Çocukların Daha Fazla Sebze Yemelerini Sağlamak

Çocuğunuz sebze yemeyi sevmiyorsa, o zaman bu yazı tam size göre!
Çocukların Daha Fazla Sebze Yemelerini Sağlamak

Son Güncelleme: 27 Kasım, 2019

Çoğu çocuk sebzelerden nefret eder ve sebzelerden hoşlanmayan çocuklar daha fazla abur cubur yiyebilir. Dolayısıyla, burada çocukların daha fazla sebze yemelerini sağlamak için önerilerde bulunacağız.

Daha fazla sebze yemenin önemi

Sebzeler, temel bir vitamin (A, C ve B9 gibi), mineral (magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum ve demir gibi), lif ve antioksidan kaynağıdır. Bunların, herkesin beslenme programında bulunması temeldir.

Sebze, meyve ve baklagil yemek çocuklara doğru beslenme sağlar ve ayrıca yaşamları boyunca sahip olacakları sağlıklı alışkanlıkları belirler. Bu, ateroskleroz, irritabl bağırsak sendromu, anemi, kanser, osteoporoz, vb. gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olmak ve beslenme eksikliklerinden kaçınmak için anahtardır.

daha fazla sebze yedirmek için eğlenceli çözümler

Çocukların Daha Fazla Sebze Yemelerini Sağlamak

Sebzeyi erken yaşta tanıştırın

Çocuklarınıza küçük yaşta birçok farklı tadı tanıtmaya çalışın. Ne kadar erken olursa, o kadar iyidir. 5-6 aylık bebekler, havuç, yeşil fasulye ve patates gibi sebzeler yemeye başlayabilir. Onları kaynatabilir veya püre yapabilirsiniz.

8 aylıkken, domates denetin (kaynatılmış, tohumsuz ve kabuksuz). 1 yaşına geldikten sonra, hepsini bütün halinde hazırlamayı ve kaynatmayı deneyin. 12-18 aylık dönemde çiğ salata vermeye başlayabilirsiniz, ancak lahana veya enginardan kaçının çünkü bunlar gaza neden olabilir.

Denemeye devam edin

Çocuklar bazılarını yemeyi reddederse sorun değil, sadece denemeye devam edin. Bunu yavaş yavaş yapın. Bir şeyleri yemesi için onu zorlamayın, denemek istemiyorsa ona meydan okumayın veya onu cezalandırmayın. Bu sadece psikolojik bir ret yaratacak ve onları sebzeleri kötü bir şeyle ilişkilendirmeye yönlendirecektir.

Eğlenceli hale getirin

2012’de yapılan bir araştırma, çocukların, özellikle belirli bir şekil içerisindeyse, çok sayıda içerik ve renge sahip yiyecekleri sevdiğini tespit etti. Farklı renklerde püre yapmaya çalışın (turuncu için havuç, mor için pancar) veya hayvan yüzleri veya brokoliden yapılmış bir orman yaratın.

sebze ile oyun oynayan kız

Hala sebze sevmiyorlarsa, onlara başka seçenekler de verin

Çocuklarınız onlara verdiklerinizi beğenmiyorsa, sebzeleri veya baklagilleri seçmelerine izin verin. Bu şekilde aktivitenin parçası olacaktır ve yeni şeyler denemek onun için daha eğlenceli olacaktır. Ayrıca, bu şekilde çocuğunuzun neyi sevdiğini anlayabilirsiniz.

Diğer bir ipucu, çocuklarınızı yanınızda alışverişe götürmek ve en sevdikleri sebzeyi seçmelerine izin vermektir.

Çocuklar yemek yapabilir veya en azından yapmayı deneyebilir

Pişirme işlemine dahil olmalarını sağlayın. Salata gibi basit yemekler yapabilirler. Tabağı mikrodalgada ısıtmasına izin verebilirsiniz.

Ailedeki herkesin de daha fazla sebze yemesi gerekiyor

Çocuklar gördüklerini kopyalar. Bu yüzden bütün ailenin de sebze yiyor olması önemlidir. Meyveleri, sebzeleri ve baklagilleri çocukların görebileceği bir yerde saklayın. Herkesin onu yediğini gördüğünde, kendisini önemli ve yetişkin gibi hissedecektir.

mutlu bebek

Her şeyi karıştırmak

Çoğu zaman çocuklar peynirli makarna, çırpılmış yumurta, pizza vb. yemekleri sever. Bu yemekler, içine sebze atılabilecek harika yemeklerdir. Başka bir yol da yiyecekleri sağlıklı soslarla karıştırmak olabilir. Fırında kaşarlı karnabahar gibi bazı yemekler haşlanmış brokoliden daha başarılı olacaktır. Ayrıca sebzeleri tempura tarzında pişirebilir ve patates kızartması gibi yiyebilirsiniz.

Evet, çocuklar her zaman tabaklarındaki yeşillikleri yemekten hoşlanmazlar, ancak yemeklerini eğlenceli hale getirebilirsiniz ve böylece kısa sürede daha fazla sebze yemeye başlayacaklardır!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fundación Española de Nutrición. (2018). Informe de estado de situación sobre “Frutas y Hortalizas: Nutrición y salud en la España del S.XXI”.
  • Villaresa, JM Moreno, and MJ Galiano Segoviab. (2006). “El desarrollo de los hábitos alimentarios en el lactante y el niño pequeño. Sentido y sensibilidad.” Revista Pediatría de Atención Primaria 8.Suplemento 1.
  • Zampollo F, Kniffin KM, Wansink B, Shimizu M. (2012). Food plating preferences of children: The importance of presentation on desire for diversity. Acta Paediatr. Wiley Online Library; 2012;101(1):61–6.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.