OCU En İyi Yoğurtlar Hakkında Bilgi Veriyor
Besleyici ve sağlıklı bir kaynak olduğu için, tüm ebeveynler ev dışında tatlı ve atıştırmalıklara alternatif olarak sık sık yoğurda yönelirler. Yoğurtlar sadece çocuklar tarafından değil yetişkinler tarafından da tüketilir. Bu nedenle, özelliklerinin ve faydalarının ne olduğunu bilmek önemlidir. OCU (Tüketiciler ve Kullanıcılar Derneği), farklı markaları karşılaştıran bir çalışma yürüttü ve böylece hangi yoğurdun beslenme düzeyi üzerinde etkisi olan en iyi yoğurt olduğunu buldu.
Bu karşılaştırma, yoğurtların çoğunun kaliteli, zengin, dengeli ve lezzetli olduğu sonucuna varmıştır. Birbirlerinden nasıl farklılaştıkları beslenme niteliklerinde yatmaktadır. Bu karşılaştırma, farklı süpermarketlerde bulduğumuz ana markalara ait 15 doğal yoğurt arasında yapılmıştır. OCU’ya göre kalitesine göre en iyi yoğurtlar sıralamasını görmek için yazımızı okumaya devam edin. En iyi yoğurtlar hakkındaki bilgileri yazımızda detaylıca anlattık.
OCU’ya göre en iyi 10 doğal yoğurt sıralaması
Yazımızın devamında size OCU’ya göre en iyi 10 yoğurdu göstereceğiz. Bu şekilde, süpermarkete gittiğinizde çocuklarınıza atıştırmalık veya tatlı olarak vermek için hangi yoğurtları almayı tercih ettiğinizi bileceksiniz:
- Nestlé doğal yoğurt. OCU’ya göre besin kalitesi açısından en iyi doğal yoğurdu kazanan Nestlé marka yoğurttur. 100 üzerinden 75 puan almıştır.
- Día marka doğal yoğurt. OCU’ya göre en iyi ikinci doğal yoğurt, paranızın tam karşılığını veren Día markadır. 100 üzerinden 73 puan almıştır.
- Carrefour doğal yoğurt. Doğal Carrefour, en iyi yoğurt sıralamasında 100 üzerinden 71 puanla üçüncü sırada yer alıyor.
- Eroski Basic doğal yoğurt. Eroski yoğurdunun da Carrefour’unki gibi 100 üzerinden 71 puanı var. Her ikisi de kalite ve fiyat açısından aynı puanı almıştır.
- Condis doğal yoğurt. Condis doğal yoğurdun 100 üzerinden 69’u iyi bir sıralamaya sahiptir. Ayrıca fiyatı da ucuzdur.
- Highness (Euromadi) doğal yoğurt. Alteza markalı yoğurt da Condis marka yoğurtta olduğu gibi 100 üzerinden 69 puan almıştır.
- Milbona (Lidl) doğal yoğurt. Milbona doğal yoğurdu, önceki ikisi gibi, küresel analizde 100 üzerinden 69 puan almıştır.
- Unide marka doğal yoğurt. Unide doğal yoğurt 100 üzerinden 68 puan almış.
- Hacendado (Mercadona) doğal yoğurt. Mercadona’nın Hacendado markalı yoğurdunun bir öncekiyle aynı nota sahip, 100 üzerinden 68 puan almış. Ayrıca 6’lı pakette fiyatı ucuzdur.
- Supersol marka doğal yoğurt. Bu yoğurt ise 100 üzerinden 66 olarak sıralamaya yerleşmiştir.
Sizi hayal kırıklığına uğratmayacak diğer 5 yoğurt
Bir önceki noktada tartıştığımız 10 yoğurda ek olarak, çocuklarınızın günlük beslenmesi için en iyi yoğurdu seçerken daha fazla çeşitliliğe sahip olmanız için listedeki diğer 5 yoğurda da yorumlarımız arasına ekledik.
- Gervais doğal yoğurdu. Bu Gervais marka yoğurt, OCU’ya göre orta kaliteye sahiptir. 100 üzerinden 62 almıştır.
- Alipende sade yoğurt (cebinizde daha fazla para kalır). Alipende’nin yoğurtları Save More süpermarketlerinde satılmaktadır ve küresel değerlendirmeye göre puanı 100 üzerinden 59’dur.
- Danone sade yoğurt. En tanınmış ve ünlü markalardan biri olan Danone’nin doğal yoğurdu 100 üzerinden 56 puan alıyor. Yoğurtları bir öncekine göre daha kötü beslenme kalitesine sahip firmalardan biridir.
- Delisse (E. Leclerc) doğal yoğurt. Delisse yoğurtlarının puanı 100 üzerinden 53’tür. Bu yoğurt OCU’ya göre en kötü derecelendirilen yoğurtlardan biridir.
Değerlendirme kategorisine göre yoğurtlar
Bir yoğurdun diğerinden daha iyi olduğunu hesaba katarken nelere dikkat edilir? Aşağıda bunları size detaylarıyla anlatıyoruz. Bu sayede OCU’nun önerilerini dikkate alarak sizlere bahsettiğimiz yoğurtların, gerçekten buzdolabınızda olması gereken yoğurtlar olduğunu bileceksiniz. Çocuklarınızı beslemek için faydalıdır, aynı zamanda yetişkinler için de faydalı bir besindir!
- Fiyat: Özel markalar diğer tanınmış yoğurtların yarısına mal olur.
- Lezzet ve doku: Tüm markalar bu değerlendirmeyi başarıyla geçti.
- Marka: OCU, piyasadaki en ünlü marka olan Danone’yi besin maddeleri konusunda eksik buldu. Yoğurtları diğer özel markalara göre daha az besin içerir. Ayrıca en kötüleri arasında E. leclerc ve Milsani de Aldi markası yer almaktadır.
- Kalite: Kalite açısından en iyi yoğurt markası Nestlé’dir. Bu marka, değerlendirilen tüm parametrelere göre diğerlerinin üstündedir. En kaliteli fiyatlı yoğurtlar Dia, Carrefour ve Eroski markalarındandır.
Ancak bu analizde kötü performans gösteren sadece Danone markası değildir. En kötü markalar arasında E.Leclerc ve Milsani de Aldi gibi süpermarket zincirlerinde satılan Delisse marka yoğurt da vardır. Bu liste, piyasada bulunan en iyi yoğurtların OCU’suna göre sıralamasıdır. Artık hangi markaların en iyi besin değerlerine sahip olduğunu biliyorsunuz çünkü tat ve doku açısından hepsi lezzetlidir. Yoğurt seçerken artık güvenilir bir bilgiye sahipsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2020). Alimentos y bebidas a limitar. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Consultado el 22 de febrero de 2023. https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/alimentos-y-bebidas-que-se-deben-limitar.html
- Ellis, E. (2022, June 8). What to look for in yogurt. Academy of Nutrition and Dietetics. Consultado el 22 de febrero de 2023. Disponible en: https://www.eatright.org/food/food-groups/dairy-and-alternatives/what-to-look-for-in-yogurt
- Federación Española de la Nutrición (FEN). (s.f.). Yogur. Disponible en: https://fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/yogur.pdf
- Fernandez, M. A., Fisberg, M., et al. (2017). Role of yogurt in the nutrition and health of children and adolescents. In Shah, N (Ed.). Yogurt in Health and Disease Prevention (pp. 491-505). Academic Press. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128051344000286
- Fernandez, M. A., Panahi, S., Daniel, N., Tremblay, A., & Marette, A. (2017). Yogurt and cardiometabolic diseases: a critical review of potential mechanisms. Advances in Nutrition, 8(6), 812-829. Disponible en:
- Fiore, G., Di Profio, E., Sculati, M., Verduci, E., & Zuccotti, G. V. (2022). Health effects of yogurt consumption during paediatric age: a narrative review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 73(6), 738-759. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35450518/
- Gómez, M. (2018). Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la Alimentación Complementaria. Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatria. Consultado el 22 de febrero de 2023. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/recomendaciones_aep_sobre_alimentacio_n_complementaria_nov2018_v3_final.pdf
- Harvard Health Publishing. (2021). Is low-fat or full-fat better choice for dairy products? Harvard Medical School. Consultado el 22 de febrero de 2023. Disponible en: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/is-low-fat-or-full-fat-the-better-choice-for-dairy-products
- Kouvelioti, R., Josse, A. R., & Klentrou, P. (2017). Effects of dairy consumption on body composition and bone properties in youth: a systematic review. Current developments in nutrition, 1(8), 1-12. Disponible en: https://academic.oup.com/cdn/article/1/8/e001214/4735237?login=false
- Organización de Consumidores y Usuarios. (2016). Yogures naturales: hay diferencias. Consultado el 22 de febrero de 2023. https://www.ocu.org/alimentacion/lacteos/noticias/yogures-que-eliges
- Organización Mundial de la Salud (OMS). (2015). Directriz: ingesta de azúcares para adultos y niños. Consultado el 22 de febrero de 2023. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/154587/WHO_NMH_NHD_15.2_spa.pdf?sequence=2&isAllowed=y