Çocuğunuzun Gözlük Takması Gerekiyor Mu?
Yetişkinler gibi, çocuklar da çevrelerinde olup bitenin %80’ini görme duyuları ile algılarlar. Çocukların gelişimleri ve öğrenme süreçleri için görme becerilerinin iyi olması, dolayısıyla da anne babalarının çocuklarının gözlük takması gerekip gerekmediğini bilmeleri büyük önemli taşır.
Neyse ki genelde görme konusunda oldukça iyi oldukları için çocukların gözlük takması gerekmez. Fakat tabii ki bazı istisnai durumlar da vardır.
Okul yaşına gelmiş 5 çocuktan 1’i görme konusunda sorun yaşıyor. Miyopluk, hipermetropluk ve şaşılık görmeyle ilgili en yaygın sorunlardan bazılarıdır.
Ebeveynler çocuklarının gözlük takması gerekip gerekmediğinin en kısa sürede farkına varabilmeliler. Çocuğunuz bir sorunu olduğunun farkında olmayabilir. Eğer çok küçükse, sorununun tam olarak ne olduğunu size ifade edemeyebilir.
Yaşamın İlk Ayları
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi küçük çocuklar genelde çok iyi görürler fakat bu durum her zaman doğru olmayabilir. Doğum itibarıyla ilk birkaç hafta çoğu bebek yakını göremez. Bunun nedeni göz kürelerinin küçüklüğüdür ve göz küreleri zamanla büyüdükçe bu sorun ortadan kalkar.
Fakat eğer yakını görememe sorunu devam ederse ya da görmeyle ilgili başka bir sorun ortaya çıkarsa, bunun en kısa sürede belirlenmesi gerekir. Prematüre ya da 1.5 kilogramın altında doğan bebeklerin görme bozuklukları olması riski daha fazladır.
Böyle vakalarda göz doktorları ilk 12 ayda göz testi yapılmasını isteyebilirler.
Çocuğunuzun Gözlük Takması Gerektiğine Dair Belirtiler
Halihazırda çocuğunuza göz testi yaptırmış olsanız dahi, şu belirtilerden birini gözlemlerseniz tekrar bir uzmana danışmanız gerekebilir:
- Sık sık gözü kapama, kırpma ya da ovuşturma.
- Bir noktaya odaklanmak için gözleri kısma.
- Kitap okurken ya da bilgisayar ekranına bakarken çok yakından bakma.
- Okurken kalınan yeri kaybetmek ya da kelimeleri parmakla takip etmek.
- Bir şeylere bakarken kafayı geriye atma ya da sağa sola yatırma.
- Sürekli baş dönmesi, bulantı ya da baş ağrısı şikayeti.
- Okul sonrası ya da gün sonunda gözlerin tahriş olması.
- (İyi görememekten kaynaklı) Dışarıda oynama isteği olmaması.
Çocuğumun Gözlük Takması Gerekir Mi?: En Yaygın Göz Problemleri
Miyopluk
Buna uzağı görememe de denir. Göz küresinin normalden büyük olmasından kaynaklanır ve dolayısıyla yakını görebilmeniz fakat uzaktaki şeyleri görememenize neden olur. Görüntü retina önündeyken, uzaktaki şeyleri bulanık görürsünüz.
Miyop gittikçe kötüleşen bir rahatsızlıktır. İyi haberse, bu sorunu kolayca düzeltebilmek için gözlük takabileceğinizdir.
Hipermetropluk
Bu rahatsızlık miyopun tam tersidir ve yakını görememenize neden olur. Bu rahatsızlıkta göz küresi çok küçük olduğu için yakındaki görüntülere retinanın arkasında odaklanılır ve bundan dolayı da bu görüntüler bulanık olurlar. Çok ağır olmayan vakalarda bu hastalık genelde gözlük kullanılmasına gerek kalmadan 10 yaşından önce yok olur.
Astigmatlık
Eğer korneanın eğriliği düzensizse, görüntüdeki bazı kısımlar bulanık bazı kısımlar net görülür.
Bu genelde doğuştan olan bir kusurdur ve zamanla kötüye gitmez. Ağır bir vaka değilse göz yorgunluğu ya da baş ağrısına neden olmuyorsa, çocuğunuzun gözlük takması gerekmez.
Göz Tembelliği
Bu rahatsızlık beynin, iki gözün birbiriyle uyumlu olmayan iki farklı görüntü gördüğünü fark ettiği zaman meydana gelir. Bu durumda beyin gözlerden birinden aldığı bilgiyi göz ardı etmeye başlar.
Bunun iki nedeni olabilir. Gözlerden birinin yukarıda bahsettiğimiz miyop, hipermetrop ya da astigmat derecesi daha yüksekse, bu durum göz tembelliğine yol açabilir.
Diğer bir nedense, gözlerde şaşılık ya da sapma gibi bir kas koordinasyonu bozukluğu olmasıdır. Bu durum ileride ciddi görme bozukluklarına, hatta binoküler görme (iki gözle görme) kaybına yol açabilir.
Peki Çocuğunuzun Gözlük Takması Dışında Bir Şansı Yoksa?
Eğer doktora gittiyseniz ve doktor çocuğunuzun gözlük takması gerektiğine karar verdiyse, bunu çocuğunuza nasıl söyleyeceğinize ve ilk adımı nasıl atacağınıza dikkat etmelisiniz.
Çocuğunuz bunu olumsuz bir şey olarak görmemelidir. Gözlüğü daha önceden görmediği şeyleri görmesini sağlayan havalı, hatta büyülü bir aksesuar olarak kafasına kazımalı.
Çocuğunuzun gözlük takmayı kabul etmesini kolaylaştırmak adına ona kendi çerçevesini seçmesi için izin verin. Gözlük camı olarak da çocuğunuzun yaşam tarzına uyan ve bir yere çarptıkları anda kırılmayan bir cam seçin. Çoğu uzman bunun için organik camları önerir.
Ayrıca çarpma ihtimaline karşı silikon kulaklıklı gözlükler tercih etmek de iyi bir fikir olabilir.