Çocukları Dinlemek

Çocuklarınız karar vermek veya görüş bildirmek için çok küçük olsalar bile, yine de duyguları vardır. Kendi deneyimleri ve arzuları vardır. Çocukları dinlemek her yaşta önemlidir.
Çocukları Dinlemek

Son Güncelleme: 20 Aralık, 2019

Çocukları dinlemek, eğitimlerinin önemli bir parçasıdır. Çocuklarına destek olmaya zaman ayıran ebeveynler çocuklarına güvenebilirler.

Bununla birlikte, iş, günlük yaşamın sorumlulukları ve zaman eksikliği, ebeveynlerin çocuklarının ihtiyaç duyduğu süreyi ayıramamalarına neden olabilir. Çocuklarına hak ettikleri önemi göstermeyebilirler.

Çocuğunuza dikkat etmek için, sadece biraz çaba sarf etmeniz gerekir. Bu anlamda, size güvenebileceklerini bildiklerinden emin olun.

Onlara sevinçleri ve üzüntüleri konusunda size güvenebileceklerini gösterin. Onları her zaman dinlemek, duygularına saygı göstermek ve neden endişelendiklerini sormak önemlidir.

“Konuşma sanatı diye bir şey olduğu gibi, dinleme sanatı da vardır.”

–Epiteto de Frigia–

Çocukları dinlemek neden önemlidir?

İçinizdeki çocuğu bulun

Çocuklar sayesinde kendi çocukluğunuzu bulabilirsiniz. Gönüllü olarak ya da değil, insanlar çocukluk anılarının çoğunu unutma eğilimindedir. Bununla birlikte, dürüst bir şekilde çocuklarınızı dinlediğinizde geçmişe yeniden bağlanırsınız. Bir zamanlar olduğunuz çocuğu hatırlarsınız.

Çocukluk, birçok keşifin ortaya çıktığı harika bir evre. Bu aşamada, çocuğunuz etrafındaki her şeye hayretle bakar. Dış dünyayı çok merak eder. Çocuğunuz aracılığıyla, rutininiz için ferahlatıcı bir dokunuş olabilecek yeni bir dünya görüşü elde edersiniz.

çocukları dinlemek ve önemi

Yardıma ihtiyacı olduğunda dinleyin

Oğlunuzun kendi sorunları var. Sözlerinin ya da başarılarının tanınmadığını görmek onu üzer. Çocuğunuzun dikkat ve rahatlığa ihtiyacı var. Bu nedenle, konuştuğunda ona dikkat etmelisiniz.

Dinlediğinizi gördüğünde, kendine olan saygısını ve kendi imajını geliştirmesine yardım eder.

Çocuğunuzu dikkatlice dinlediğinizde, sakinleşecek ve stresinden kurtulacaktır. Ek olarak, onu endişelendiren şeyler hakkında onunla çalışıp çözüm bulmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu, diğer sorunlar hakkında açıkça konuşmasına ve onunla olan ilişkinizi güçlendirmesine yardımcı olacaktır.

Çocuklarınızla bağ kurun

Çocuklarınızı dinlemek, size daha kolay yaklaşmalarını ve güven çerçevesinde bir ilişki kurmanızı sağlar. Ek olarak, kendilerini değerli hissedecekler ve saygı gördüklerini hissedeceklerdir. Kardeşleriyle, hatta diğer yetişkinlerle ve çocuklarla aynı tavrı sergileme eğilimindedirler.

Onlara dikkat etmek, bağınızın daha güçlü ve daha samimi olmasına yardımcı olur. Çocuklarınız, problemleri olduğunda size güvenebileceklerini anlamaya başlayacak. Ayrıca duygularını ve fikirlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceğinizi de biliyorlar.

Bu ilişkiyi küçükken kurarsanız, ergenlik de dahil olmak üzere yetişkinliğe kadar devam etme olasılığı daha yüksektir.

Çocuklar nasıl dinlenir?

  • İyi dinleme tutumunuzla başlar. Çocuğunuzu dinlerken yaptığınız şeyleri bırakmanızı öneririz. Dikkat dağıtıcılardan uzak durun.
  • İsteklerini, problemlerini, zevklerini ve beklentilerini dinlemek için zaman ayırın. Her gün çocuğunuzu dinlediğinizden emin olun. Onunla konuşurken ona zaman ayırın.
  • Ona tüm dikkatinizi verin. Çocuğunuzun ilgi odağı gibi hissetmesi gerekir. Söyledikleriyle ilgilendiğinizi bilmek ister.
  • Onu bölmeyin. Çocuğunuzun kesintisiz konuşmasını sağlayın. Düşüncelerini bitirmesine izin verin.
çocuğuyla konuşan anne

Çocukları dinlemek, eğitimlerine önemli ölçüde katkıda bulunur. Ayrıca, başkalarına daha kolay açılmalarına yardımcı olur. Bir anne olarak çocuğunuz ihtiyaçlarını, endişelerini ve mutluluğunu ifade etmesi gerektiğinde her zaman yanınızda olmalısınız.

Kısacası, bir çocuğun her zaman sırtını yaslayabileceği birine ihtiyacı vardır. Çocukları dinlemeyi bilmek, ebeveynlerden çaba gerektirir. Bu büyüme ve gelişme üzerinde olumlu bir etki yaratır.

Tüm ebeveynler dinleme konusunda iyi değildir. Ancak, biraz çaba sarf ederek dinleme becerilerini geliştirebilirler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.