Bebeğinizin Kaslarını Güçlendirecek 8 Egzersiz

Bebeğinizin Kaslarını Güçlendirecek 8 Egzersiz

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2018

Bebeğinizin dünyadaki ilk yılında, yürüyebilmesi, emekleyebilmesi ya da oturabilmesi için gerekli kaslara sahip olması gerekir. Bu sebeple, bebeğinizin kaslarını geliştirebilmek için bu sayacağımız egzersizleri uygulamanız önerilmektedir.

Her yaş için, sağlıklı ve iyi bir vücuda sahip olmak için yapılabilecek en önemli şey spor ve egzersiz yapmaktır.

Fiziksel aktiviteler kan dolaşımını hızlandırarak gereksiz yağı yakar, kemiklerin ve kasların hareket etmesini sağlarlar. 

Fizik aktivitelerle, bebeğinizin gerekli motor kabiliyetlerine sahip olabilmesi için kaslarını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Ayrıca, egzersiz yaptırdığınız süre boyunca bebeğinizle kaliteli vakit geçirerek, onun ileride iyi alışkanlıklar edinmesinde yardımcı olabilirsiniz.

Enerji seviyeniz ne kadar yüksekse, bedeniniz o denli verimli olacaktır. Bedeniniz ne kadar verimliyse, kendinizi o kadar iyi hissedersiniz ve bunun sonucunda iyi sonuçlar elde edebileceğiniz yeteneği geliştirirsiniz.

-Anthony Robbins-

Bebeğinizin kaslarını geliştirebilmeniz için en iyi egzersizler

Yapılan çalışmalara göre okul öncesi yaş grubunun ve bebeklerin günde en azından yarım saatlik bir spor yaptığı süre olması gerekmektedir.

Bu alışkanlığı aile rutini haline getirmek obezite ihtimalini azaltarak, buna bağlı farklı hastalıkların da önüne geçebilmenize olanak sağlamaktadır.

jimnastik yapan bebek

Bebeğinizin kaslarını geliştirebilmek için neden egzersizlere ihtiyaç duyarsınız?

Özellikle bebeğiniz doğduktan sonra ilk yıllarda beynin gelişimi direkt olarak kas aktivitesine bağlıdır. 

Düzenli olarak fiziksel aktivitelerde bulunmayan çocuklar, kas gelişimini konusunda problemler yaşamanın yanı sıra, beynin gelişimi için gerekli nörolojik bağlantılar konusunda da problemler yaşamaktadır. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu düzenli olarak fiziksel egzersizler yapmaktır.

Daha önce bahsettiğimiz gibi, eğer çocuklar küçüklükten itibaren egzersiz yapmaya başlarlarsa ileri de bu alışkanlığı devam ettirme konusunda zorluk yaşamamaktadır.

Çok küçük yaştan itibaren, bebekler esneklik, kordinasyon ve dengeyi geliştirebilecek yeterli bedensel özelliklere sahip olurlar.

İlk 6 ay

  • Bebeğinizi sırt üstü yatağa koyun ve işaret parmağınızı bebeğinizin avucuna koyun. İşaret parmağınızı sıktığı zaman elinden tutarak göğsünü kaldırın. Bu egzersizi yapmaya devam ettikçe çocuğunuz daha da güçlenip, kendini sizin işaret parmağınızdan tutarak kaldırmaya çalışacaktır. Bebeğiniz havadayken birkaç saniye tutun ve yavaşça yatağın üzerine tekrar bırakın.
  • Bebeğinizi omzunuza alın. Bu pozisyonda bebeğiniz birkaç saniye boyunca kafasını yukarı kaldırmaya çalışacaktır. Bebeğinizin sırtını elinizle desteklediğinizden emin olun, bu şekilde bebeğinizin vücudu geriye doğru düşmeyecektir.
  • Bebeğinizi yüz üstü pozisyonda, yumuşak ama sabit bir şey üzerine koyunuz. İlk aylarda bebekler bu pozisyonu çok fazla yapmazlar ancak bu gün geçtikçe değişecektir. Kafasını döndürmeye, dirsekleri üzerinde kalmaya çalışarak etrafa bakmaya çalışacaktır. Bu onun için iyi bir egzersizdir.
  • Bebeğinizi sırt üstü koyun ve ayaklarından tutun. Bebeğinizin ayaklarını bisiklet sürüyormuşcasına bir ileri bir geri hareket ettirin. Bir bacağını göğsüne doğru yaklaştırırken diğer bacağını uzaklaştırın. Bu hareketi bebeğinizin her iki bacağı için de iki kere tekrarlayın ve bir daha yapmadan önce dinlenmesine izin verin.
bebeğiyle spor yapan anne

6. aydan 1 yaşına kadar

  • Bebeğiniz sırt üstü yatarken, bebeğinizi dirsekle bilek arasındaki kısımdan tutarak, düzgün bir şekilde oturur pozisyona getirmeye çalışın. Onu bu şekilde birkaç saniye tutun ve yavaşça ilk pozisyonuna tekrar getirin. Bu egzersizi 4 kere tekrarlayın.
  • Bebeğinizi karın üstü koyun ve kollarını yavaşça omzunun altına doğru getirin. Bebeğinizi kalçasının yanından tutarak 45 derecede tutmaya çalışın. Bu şekilde bebeğinizin kolları üzerinde durmasını sağlayacaksınız ve bu pozisyonda biraz bekleyin.
  • Çocuğunuzun kaslarını güçlendirmek için yapabileceğiniz bir diğer egzersize ise onu sırt üstü yatırarak başlayabilirsiniz. Sağ ayağını tutun, kendinize doğru uzatın ve sonrasında bebeğinizin sol kulağına doğru uzatın. İlk pozisyona tekrar gelin ve bu hareketi her iki ayak ve kulak için de beş kere tekrarlayın. 
  • Bu söyleyeceğimiz egzersizin adı ise “bisiklet”tir ve oldukça yaygındır. Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve ayaklarından tutarak bisiklet sürermiş gibi ayaklarını hareket ettirin.

Unutmayın ki bu saydığımız egzersizleri düzenli hale getirip yapmanız çocuğunuzun sağlığı açısından çok önemlidir.

Ve tabii ki, bütün aileyi bir araya toplayıp bu fiziksel aktiviteleri birlikte yapabilirsiniz.

Hem sağlıklı bir egzersiz yapmış olursunuz, hem de aile arasındaki sosyal bağı güçlendirmiş olursunuz.

Çocuğunuza sağlıklı alışkanlıklar edinmesinde yardım ederseniz, hayatının geri kalan kısmında sağlıklı biri olmasına da yardım etmiş olursunuz. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.