır ve ihtiyaçlarının anında karşılanmasını isterler. Aksi halde öfke nöbeti geçirirler.
- Katı ve esnek olmayan bir tavırları vardır. Değişime uyum sağlamakta güçlük çekerler.
Çocuklara hayır cevabını kabul etmeyi öğretmek
Çocuğunuzun üzerine çok düşmeyin
Her ebeveyn elbette iyi niyetlerle, çocuklarını herhangi bir hayal kırıklığı, huzursuzluk ya da acıdan uzak tutmaya çalışır. Büyüyüp yetişkin olduklarında yeterince sıkıntı çekeceklerini düşünerek mümkün olduğunca çocukluklarının tadını çıkarmaları gerektiğini düşünürler.
Bu yüzden, çocuklarının karşılaştığı en küçük problemi bile çözmeye çalışırlar. Örneğin, çocuklarının sırt çantasını taşırlar, ev ödevlerini yaparlar ve onlara istedikleri her şeyi verirler.
Bununla beraber, çocuğunuzun bir gün büyüyeceğini ve her zaman onun yanında olamayacağınızı unutmayın. Onun için yapabileceğiniz en iyi şey, ona hayır cevabını kabul etmeyi öğretmektir.
Bu sayede çocuğunuz da huzursuzlukla nasıl başa çıkacağını öğrenir ve bunu hayatın bir parçası olarak görmeye başlayacaktır. Eğer her zaman her şeyi onun yerine çözmek için orada olursanız, çocuğunuz önüne çıkacak zorluklarla nasıl başa çıkacağını asla öğrenemez.
Bağımsız olmasını teşvik edin ve hayır cevabını kabul etmeyi öğrenmesini sağlayın
Kişiliğimiz, büyük ölçüde deneyimlerimiz sayesinde şekillenir. Bu yüzden, çocuğunuzun yaşına uygun küçük işlerde bağımsız olmasını teşvik etmelisiniz.
Erken yaştan itibaren zorluklarla karşılaşan ve bunlarla başa çıkmayı öğrenen çocukların gelecekte de daha iyi problem çözme becerileri olur. Ayrıca, kendilerini daha iyi tanırlar ve kendi sorunlarıyla başa çıkmak için yeterli özgüvene sahip olurlar.
Ona başarısız olmaktan korkmamayı öğretin
Bazen hayır cevabını kabul etmenin en zor kısmı istediğinizi elde edemediğinizde gelen başarısızlık hissidir. Çocuklara da hata yapmanın öğrenmenin bir yolu olduğunu ve bir şeyleri deneyip başarısız olmaktan korkmamaları gerektiğini öğretmelisiniz.
Öfke nöbetlerine boyun eğmeyin
Çocuklara hayır cevabını kabul etmeyi öğretmek, onlara verebileceğiniz en iyi hediyelerden biridir. Çocuğunuz hayır cevabını ilk etapta kabul etmezse, bağırıp çağırsa bile vazgeçmeyin.
Boyun eğerek bu davranışları teşvik etmeyin. Öfke nöbetleri, çocukların huzursuzluklarını ifade etme şeklidir ve bunlara boyun eğmediğinizde çocuğunuz zamanla kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenecektir.
Çocuğunuzun hayır cevabını kabul etmeyi öğrenmesi için onunla konuşun
Çocuğunuzun istediği bir şeyi reddettiğinizde bunun sebebi, sadece sizin öyle söylüyor olmanız olmamalıdır. Ona hayır demenizin sebebini ve neden her zaman her istediğini elde edemeyeceğini iyi bir şekilde açıklayın.
Çocuğunuzun bunu anlamayacağını düşünebilirsiniz fakat açıklama yapmanız, çocuğunuzun sizin sakin olduğunuzu görmesi ve onun için çaba gösterdiğinizi anlaması için çok önemlidir.
Ayrıca, hayır cevabı, sebebi iyice açıklandığında kabul etmesi çok daha kolay bir durum haline gelecektir. Böylece çocuğunuz size karşı kin beslemeyecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Muñoz, A. (2005). Baja Tolerancia a la Frustación. Recuperado de https://www.cat-barcelona.com/pdf/filosofia/BTF.pdf
- Diez, G. (2014, febrero). Estableciendo límites a los hijos. Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/estableciendo-limites-a-los-hijos/