Ebeveynler İçin Velayet Türleri

Çiftler için zor olmasının yanı sıra, boşanma çocukların geleceği hakkında verilecek kararları da karmaşık hale getirir. Mevcut velayet türleri nelerdir?
Ebeveynler İçin Velayet Türleri

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2020

Çocuklu çiftler ayrılmaya karar verdiğinde, öncelikli olarak çocukları için endişelenir. Farklı velayet türleri hakkında bilgi sahibi olmak, karar vermeyi kolaylaştırır.

Anne babasının boşanacağını ve ailenin bir daha aynı evde yaşamayacağını bilmek, genellikle çocukları etkiler. Eğer anne baba arasında kavga da varsa, çocuklar daha fazla acı çeker.

İdeal olan, kavga veya tartışma olmadan uzlaşmaktır ancak bu mümkün değilse, travmatik ayrılık sürecinde çocuklar çok zorlanır.

Çocuklar kiminle yaşayacak? Ziyaret günleri nasıl belirlenecek? Tatillerde ne olacak? Reşit olmayan çocukların  velayetini kim alacak? Bu sorular ve daha fazlası, ayrılacak çiftlerin kafasını sürekli kurcalar.

Ebeveyn için velayet türleri nelerdir?

1. Tam velayet

İstatistikler, bunun en yaygın velayet türü olduğunu göstermektedir. Çiftler boşanmaya karar verdiğinde, reşit olmayan çocuğun velayeti bir tarafa verilir. Bu tür velayette, velayeti almayan taraf çocuğunu ziyaret edeceği zamanlar için bir anlaşmaya varır.

Birkaç yıl öncesine kadar, genel inanış çocuğun annesiyle birlikte kalması yönündeydi. Bu yüzden, bazı istisnalar dışında çocuk genellikle anneye veriliyordu.

Bununla birlikte, çocuklarının yaşamına yeterince dahil olamadıklarını düşünen babalar haklarını daha fazla aramaya başladı. Hala velayetlerin çoğunluğu anneye verilse de, babaların da tam velayet alması artık eskiye göre daha yaygın bir durum haline geldi.

yemek yapan anne kız

2. Ortak velayet

Ortak velayet, hem annenin hem de babanın çocuğun yaşamında eşit rol alması anlamına gelir.  Ayrıca, anne ve babanın çocuklarıyla vakit geçirmesine yardımcı olur.

Ortak velayette ayrı yaşansa da çocukların sorumluluğu hem annede hem de babadadır. Kanunlar, çocuğun annede veya babada kalacağı sürenin uzunluğunu belirlemez. Karar ebeveyne bırakılmıştır.

Psikologlar, bu tür velayeti 7 yaş altı çocuklar için uygun görmez. Ortak velayet için, ebeveynin müracat etmesi gerekir. Ayrıca, anne ve baba çocuğun velayetini alabilmek için çocuğa yeterli yaşam ortamını sağlamalıdır.

Sağlıklı bir yaşam tarzı ve çocuğun bakımı için gerekli kaynakların sağlanması, ortak velayet için gerekli olan koşullardır. Çocukların aynı evde yaşamaya devam ettiği ortak velayet türleri de vardır. Eve gelip giden ebeveyndir. Böylece, çocuğun düzeni değişmemiş olur.

“Ortak velayette, ayrı yaşansa da çocukların sorumluluğu hem annede hem de babadadır.”

3. Ayrılmış velayet

Bazı özel durumlarda, hakim çocukları anne ve baba arasında ayırabilir. Böylece, bazı çocuklar anneyle bazıları babayla yaşar. Bu, sadece gerekli durumlarda uygulanan nadir bir karardır. Kardeşleri birbirinden ayırdığı için, çocuklar üzerinde büyük bir etkisi vardır.

üzgün çocuk

Çocuklar her zaman ilgi odağında olmalıdır

Çocukların gelişimlerini doğru biçimde tamamlayabilmesi için istikrara ihtiyacı vardır. Bu nedenle, boşanma sırasında çocuğunuzu kararlarınızın merkezine koymalısınız. Hakim de dava sırasında çocuğun çıkarlarını düşünür.

Ebeveyn ne karar alırsa alsın, çocuklara alan yaratmak önemlidir. Anne ve baba farklı evlerde yaşıyorsa, her evde çocuğa ait bir oda olmalıdır.

Söz konusu boşanma olduğunda, güzel bir durum yoktur. Ancak, önceliğinizi çocuğunuzun çıkarıları yaparsanız, kötü etkiyi azaltabilirsiniz. Bunun için bazı fedakarlıklarda bulunmanız gerekebilir ancak odağınız her zaman çocuğunuz olmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.