Çocukluktaki Temel İhtiyaçlar
“Çocukluktaki temel ihtiyaçlar nedir? Çocuklar için olmazsa olmaz şeyler nelerdir?” gibi sorular, ilk defa ebeveynliği tadacak her anne babanın aklında olan sorulardır. Sağlıklı bir çocuk gelişimi için gerekli olan temel etmenlerin neler olduğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
T. Berry Brazelton ve Stanley I. Greenspan’in çocukluktaki temel ihtiyaçlar hakkında kesin görüşleri vardır. Eğer çocukların temel ihtiyaçlarını karşılarsak onlara entelektüel, sosyal ve duygusal becerilerini inşa edebilecekleri bir alan sunacağımızı söylemektedirler.
Çocukluktaki temel ihtiyaçlar
1. Güvenlik
Çocuklar, güvenli ve sağlıklı bir çevrede büyümelidir. Güvenlik kavramı, yaşamsal tüm temel ihtiyaçları kapsar: giyinme, barınma, beslenme, sağlık hizmeti, korunma, vb. Ayrıca, güvenlik kavramının duygusal boyutu da vardır.
Biz yetişkinlere basit ya da önemsiz gözüken bazı durumlar çocuklar için acı verici olabilir. Buna ek olarak, çocuklara geliştirdikleri duyguları anlamayı öğretmemiz de çok önemlidir.
2. Duygusal ilişkiler bakımından çocukluktaki temel ihtiyaçlar
Çocukları sadece disiplinle eğitmemeye özen göstermek çok önemlidir. Çocuğunuza karşı kullandığınız söz ve yaptığınız davranışlar güven ve saygı oluşturmalıdır. Benzer şekilde, aile bağlarının kurulma şekli de çocukların duygusal gelişimi üzerinde etkili bir durumdur.
Anna Freud ya da Erik Erikson gibi psikologlar, çocukların sadece onların eksik kalan yönlerini vurgulayan bir eğitim ya da yetiştirme tarzıyla büyütülmemesi gerektiğini söylemektedir. Başka bir deyişle, çocukların eğitimi ve yetiştirilmesi onlara kendilerini güvende hissettiren sağlam duygusal ilişkiler sayesinde olmalıdır.
Buna ek olarak, Brazelton ve Greenspant, duygusal etkileşim ve sıcaklık gibi duygusal etmenlerin bebeklerin ve küçük çocukların merkezi sinir sistemi gelişimine yardımcı olduğunu belirtmektedir. Çocukluk sırasında en önemli öğrenme dokunma ve insanlarla etkileşime geçerek olur.
3. İstikrar ve tutarlılık
Çocuklara direkt ve istikrarlı yönlendirmelerde bulunmak gerekir. Bu da “iyi polis, kötü polis” taktiğinin ideal olmadığı anlamına gelir. Ebeveynlerin verecekleri mesaj üzerinde anlaşarak, aile olarak inandığı değerler konusunda ortak bir tavır sergilemesi gereklidir.
Ek olarak, çocukların ev hissine sahip olabileceği istikrarlı bir ortamda büyütülmesi gerekir. Ev ortamı sakin, sevgi dolu ve anlayışlı bir yer olmalıdır. Ayrıca, ev sakinleri de güven dolu ilişkiler kurmaya çalışmalıdır.
4. Boş zaman
Tüm çocukların gün içinde boş zamana sahip olması gereklidir. Bu ihtiyaç, en az diğerleri kadar önemlidir. Boş zaman, sizi rutinden kurtarır ve yeni bir şey yaşamanızı sağlar. Benzer şekilde, boş zamanlar çocuk gelişimi ile doğrudan ilişkili olduğu için çocukların duygu durumunu ve ruh halini de olumlu yönden etkiler.
Manuel Cuenca, Valuable Leisure isimli kitabında boş zamanların özellikle de çocuklar için sosyal, fiziksel ve entelektüel kaynakları genişlettiği ve güçlendirdiğini söylemektedir.
5. Fiziksel aktivite
Öncelikle, günümüzde hareketsiz yaşam biçimini benimseyen çocukların sayısı git gide artmaktadır. Çocukların hem eğlenme şekilleri hem de diğer insanlarla ilişki kurma şekilleri değişmiştir. Örneğin, çocukların artık arkadaşlarıyla vakit geçirmek için evden çıkması gerekmemekte, çünkü evden çıkmadan da onlarla mesajlaşmakta ya da görüntülü şekilde konuşabilmektedirler.
Bununla beraber, sağlık uzmanlarına göre, çocuklar arasında fiziksel aktivite eksikliği dikkat edilmesi gereken tehlikeli bir konu. Örneğin, fiziksel eğitimde uzman olan José Devís ve Carmen Pieró, fiziksel aktivite eksikliğinin gelecek nesiller için kardiyovasküler hastalık riskini artırdığını belirtmektedir.
Ebeveynler, öğretmenler ve okul yönetimi, çocuklukta temel ihtiyaçlar hakkında bilgi sahibi olmalı ve bunların karşılanmasını sağlamalıdır. Ebeveyn ve öğretmenlerin çocukların hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkları için spor ya da diğer fiziksel aktivitelerde bulunabileceği bir yaşam stiline sahip olması konusunda sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir.
6. Çocukluktaki temel ihtiyaçlar: Eğitim
Eğitim bizim davranış şeklimizde ve dünyayla olan ilgimizde büyük rol oynar. Elbette, eğitim, insanın temel bir ihtiyacıdır. Eğitim sayesinde, toplum içinde nasıl davranacağımızı ve bizi toplumun bir parçası yapan normlara uymayı öğreniriz.
Çocuklar, küçük yaştan itibaren dünyanın nasıl işlediğini ve bu dünyada nasıl yaşayacaklarını anlamalarını sağlayan kaliteli bir eğitim almalıdır. Ayrıca eğitim, toplumun bir parçası olmada en önemli araçtır.
“İnsan, sadece eğitim aracılığıyla insan olur. Eğitim olmadan bir insan hiçbir şeydir.”
–Kant–
Sonuç olarak, çocukların gelişimini etkileyen birçok etmen vardır. Ayrıca, bir çocuğun büyürken ihtiyacı olabilecek sonsuz farklı şey olabilir. Fakat, tüm çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği bir gerçektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Betancur Saladarriaga, D. C., & Cuervo Pineda, K. (2017). Identidad política: formación de sujetos políticos desde la infancia. [Trabajo de Grado, Universidad de Antioquia] Repositorio institucional. https://bibliotecadigital.udea.edu.co/handle/10495/23166
- Brazelton, T. B. (2005). Las necesidades básicas de la infancia: lo que cada niño o niña precisa para vivir, crecer y aprender (Vol. 11). Graó Ediciones. https://books.google.co.ve/books/about/Las_necesidades_b%C3%A1sicas_de_la_infancia.html?hl=es&id=V0xazG6sdpgC&redir_esc=y
- Chmiel, F. (2021) Un hogar en la constelación: espacio y afectividad en el recuerdo de la infancia en el exilio. Revista de la Red Intercátedras de Historia de América Latina Contemporánea, 14(9-2021), 1-23. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/173201
- Hidalgo García, M. V., Sánchez Hidalgo, J., & Lorence Lara, B. (2008). Procesos y necesidades de desarrollo durante la infancia. XXI. Revista de Educación, 10, 85-95. https://idus.us.es/handle/11441/30963
- Maza, M. (2021). Juego, luego existo: El existenciario del jugar, Fair Play. Revista de Filosofía, Ética y Derecho del Deporte, vol. 19, p.48-77. https://www.raco.cat/index.php/FairPlay/article/view/386741
- Martínez García, R., & Caballo Villar, M. B. (2022). Educar el ocio en la sociedad apresurada: El Ocio Valioso como horizonte. Revista Ciencias Pedagógicas E Innovación, 10(2), 159-169. https://incyt.upse.edu.ec/pedagogia/revistas/index.php/rcpi/article/view/448
- Romero Escobar, H., & Romero Escobar, S. (2022). Importancia del apego y las relaciones vinculares en la terapia familiar. Revista De Psiquiatría Infanto-Juvenil, 39(2), 59–68. https://www.aepnya.eu/index.php/revistaaepnya/article/view/884
- Valencia-Peris, A., Devís-Devís, J., & Peiró-Velert, C. (2014). El uso sedentario de medios tecnológicos de pantalla: perfil sociodemográfico de los adolescentes españoles (Sedentary use of screen-media: Sociodemographic profile of Spanish adolescents). Retos, 26, 21–26. https://recyt.fecyt.es/index.php/retos/article/view/34389