Olumlu Özgüvene Sahip Çocuklar Yetiştirmek

Olumlu özgüvene sahip olmak, sağlıklı ve uyumlu bir kişiliğin olmazsa olmazlarındandır. Çocuğunuzun sağlıklı bir özgüvene sahip olması için neler yapmanız gerektiğini keşfedin.
Olumlu Özgüvene Sahip Çocuklar Yetiştirmek

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2019

Özgüvenli olmak gün geçtikçe daha da üstünde durulan bir konu haline geliyor. Bu kavram esasında, sağlıklı ve uyumlu bir kişiliğin yapı taşlarını oluşturur. Bundan dolayı, bu yazımızda sizlerle olumlu özgüvene sahip çocuklar yetiştirmenin neden önemli olduğuna dair bilgiler paylaşacağız.

Özgüven Nedir?

Özgüven, kendimize dair algımız, düşüncelerimiz, hislerimiz ve yargılarımızın bütünüdür. Kendimiz hakkında ne hissettiğimiz, ne düşündüğümüz ve olduğumuz kişinin bizi ne kadar tatmin ettiği ile ilgilidir.

Özgüven doğuştan gelmez. Yani, doğrudan özgüvenli olarak doğmayız. Özgüven daha çok yaşamımız boyunca gelişen ve değişen bir kavramdır.  Bir çocuk düşük özgüvene sahip olsa da, özgüvenini artırması için ona yardımcı olabiliriz.

Olumlu Özgüvene Sahip Olmak Neden Önemlidir?

“Komşunu kendin kadar sev.” lafını pek çok kez duymuşuzdur. Fakat nedense bu cümlenin son üç kelimesini çoğu kez unuturuz. Her şeyin başının kendimizi sevmek olduğu aklımızdan çıkar.

Olumlu Özgüvene Sahip Çocuklar

  • Olumlu özgüvene sahip çocuklar değerli, kabul görmüş ve güvende hissederler. Yeni şeyler denemek ve çevrelerini keşfetmek için yeterli güvene sahiptirler.
  • Sahip oldukları yetilere olan inançları onları yeni görevler karşısında ellerinden geleni yapmaları için motive eder . Ayrıca, yapabildikleri şeylerden gurur duyarlar.
Ellerini havada yumruk yapmış sevinen çocuk
  • Olumlu özgüvene sahip çocuklar işler ilk seferinde iyi gitmediğinde hayal kırıklığı ile nasıl başa çıkacaklarını bilirler. Uyum sağlayıp tekrar denemek için gerekli cesarete sahip olurlar. Hatalarını kişisel başarısızlıklar olarak görmek yerine, bunun öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu kabul ederler. Bundan dolayı, kendilerine çok yüklenmezler.
  • Hayatı bu şekilde algılamaları, daha iyi performanslar sergilemelerini sağlar. Yalnızca okulda değil, sosyal hayatta ve aile yaşamında da başarılı olurlar.

Düşük Özgüvenli Çocuklar

  • Düşük özgüvene sahip çocuklar kendilerine güvenmemekle birlikte savunmasız hissederler. Diğerlerinden daha geride olduklarını düşünür, yapabilecekleri şeyler konusunda şüpheye düşer ve daha çok olumsuz şeylere odaklanırlar.
  • Yeni yerler ve aktiviteler deneme konusunda ya çok çabuk pes ederler ya da denemeye dahi kalkışmazlar. Bunun sebebi hata yapmayı ve başarısız olmayı kaldıramamalarıdır. Kendilerini acımasız bir şekilde eleştirip yine kendilerini affetme konusunda çok sert olabilirler.
  • Bunların sonucunda, yaşamlarının bazı dönemlerinde ellerinden gelenin en iyisini yapamazlar. Diğer bir deyişle, korkuları yüzünden potansiyellerinin hepsini kullanamazlar.

Nasıl Olumlu Özgüvene Sahip Çocuklar Yetiştirilir?

  1. Çocuklarınızı koşulsuz sevin. Sevginizi gösterin ve onları her koşulda sevdiğinizi söyleyin. Onların hatalarını düzeltirken bunun onların kişiliği ile ilgili değil, belirli bir durum ile ilgili bir sorun olduğunu açık bir şekilde belirtin.
  2. Onlara ilgi gösterin . Çocuklarınızla baş başa vakit geçirin ve onlarla konuşurken gözlerinin içine bakın. Bu sayede, onları gerçekten dinlediğinizi ve önemsediğinizi gösterebilirsiniz.
  3. Seçenekler sunun. 2 yaşından sonra çocuklar ufak tefek konularda kararlar almaya başlayabilirler. Onlara seçenekler sunmanız, onların karar verme yetileri olduğunu anladığınızı ifade eder.
  4. Açık ve istikrarlı sınırlar çizin. Sınırların ne olduğunu bilmek güvende hissetmelerini sağlayacaktır.
    Özgüvene sahip çocuk yetiştirmiş çocuğunu takdir eden anne
  5. Çocuklarınızın hatalar yapmalarına ve bağımsız hareket etmelerine izin verin. Ev ödevlerini kendileri yapmaları için onları yüreklendirin, hemen hatalarını düzeltmeye çalışmayın. Bundan ziyade, hatalarının farkına varıp daha iyi çözümler getirmelerine yardımcı olun.
  6. Karşılaştırma yapmaktan kaçının. Herkesin farklı olduğunu, farklı güçlü yanları ve yetenekleri olduğunu unutmayın. Çocuğunuza başkalarını kıskanmak yerine onlara karşı beğenilerini belli etmelerini ve onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışmalarını öğretin.
  7. Uyum sağlamaları için yardımcı olun. Hayattaki zorluklarla yüzleşmeyi öğretin. Bir şeyi ilk seferde doğru yapmanın değil, çabalamanın ve kendine güvenmenin önemli olduğunu anlatın.
  8. Duygularını ve çöküşlerini kabullenin. Çocuğunuza duygularını anlaması ve onları yönetmesi için yardımcı olun.
  9. Olumlu özgüvene sahip biri olarak onlara örnek olun. Başarılarından ne kadar gurur duyduğunuzu belirtin ve olumsuz yorumlar yapmaktan kaçının.
  10. Olumlu bir ortam yaratın. Çocuğunuzla her akşam geçirdikleri gün ile ilgili sohbet etmeyi alışkanlık haline getirin. Her sabah, çocuğunuza onun potansiyelini hatırlatacak bir şeyler söyleyin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.