Çocuklarda Lateks Alerjisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda lateks alerjisi oldukça yaygın bir biçimde görülmektedir. Bugünkü yazımızda bu alerjinin sonuçlarına hazırlıklı olmanız için bilmeniz gerekenlerden söz edeceğiz.
Çocuklarda Lateks Alerjisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 12 Ocak, 2021

Bazı çocuklar doğal lateksten üretilen ürünlere karşı hassas olabilirler ve bu çocuklarda lateks alerjisi görülebilir. Bu reaksiyonlar lateks yapımında kullanılan kauçuk ağacındaki proteinlerden kaynaklanır.

Bazı insanlar lateksin kendine değil, lateks ürünlerinde bulunan sentetik kimyasal ürünlere alerjiktir.

Genel olarak, bazı çocuklar latekse karşı daha duyarlıdırlar. İdrar yollarında anormallikle doğanlar, açık omurgası olanlar ya da çok fazla ameliyat olanlarda böyle bir durum görülebilir.

Belirli gıdalara karşı alerjik olanlar da latekse karşı duyarlı olabilirler. Bunun nedeni alerjileri olan gıdaların ve lateksin ortak bir protein paylaşmasıdır. Lateksle aynı proteini içeren bazı gıdalar şunlardır:

  • Kivi
  • Muz
  • Nektarin
  • Kavun
  • Papaya
  • İncir
  • Erik
  • Domates
  • Kereviz
  • Yemiş
  • Kestane
  • Avokado
  • Patates

Ayrıca lateks alerjisi olan kişi aşırı hassas tepkilerin hepsini gösterir.

Lateks eldivenlerin içindeki toz yüzünden solunum sorunları sıklıkla görülür. Lateks parçacıkları havada taşınır ve bu yüzden de bazı hastalarda solunumla ilgili bazı sorunlar yaşanır.

Latekse karşı hassasiyet tek başına ya da akan burun, göz nezlesi, solunumda zorlanma ya da astım ataklarıyla birlikte kendini gösterebilir.

Çocuklarda lateks alerjisi ve göz nezlesi

Çocuklarda Lateks Alerjisi

Doğal lateks kauçuk ağacından elde edilen süte benzer bir sıvıdır. Alerjik reaksiyona neden olan bir protein içerir. Bu madde farklı eldiven türlerinde, balonlarda, yapıştırıcıda, bantlarda ve silgilerde bulunur. Ayrıca çoğu oyuncakta da lateks bulunur.

Çocuklarda lateks alerjisinin bir tedavisi yoktur. Yapılabilecek en iyi şey latekse maruz bırakmamaktır. Tabii belirtileri geçici olsa da dindiren ilaçlar da vardır.

Bu alerji dolayısıyla reaksiyon gösteren çocuklarda belirtilerin görülmesi birkaç saati bulabilir. Diğer durumlarda ise vücut hemen tepki verebilir ve bu çok ciddi sorunları tetikleyebilir.

Lateks alerjisi riski olan kişiler değerlendirme için bir alerji uzmanına görünmelidirler. Deri prik testi belli maddelere karşı alerjik olan kişilerin durumunun belirlenmesinde son derece etkilidir.

Deri testinin yanı sıra, kişinin sentetik kimyasallara karşı alerjik olup olmadığını keşfetmenin başka yolları da vardır.

Lateks alerjisi olan çocuklar ebeveynlerini, diş hekimlerini, doktorlarını, hemşireleri, öğretmenleri, arkadaşlarını ve aile üyelerini bu maddeye karşı hassas olduklarını haberdar etmek için tıbbi uyarı bilekliği takmalıdırlar.

Çocuklarda Lateks Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Lateks alerjisi genellikle bu maddeye çok fazla maruz kalındıktan sonra kendini gösterir. Latekse alerjik olan bir çocuk bu maddeye maruz kaldığında şunlar yaşanabilir:

    • Kurdeşen.
    • İritasyon ya da deride şişme.
    • Kızarıklık.
    • İsilik.
    • Hırıltılı solunum.

Fakat bazı durumlarda nefes alma problemleri, göğüste sertlik ya da boğazın veya dilin şişmesi gibi daha ciddi durumlarla karşılaşılabilir. Bunlar acil müdahale gerektiren durumlardır.

Lateks Alerjisiyle Mücadele Etmek

Tıp alanında lateks eldivenler kullanıldığı için latekse alerjisi olan kişiler herhangi bir müdahale öncesinde bunu belirtmelidirler.

Lateks alerjisi olan emzikli bebek

Alerjik reaksiyon için lateksle doğrudan etkileşim olmasının şart olmadığını da belirtelim.

Lateks eldivenlerin içindeki tozun solunması ciddi astım krizlerine yol açabilir. Doktorlar ve hemşireler sık sık eldivenlerini değiştirdikleri için bu eldivenlerin içindeki tozların havada yayılması kolaylaşır.

Aynı şekilde, ağız içi, genital bölge ya da anüs fark etmeksizin lateks değdiği yerde alerjiye neden olur.

Ailesinde bu maddeye karşı hassasiyet olanlarda ya da ameliyat geçmişi olanlarda bu alerji görülebilir.

Son olarak, bu alerjik reaksiyonun diğer tıbbi durumlarla benzerlik gösterebildiğini unutmayın. Bu nedenle teşhis için doktorunuza danışmanız şarttır.

Ayrıca çocuğunuza lateks içeren ürünleri tanıtmalı ve alerjik olarak tepki göstermemeleri için bunlardan sakınmaları gerektiğini onlara anlatmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.