Spor Sakatlanmaları: Neden Çocuğum Sık Sakatlanıyor?

Çocuğunuz spor yapıyorsa ve sürekli sakatlık sorunu yaşıyorsa size yardımcı olacak bazı tavsiyelerimiz var. Aşağıdaki anahtar faktörleri aklınızda tutarak spor sakatlanmalarını önleyebilirsiniz. 
Spor Sakatlanmaları: Neden Çocuğum Sık Sakatlanıyor?

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Spor ve oyun zamanı aktiviteleri, bir çocuğun gelişiminin önemli parçalarıdır. Ancak spor nedeniyle çocuğunuz sürekli sakatlık yaşıyorsa, bu yazıda size yardımcı olacak bazı tavsiyeler bulabilirsiniz.

Çocuğunuzun spor nedeniyle sakatlanmaya meyilli olmasının nedenleri pek çok faktöre göre değişebilir.

Spor Sakatlanmaları: Arkasında Yatan Nedenler

Bu yazıda spor yaparken çocuğunuzun sakatlanmasına yol açabilecek bazı faktörlere bir göz atacağız.

1. Fiziksel açıdan aşırı zorlama

Ebeveyn olarak anlamanız gereken önemli şeylerden biri çocukların bizden tamamen farklı olduğudur. Bu, başka çok sayıda etkenin yanında fiziksel, zihinsel ve fizyolojik yapılarından kaynaklanır.

Spor yapan çocuklardan genellikle yaşlarına göre onlara zor gelecek şeyleri yapmaları istenir. Kasları ve kemikleri bunun gerektirdiği fiziksel ve zihinsel strese dayanabilecek kadar güçlü değildir. Bu da farklı sakatlık türlerine neden olabilir.

2. 5 ve 11 yaş arasındaki çocuklar: Zayıf kas sistemi

Hayatlarının bu aşamasında çocukların kas sistemi daha zayıftır. Esneklikleri iyidir ve konsantre olma yetenekleri de daha düşüktür.

Çocuğun spor yapmaya başlaması uygun olsa da, spor yaparken ona daha fazla odaklanılması gerekir. Bir başka deyişle çocuğunuz için çok zorlayıcı egzersiz rutinleri hazırlamak iyi bir fikir değildir.

Halihazırdaki aktiviteye katılmaları için çocuklara hiçbir zaman baskı yapılmamalıdır. Onların aktiviteyi eğlenceli bulmaları gerekir. Çocuk sıkılırsa konsantrasyonu daha düşük olacaktır. Bu da sakatlık riskini artıracaktır.

futbol oynayan küçük kızlar ve erkekler

3. 11 ve 15 yaş arasındaki çocuklar: Kazanmak her şey değildir

Bu dönemde ergenlik çağına girilir. Bu da aniden büyüme ve gelişmede sıçrama olmasına yol açar. Bu dönemde çocukların aerobik kapasitesi ve işledikleri oksijen hacmi önemli ölçüde artar. Ayrıca dayanıklılık ve kas gücü kazanırlar.

Esneklik açısıdan bakılacak olursa, bu hızlı gelişim döneminde esneklik kaybedip kaybetmedikleri belirsizdir. Bu durum kişiden kişiye değişir.

Rekabet gerektiren aktivitelerin başlaması gereken dönemdir. Ancak kazanmaya ve kaybetmeye çok fazla odaklanmamaya dikkat edin. Her bir aktivitenin bir amacı ve hedefi olduğunu öğrenmeleri ve uymaları gereken belli kurallar ve düzenlemeler olduğunu bilmeleri yeterlidir.

Bu arada çocuklar sporda takım çalışmasının önemini ve rakiplerine karşı saygılı ve düşünceli olmaları gerektiğini de öğrenmeliler.

4. 15 yaş ve üstü çocuklar: Daha yoğun antrenman

Bu aşama boyunca çocukların gelişimi durur ve kaslarının gelişimi biter. Bu noktada, bir çocuk daha uzmanlaşmış bir şekilde spor yapmaya başlayabilir. Bu durumda eskisi kadar sakatlık riski olmadan daha yoğun bir antrenman programı uygulayabilir.

“Çocuğun kasları ve kemikleri, yaptığı sporun yarattığı strese katlanabilecek kadar güçlü değildir.”

Ebeveynlerin rolü

Ebeveynler çocuklarının gereksiz riskler almadıklarından emin olmalılar. Yaşadığımız bu rekabetçi dünyada çocuğunuz spor yapmaya ne kadar erken başlarsa o sporu profesyonel olarak yapma şansının da o kadar yüksek olacağını düşünmek gibi bir tuzağa düşmek kolaydır.

Ancak bu, gerçekten uzaktır. Bir çocuk ergenliğinin son bulduğu dönemin başından itibaren spor yapmak için optimum şekilde gelişmiş haldedir.

Onun öncesinde eğlendiklerinden emin olmak ve sporla ilgili asıl önemli olan şeyi öğrenmeleri önemlidir: Spor, onların fonksiyonel insanlar olmalarına yardımcı olabilir.

Spor, çocuklara ve gençlere takım çalışmasının önemini, başkalarına güvenmeyi, kendini korumayı, farklılıkların üstesinden gelmeyi, kurallara uymayı ve hedeflerine ulaşmak için çabalamaları gerektiğini öğretir.

çocuklar beyzbol

Bu değerler ve prensipler, bir çocuğun duygusal ve psikolojik gelişimi açısından çok önemlidir. Hayatın bu aşamasında, spor yapmak, fiziksel gelişim sağlamanın çok ötesine geçer.

Bu yüzden daha önce çocuğunuzun spor yaparken neden sık sık sakatlandığı sorusu aklınıza takıldıysa, kendinize, ondan, yaşına göre gereğinden fazlasının istenip istenmediğini sorabilirsiniz. Şunu unutmayın: Bir çocuğun gelişim dönemi boyunca başına gelen ciddi sakatlıklar, onu hayatı boyunca etkileyebilir.

Çocuğunuz hiçbir zaman tamamen iyileşmeyebilir ve favori sporunu bir daha yapamayabilir. Bu, bir çocuğun gelişiminin çok önemli bir yönüdür.

İdareyi ele almak size kalmış. Çocuğunuzun yaptığı sporu doğru bir şekilde yaptığından, eğlendiğinden ve uygun değerleri öğrendiğinden emin olun. Sonrasında bir spor dalına odaklanabilir ve eğer gerçekten istedikleri oysa, o alanda profesyonel kariyer yapmaya karar verebilirler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.