İlk Yetişkinlik Dönemindeki Çocuğunuzla Konuşmanız Gereken 5 Şey

İlk Yetişkinlik Dönemindeki Çocuğunuzla Konuşmanız Gereken 5 Şey

Son Güncelleme: 12 Haziran, 2018

Ebeveynlerin çocukları için bir rehber ve danışman olması çok önemlidir. Çeşitli nedenlerle ergenlik, bir rehbere özellikle ihtiyaç duyulan dönemlerden biridir. İşte bu dönemden geçen çocuğunuzla konuşmanızı tavsiye ettiğimiz beş konu.

Bir gencin hayatı, değişimler ve güvensizliklerle dolu. Gençlik döneminde, kendisine birçok şey sormaya başlamıştır. Hiç kimse bu zor zamanlar boyunca onlara anne babası kadar iyi rehberlik edemez.

Hepimiz bu dönemden geçtik. Gençlik yıllarımızda, şüphelerimiz ya da problemlerimiz vardı ve tavsiye için kime başvuracağımızı bilmiyorduk.

Bu, arkadaşlarımız veya ailemizle ilişkilerimizde güvensiz olmamızdan dolayı değildi. Basitçe, bizi utandıran bazı sorunlar vardı. Bu belki de sorunlarımızı kendi içimizde tutmanın daha iyi olduğunu düşünmemize neden oldu.

Ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişim, ergenlik döneminde hayati öneme sahiptir. Gelişimde önemli bir aşamadır, sosyal ilişkilerin çoğaldığı bir aşamadır; hem arkadaşların hem de ilk sevgililerin hayatlarına girdiği dönemdir).

Okul değiştirmek ya da farklı bir takım veya gruba katılmak gibi birçok yeni deneyime başlayacaklar.

Mantıksal olarak, tüm bu deneyimler yüzünden genellikle hangi tarafa gitmeleri gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirler. Ebeveyn figürünün onlara yardım eli uzatmak için ortaya çıkması gereken nokta, işte burasıdır.

ergen kız ve annesi

İlk yetişkinlik çağındaki çocuğunuzla konuşmanız gereken 5 konu

Çocuğunuzun hayatının bu aşamasında değinmeniz gereken beş konuyu özetlememiz gerekirse, şu başlıkları sıralayabiliriz:

  1. Cinsellik. Bu çok fazla şüphe yaratan bir konudur. En zor konu olsa da, çocuğunuzla seks hakkında konuşmak artık tabu değil. Cinsellik eğitimi evde başlar ve çocuğunuzun sizin tavsiyenize arkadaşlarının tavsiyelerinden daha fazla değer vermesi çok önemlidir. Seks kaçınılmaz olarak akranlarıyla konuşmalarında ortaya çıkacak bir konudur. Televizyonda ya da internette görecekler. Bu kadar dezenformasyonun ortasında onlara bazı gerçekleri anlatmanız önemlidir.
  2.  Arkadaşlıklar. Ergenlik bir çatışma çağıdır. Bazı arkadaşlarımızı kaybettirebilir ve yeni arkadaşlar edinmemizi sağlayabilir. Bu yaşta, çocuk kime güvenebileceğini ve nasıl davranacağını öğrenecektir. Onlarla kendi deneyimleriniz hakkında konuşabilirsiniz. Onlara, kendi başlarına keşfetmeye başladıkları dünyada nasıl hareket edeceklerini öğretmek için yaşadıklarınızı anlatmanız iyi olacaktır.
  3. Sorumluluklar. Çocuğunuz sorumlulukların daha da önem kazanmaya başlayacağı bir aşamadan geçiyor. Hatta ilk iş deneyimlerini yaşayabilirler. Bu nedenle onlara eşlik etmek ve üstlendikleri sorumluluk ve yükümlülükleri yerine getirme gereğini aşılamak size kalmıştır. Müsamahakarlık, iyi bir strateji değildir, çünkü gelecekte kötü alışkanlıklar edinmelerine neden olacaktır.
  4. Değerler. Değerler eğitimi, çocukluktan başlaması gereken bir süreçtir. Ergenlik ve ilk yetişkinlik döneminde, kendi başlarına hareket etmeye başlarlar; kendi yollarını çizebileceklerine inanırlar. Evde öğrendikleri nezaket, saygı, hoşgörü ve diğer değerleri bu dönemde görebilirsiniz. Günlük durumlarda ona rehberlik edebilmek için çocuğunuzla konuşun.
  5. Para. Sorumluluklarla birlikte para gelir. Bu aynı zamanda faydalar getirecektir, bu yüzden gençlere, hedeflerine ulaşmak için gereken şeylere ve emeğe nasıl değer verileceğini öğretmeliyiz. Çatışmalar veya anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir, ancak iyi diyaloglar sayesinde onlara büyük bir yardım sağlayabilirsiniz.

İlk yetişkinlik dönemindeki çocuğunuzla başarılı bir iletişim kurulabilmesi için ipuçları

Sabır

İyi niyetli olmanıza ve tüm sorunları beş dakikalık bir konuşma ile çözebileceğinizi düşünmenize rağmen, baskı yapmayın. Ne olduğunu size anlatmaya hazır değilse, onu zorlamayın.

Sizin müsait olduğunuzu bilmeleri, teşvik ve yardım için başvurabilecekleri kişi olarak sizi düşünmeleri önemlidir.

ergen çocuk ve babası


Önce dinleyin

Şu sözü unutmayın: ”Daha çok dinleyip daha az konuşalım diye iki kulağımız ve bir ağzımız var.” çocuğun kendini ifade edebilmesi önemlidir. Sonra, doğru zaman gelince, tavsiyede bulunarak size göre yapılacak en iyi şeyin ne olduğunu söyleyebilirsiniz.

Dinleyen bir ebeveyn, dinlenen bir ebeveyndir”

Gözlemlemek

Vücudunun dilini, tonunu ve yüz ifadelerini düşünün. Gençler farkına varmadan, jestleri ile çok fazla şey ifade edebilirler. Onları doğru bir şekilde analiz ederseniz, sözlerinin gerçek anlamını görebilirsiniz.

Sağduyu

Sorularınızı nazikçe sorun. Seçtiğiniz kelimeler konusunda çok dikkatli olun. Yanlış kullanılan bir terim veya haddini aşan bir soru, kazandığınız tüm güveni yok edebilir.

Kararlı bir ebeveyn, tüm aşamalardan geçerken çocuklarına çok yardımcı olacaktır. Diyalogdan korkmayın, ancak bunu zorlamaya da çalışmayın.

Çocuğunuzla azar azar konuşup önerebileceğiniz tüm tavsiyeleri vermek için fırsatlardan faydalanın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Faber, A., & Mazlish, E. (2006). Cómo hablar para que los adolescentes escuchen y cómo escuchar para que los adolescentes hablen. Barcelona: Medici.
  • Estévez, E., López, E. E., & Ochoa, G. M. (2007). Relaciones entre padres e hijos adolescentes (Vol. 3). Nau Llibres.
  • Estévez López, E., Musitu Ochoa, G., & Herrero Olaizola, J. (2005). El rol de la comunicación familiar y del ajuste escolar en la salud mental del adolescente. Salud mental, 28(4), 81-89. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=
  • Jiménez, Á. P., & Delgado, A. O. (2002). Comunicación y conflicto familiar durante la adolescencia. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 18(2), 215-231. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28421

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.