Çocukların Ayaklarına Nasıl Bakım Yapılır?
Çocuklarınızın ayaklarına bakım yapmak yetişkin döneminde sorun yaşamalarının önüne geçecektir. Bu nedenle, yazının devamındaki bilgilerden faydalanabilir ve çocuklarınızın ayaklarına hızlı ve kolay bir şekilde bakım yapmayı öğrenebilirsiniz.
Bel, diz ve ayak bileğinde görülen ağrı genelde ayaklarda olan bir sorun ile ilişkilendirilir. Neyse ki, çocukların ayaklarına iyi bir bakım yapmak fazla zaman ve çaba gerektirmez.
Ayaklarına bakım yapmak başka sorunlarla karşılaşmayı da önleyecektir. Durum ne olursa olsun, bu yazıda çocukların ayak bakımı hakkında bazı ipuçları bulacaksınız. Kalem ve defterlerinizi hazırlayın ve size en uygun olanını seçin!
Çocuklara ayak bakımı nasıl yapılır?
1.- Ayaklarını her gün yıkayın
Çocukların ayak bakımı konusundaki ilk tavsiyemiz her gün iyice yıkamanız ve kurutmanız gerektiği – özellikle ayak parmaklarının aralarını. Sürekli terli ve ıslak ayaklarla gezmek çocukların mantar enfeksiyonu kapma ihtimalini arttırır.
2.- Doğru ayakkabı numarasını seçin
Çocuklarınızın ayakkabılarının küçük geldiğinden şüphelendiğiniz an harekete geçin! Çocuğunuzun ayaklarına zarar gelmemesi için ayağına uymayan ayakkabıları yenileriyle değiştirin. Ayağı için uygun olan numarayı seçmek oldukça önemlidir. Bu nedenle, çocuğunuz için doğru numarayı seçebilecek bir çalışanın olduğu mağazalardan alışveriş yapmanızı öneriyoruz.
Ayaklarının düzgün bir şekilde gelişebilmesi için parmak bölgesinde yeteri kadar boşluk olmalıdır. Bunun için, çocuğunuz ayakkabıyı giydikten sonra başparmak bölgesine hafifçe bastırabilirsiniz.
3.- Çocuklarınızın ayaklarına uygun çorap seçin
Pamuk ve yünden yapılmış çoraplar, çocuklarınızın ayaklarını sıcak tuttuğu gibi gelişmeleri için de yeterli alanı sağlayacaktır. Bu nedenle, özellikle çamaşır kurutucusu kullanıyorsanız, çoraplarını düzenli aralıklarla kontrol etmeniz gerekmektedir.
Çorapların çekebileceğini göz önünde bulundurun. Ayaklarına çok dar gelmesi gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Çocuğunuz henüz yürümeyi öğrenmemiş olsa bile, ayakkabılarında yeteri kadar boşluk olduğundan emin olun.
4.- Tırnaklarını düz kesin
Çocuğunuzun tırnaklarını düz bir şekilde kesmek, batmalarını engellemek için en önemli tavsiyelerden biridir. Tırnak batması, tırnağın etrafındaki etin içine doğru uzamasıyla gerçekleşir. Bu durum, tırnağın yanındaki derinin kırmızı ve şiş görünmesine sebep olur ve acı vericidir.
Bu yüzden, batmayı önlemek için tırnaklarını düz bir şekilde kestiğinize dikkat etmelisiniz. Gerektiğinde, tırnaklarını kestikten sonra sivri kenarları törpüleyebilirsiniz. Çocuğunuzun tırnaklarının kenarlarını kesmekten veya çok derine inmekten kaçının.
5.- Çıplak ayakla dolaşmalarına izin verin
Son bir tavsiye olarak, mümkün olduğunca çıplak ayakla gezmelerine izin verin. Çocuğunuz yürümeyi öğrendikçe evin içinde çıplak ayak gezsin. Bu durum, ayağın düzgün bir şekilde gelişmesini ve herhangi bir sınırlama olmadan güçlenmesini sağlayacaktır. Tek dikkat etmeniz gereken yerlerin temiz olması ve onu tehlikeye sokabilecek herhangi bir nesne olmamasıdır.
Kulağa çelişkiliymiş gibi gelse de, çıplak ayakla yürümesi ayak gelişimi için en iyi tavsiyedir. Diğer yararlarının yanı sıra, kasların gelişimine ve güçlenmesine olanak tanır. Havanın, ayağın etrafında dolaşmasını sağlar.
Yazımızı bitirmeden önce, ayakkabıların giyilen ayağın şeklini aldığını hatırlatmak istiyoruz. Ayakkabı alışverişini ucuza getirmek kulağa çekici gelse de, kalitesiz olanlar çocuğunuzun ayaklarına zarar verebilir.
Her durumda, çocuğunuzun ayak sağlığını koruması için tavsiyelerimizi dinlemenizi öneriyoruz. Hadi, bu alışkanlıkları hayata geçirmeye başlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rosselli, P. (2002). Pie Plano. El Pediatra Eficiente, (6), 538–539.
- Morin, C., Chrestian, P., & Ilharreborde, B. (2015). Infecciones osteoarticulares del pie en el niño. EMC – Podología, 17(4), 1–7.