Ebeveynler İçin Tavsiyeler: Sorumluluk Sahibi ve Bağımsız Çocuklar Yetiştirmenin Yolları
Çocuklarınızın hem sorumluluk sahibi hem de bağımsız olmasını mı istiyorsunuz? Bilim bize bu konuda başarılı olan birkaç ipucu vermektedir. Bu yüzden bu yazımızda sizlerle en geçerli tavsiyelerden bazılarını paylaşacağız.
Dürüst olmak gerekirse, bu annelerin en çok endişelendikleri konulardan biridir. Her anne çocuğunun kendisini doğru şekilde ifade edebilmesini ister. Çocuğunun nelerden hoşlandığını, neleri sevmediğini ve neye ihtiyacı olduğunu açıkça ifade edebilmesini arzular.
Aynı zamanda her anne, çocuğunun kurduğu hayalleri, ilham kaynaklarını ve ayrıca onu nelerin incittiğini bilmek ister.
Tabi ki, hepimiz çocuğumuzun kendine karşı dürüst olmasını, başka insanlara iyi davranmasını ve kimseye bağımlı olmamasını isteriz.
Bununla beraber, hiçbir negatif etki olmadan bağımsız ve sorumluluk sahibi bir çocuk yetiştirmek çok zor bir görevdir.
Öte yandan, bir finans ve iş dergisi olan Business Insider, bu konudaki farklı bilimsel çalışmalardan toplanan sonuçları paylaşmıştır.
Bu sayede, birçok anne ve babanın faydalanabileceği birtakım bulgular elde edilmiştir. Tabi ki bu bulgular, daha sonra çocuğumuzun hayatının nasıl olacağını belirler niteliktedir.
Sorumluluk sahibi ve bağımsız çocuklar yetiştirmek isteyen ailelerin uygulaması gereken 5 tavsiye
- Çocuğunuza ona tamamen güvendiğinizi gösterin. Çocuğunuzun yeteneklerine ve potansiyeline inanın. Eğer çocuğunuz kendisine güveniyorsa, sadece onu desteklemeye çalışın. Onun hevesini kırmayın ya da onu herhangi bir konuda korkutmayın. Ona hata yapmaktan korkmadan uçabileceği kanatlar verin. Öğrenmesi için hayal kurmasını sağlayacak pozitif bir bakış açısına sahip olmasını sağlayın. Ona her zaman yardıma ihtiyacı olduğunda orada olduğunuzu belli edin, morali bozuk olduğunda onu neşelendirin ve başarılarını takdir edin.
- Kendi deneyimlerinizi ona her gün aktarın. Bu çocuğunuza bir şeyler öğretmenin ve onu iyi yetiştirmenin en harika yollarından biridir. Eğer çocuğunuzun sorumluluk sahibi, saygılı ve bağımsız bir birey olmasını istiyorsanız, buna uygun davranın. Ona bir şeylerin üstesinden nasıl gelineceğini öğretin. Çocukların ailelerinin her söylediğini bir sünger gibi çekip içinde tuttuğunu ve otomatik olarak bunları uyguladığını unutmayın.
- Çocuğunuzu konfor alanından çıkması için teşvik edin. Onun bir şeyler için ekstra çaba göstermesini sağlayın. Tabi ki, onu asla çok fazla sıkıştırmayın ama yeni şeyler denemesi ve zorlukları aşması için onu teşvik edin. Bu sayede bir rutin içinde kaybolmasını engellemiş olursunuz. Ve ne yaşta olursa olsun her çabasını ve başarısını takdir etmeyi unutmayın.
- Çocuğunuzun pozitif sosyal beceriler geliştirmesine yardımcı olun. Bu, ebeveynler için çok değerli bir tavsiyedir. Çocukların küçüklüğünde edindiği sosyal beceriler ile yetişkinliğinde nasıl bir insan olacağı arasında pozitif bir bağlantı vardır. Bilimsel araştırmalar, akranlarıyla iyi anlaşabilen, onların hislerini anlayabilen ve problemlerini çözebilen çocukların daha başarılı olduğunu kanıtlamıştır. Bu çocuklar, eğitim hayatlarında da daha başarılı olur ve gelecekte iyi işlere sahip olur.
- Rahatlayın ve tadını çıkarın. Stresi ve öfkeyi bir kenara bırakın. Bazı araştırmalar, ebeveynler stresli olduğunda bunun çocuklara da yansıdığını ve onların da stresli davranışlar sergilediğini ortaya koymuştur. Bu yüzden, yapabileceğiniz en iyi şey sakin kalmak, sabırlı ve anlayışlı olmaktır. Derin bir nefes alın, ona kadar sayın ve olanları olumlu tarafından görmeye çalışın. Çocuğunuzun masumiyetinin ve onunla geçirdiğiniz zamanın tadını çıkarmaya bakın.
Küçük çocukları olan ebeveynler için 3 tavsiye
- Ona görev ve sorumluluklarını öğretin. Çocuğunuza fedakarlık, çaba ve çalışmak hakkındaki şeyleri erken yaşta kazandırmalısınız. Ona yaşına uygun olarak evde yapması gereken bazı görev ve sorumluluklar verin. Onu pes etmemesi için teşvik edin ve onun rahatlığı için her şeyi halletmekten kaçının. Bu sayede, ona işbirliğini ve takım çalışmasını öğretmiş olursunuz.
- Çocuğunuza yaptığı şeylerin sonuçları olduğunu gösterin. Ebeveynlerin, çocuklarına hata yapmanın normal olduğunu anlatabilmesi çok önemlidir. Bu hatalar, hayatın bir parçasıdır. Hatta, hepimiz hatalarımız sayesinde bir şeyler öğrenir ve olgunlaşırız. Bununla beraber, hepimiz hatalarımızın yarattığı sonuçlarla başa çıkabilmeliyiz – hatta çocuklar bile. Bu, bize yanlış yaptığımız şeyleri geliştirme şansı sunar.
- Sabrın gücünü unutmayın. Araştırmalara göre, sabırlı olmak çok önemli bir kişilik özelliğidir ve kişilerin başarılı olmasına katkıda bulunur. Bu, her durumda sakin kalabilmeyi ve tolerans gösterebilmeyi anlatır. Ayrıca uzun vadeli hedefler için çaba gösterebilmeyi de içerir. Çocuğunuza hayal kurmayı ve gelecekte gerçekleşmesini istedikleri şeyler için çabalamayı öğretin.
Tabi ki, her şeyde olduğu gibi, çocuğunuzu yetiştirirken onun yaşını ve içinde bulunduğu dönemi dikkate almalısınız. Yukarıda verdiğimiz tavsiyeleri kendi aile yapınıza göre adapte etmelisiniz. Ve unutmayın bunu yaparken tadını çıkarmalısınız!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Armas Bayoll, S. (2021). Situaciones y conductas de riesgo desde la parentalidad. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/25026/Situaciones%20y%20conductas%20de%20riesgo%20desde%20la%20parentalidad.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- de González, N. C. (2009). Las habilidades sociales en la adolescencia temprana: perspectivas desde la Psicología Positiva. Psicodebate. Psicología, cultura y sociedad, (9), 45-64. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5645279
- de Soria, A. B. M., & Estupiñan, L. Y. S. (2013). ” Parentalidad positiva” o ser padres y madres en la educación familiar. Estudios sobre educación, 133-149. https://revistas.unav.edu/index.php/estudios-sobre-educacion/article/view/1885/1755
- González-Pienda, J. A. (2007). Los retos de la familia hoy ante la educación de sus hijos: a educar también se aprende. https://ruc.udc.es/dspace/bitstream/handle/2183/7080/RGP_15-13_Cong.pdf
- Henríquez González, P. P. (2021). Revisión teórica sobre la función educativa de las familias en España. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/24951/Revision%20teorica%20sobre%20la%20funcion%20educativa%20de%20las%20familias%20en%20Espana..pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Macías Vélez, L., & Mejía Macías, Y. A. (2008). El niño entre la inocencia y la responsabilidad. Cartilla:¿ Cómo educar niños y niñas responsables? http://200.24.17.68:8080/jspui/handle/123456789/1643
- Partido, R. N. (2014). Elegir la vida. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (355), 15-21. https://revistas.comillas.edu/index.php/padresymaestros/article/view/2616/2316
- Pérez, V. J., Aguirre, A. Á., Raya, A. V., & González, M. M. M. (2017). Estrés familiar en padres con hijos adolescentes. Jóvenes en la ciencia, 3(2), 481-485. http://www.jovenesenlaciencia.ugto.mx/index.php/jovenesenlaciencia/article/view/1761
- Postigo, Á., Cuesta, M., & García-Cueto, E. (2021). Personalidad emprendedora, responsabilidad, autocontrol y grit: El lado psicológico del autoempleo. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 37(2), 361-370. https://revistas.um.es/analesps/article/view/453711/304461
- Sánchez, N. P. Y., Arellano, G. A. S., Allauca, V. M. M., & Yanchapaxi, C. R. M. (2021). Estilos de crianza en el desarrollo de la identidad y autonomía en niños de 4 a 5 años. RECIAMUC, 5(3), 208-221. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/690/1052
- Seitún, M. (2011). Criar hijos confiados, motivados y seguros: Hacia una paternidad responsable y feliz. GRIJALBO.