Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır? Sancıları Nasıl Hafifletilir?

Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır? Sancıları Nasıl Hafifletilir?

Son Güncelleme: 01 Mart, 2018

Hepsinde sancı sorunu olmasa da bebeklerin büyük çoğunluğu bu rahatsızlıktan dolayı acı çekmektedir. Annelerin sancısı olan çocukları nasıl rahatlatacaklarını bilmeleri çok önemlidir.

Bebeklerin gazı nasıl çıkarılır ve sancıları nasıl hafifletilir? Bu soru annelerin büyük bir kısmının her gün karşılaştığı bir sorundur. Belki de siz de bu anne grubundan birisiniz.

Çocuğunuzu doktora götürdünüz; muayeneden sonra onun gazdan başka herhangi başka bir sorunu olmadığını söyledi. Böyle bir durumla karşı karşıya olduğunuz için çok memnun olduk.

Evet, memnun olduk çünkü çocuğunuz, karşılaşacağı başka birçok hastalık nedeniyle değil yalnızca sancıdan dolayı ağlıyorsa, bu sorunun biraz sevgi ve basit tekniklerle üstesinden gelebileceğinizi belirtmek isteriz.

Bugün size çocuğunuzun gazını nasıl çıkarabileceğinizi ve kendini kötü hissettiğinde onu nasıl sakinleştirebileceğinizi göstereceğiz.

Bebek Sancısı Nedir?

İlk bilmeniz gereken şey, yenidoğanlardaki krampların bebeklerin karın bölgesindeki ağrı ile birlikte ortaya çıkan kasılmalar olduğudur.

Bu kasılmalar genelde ilk 12 haftada görülür ve iki – üç saat sürebilir. Her durumda aynı olmasa da, sancıların akşam saatlerinde daha fazla ortaya çıktığı görülmektedir.

yatarken ağlayan bebek

Bebeğimin Sancısı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Sancısı olan bir bebek bu sorunu yaşamaya başladığında derhal anlaşılabilecek belirtiler sergiler:

  • Durmadan ağlar. Büzülür, yumruklarını sıkar ve kızarır. Ne kadar uğraşsanız da onu sakinleştirmeyi başaramazsınız.
  • Rahatsız uykuları vardır. Uykuya dalamaz ya da uykuya dalar dalmaz inleyerek tekrar uyanır.
  • Karnı serttir.

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini gözlemliyorsanız bebeğinizde muhtemelen sancı sorunu bulunmaktadır.

Sancıyı Nasıl Hafifletebilirim?

Ağlayan bebeğinizin en etkili ilaçlarından biri annesinin ona sunacağı sıcaklık ve sevgidir.

Eğer çocuğunuzun sancıları olduğunun farkındaysanız, onu kucağınıza alın, öpün, okşayın, ona şarkılar söyleyin ve onunla tatlı talı konuşun.

Daha sonra şu tavsiyeleri uygulayın:

  • Bebeğinizin başını omzunuza ya da dik gelecek şekilde göğsünüze yaslayın. Bu pozisyon karındaki gazların dışarı çıkması için en uygun pozisyondur.
  • Sancısı olan bazı bebekler, emzirme vakti gelse de emmeyi kabul etmez. Bazılarında ise ten teması çok etkilidir. Bu bebekler çok gerekli olan anne sütünü alırlar. Sizin çocuğunuzun bunlardan hangisi olduğunu keşfedin.
  • Eğer çocuğunuz banyo yapmayı seviyorsa sancıyı hafifletmenin bir diğer güzel yolu da ona banyo yaptırmaktır. Rutininizi değiştirmeyin, ılık suyla onu yıkayın ve kendini daha iyi hissedip hissetmediğini gözlemleyin.
  • Çocuğunuzun sessizlikten mi yoksa sesli ortamdan mı hoşlandığını keşfedin. Eğer sessizliği seviyorsa sancılarının olduğu zamanlarda ona sessiz bir ortam sağlayın. Eğer sesten hoşlanıyorsa çamaşır makinesi ya da buzdolabının çıkardığı sesler size yardımcı olacaktır.
  • Tepkilerini sürekli gözlemleyerek çocuğunuzun karnına nazikçe masaj yapın. Eğer ona zarar vermekten korkuyorsanız ayaklarını uzatıp karnına getirme hareketini tercih edebilirsiniz. Diğer bir teknik ise “bisiklet hareketi”dir. Bir bacağı diğeriyle değiştirerek nazikçe uzatıp karnına çekebilirsiniz.
  • Başka bir anne ne kadar tavsiye etmiş olursa olsun, bebeğinize hiç bir ilaç vermeyin. Unutmayın ki onun hayatta kalması ve büyümesi için gerekli olan tek şey sizin sütünüzdür. İlave maddeleri doktorunuzun vermesini bekleyin.
  • Emzirdikten hemen sonra bebeğinizin gazını çıkartın. Çünkü bebekler emme esnasında her zaman hava da yutarlar. Bebeğinizin başını omzunuza yaslayın ve gazı çıkana kadar sırtına masaj yapın.
  • Onu evin içinde gezdirin, temiz hava alması için bahçeye çıkarın. Arabayla da gezintiye çıkabilirsiniz. Bebeklerin bir çoğu hareket ettiklerinde sakinleşirler.
kafasını tutarak uyuyan bebek

Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır? Sancıları Nasıl Hafifletilir?

Bebeklerin gazını çıkarmak için özel bir tekniğe gerek olmadığını fark etmişsinizdir. Ona gerekli ilgiyi göstermeniz ve can sıkıcı bu anları en iyi şekilde geçirmesi için yardımcı olmanız yeterli olacaktır.

Eğer çocuğunuz sakinleşmiyorsa onu sabit bir pozisyonda bırakmayın. Sırt üstü yatırın, düz bir pozisyonda tutun, daha sonra yüz üstü yatırın, başını dirseğinizin üstüne koyun. Bu şekilde onun pozisyonunu değiştirin.

Bu hareketler gazın dışarı çıkmasına da yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.