Özel İhtiyaçları Olan Çocukların Eğitimi
Özel ihtiyaçları olan çocukların aldığı eğitim çocuğun özelliklerine ve ebeveynin iznine göre değişiklik göstermektedir. Bu şekilde eğitim alması gereken çocuklar için sunulan eğitim çeşitleri epey farklılık göstermektedir. Bu nedenle özel ihtiyaçları olan çocukların eğitimi için gerekli bilgiye sahip olunması ve araştırma yapılması gerekmektedir.
İdeal bir dünyada bütün çocukların standart bir okula gidebilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, kişisel nedenlerden dolayı bazı durumlarda bazı öğrencilerin standart olarak verilen eğitimden farklı bir eğitim alması zorunlu olabilmektedir.
Herkes bütün çocukların eşit fırsatlara sahip olma hakkını savunmalıdır ve bu bir ayrıcalık değildir.
Anonim
Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların eğitimi
Özel ihtiyaçları olan çocuklar bir çeşit engeli, rahatsızlığı veya öğrenme güçlüğü olan çocuklardır. Bu nedenle eğitim sistemi içinde özel desteğe ve dikkate ihtiyaç duyarlar. Bu durum da genellikle çocuğun bulunduğu ülkeye göre değişiklik göstermektedir ama bu durumda olan çocuklar genel olarak aşağıdaki eğitim kurumlarında eğitim alma seçeneklerine sahiptir:
- Normal Okullar
- Hastane Sınıfları
- Özel Eğitim Merkezleri
Çocuklarının nerede eğitim alacakları ebeveynlerinin sorumluluğu altındadır. Bunun için eğitim uzmanlarıyla görüşerek çocuklarının özel durumu hakkında bilgi almaları ve daha sonra müsait olan farklı seçenekleri değerlendirmeleri gerekmektedir.
Çocuklar öğrettiğimiz gibi öğrenemiyorsa, belki onlara öğrendikleri gibi öğretmeliyiz.
Ignacio Estrada
Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların normal okullarda eğitimi
Normal okullarda verilen eğitim en kapsamlı olanıdır. Böylece özel ihtiyaçları olan çocuğun herhangi bir rahatsızlığı olmayan diğer öğrencilerle birlikte öğrenmesi ve diğer yeteneklerini geliştirmesi de mümkün olacaktır.
Çocuğun böylece kendi ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş adil bir eğitim alma imkanı olmaktadır. Bu durum ayrıca sınıfta bulunan diğer çocuklar için de oldukça faydalı bir tecrübe olacaktır.
Normal okullarda öğrencilerin alabileceği eğitimin iki farklı türü bulunmaktadır:
- Normal sınıf. Özel ihtiyaçları olan çocuklar diğer sınıf arkadaşlarıyla birlikte sınıflara katılacak ve ayrıca sınıfta alması gereken özel ilgiyi de görecektir. Alternatif olarak destekleyici bir sınıfa da katılabilir.
- Özel sınıf. Bu tür sınıflarda birkaç öğrenci bireyselleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş ilgi görmektedir. Bu da kendi yaşlarına ve yeteneklerine uygun bir şekilde yapılmaktadır. Bu tür özel ihtiyaçları olan çocukların diğer çocuklara kıyasla kendilerine özel ve daha farklı bir müfredata ihtiyacı vardır.
Kapsamlı ve iyi kalitede eğitim dinamik ve adil bir toplumun temellerini oluşturur.
Desmond Tutu
Hastane sınıfları ile eğitim
Özel ihtiyacı olan çocuklar ayrıca hastane sınıflarına da gidebilir. Belirli hastaneler aşağıdaki rahatsızlıklardan muzdarip çocuklara öğretici ve tedavi edici sınıflar sunmaktadır:
- Kronik veya uzun süreli rahatsızlıklar
- Ciddi zihinsel veya psikiyatrik bozukluklar
Özel eğitim merkezlerinde eğitim
Bir diğer eğitim seçeneği de çocukların özel eğitim merkezlerine gitmesidir. Bu merkezlere istisnai durumları olan çocukların gitmesi tavsiye edilmektedir çünkü bu merkezler özellikle fiziksel veya duyusal bir engeli olan çocuklar için kurulmuştur.
Aslına bakarsanız, bu tür merkezlere öğrenci kabulü genellikle psiko-pedagojik testten ve çocuğun eğitim ihtiyaçlarının değerlendirilmesinden sonra mümkün olmaktadır. Bu eğitim belirli aralıklarla uzmanlar tarafından kontrol edilmekte ve çocukların daha normal bir ortama giriş yapabilmesini hedeflemektedir.
Sonuç olarak, bu tür okullar aşağıdaki durumlara göre eğitim vermektedir:
- Öğrencinin eğitim ihtiyaçları
- Okulda bulunan uzman öğretmenler
- Kullanılan teknik kaynaklar ve yöntembilimler
Bu eğitim seçeneği okullarda belirli uyarlamalar ve normal okullara kıyasla daha da kişiselleştirilmiş bir çalışma planı sunmaktadır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Decreto 118/1998, de 23 de junio, de ordenación de la respuesta educativa al alumnado con necesidades educativas especiales, en el marco de una escuela comprensiva e integradora. Boletín Oficial del País Vasco. País Vasco, 13 de julio de 1998, núm. 130, pp. 12956-12970.
- Observatorio Estatal de la Discapacidad. (2018). Alumnado con discapacidad y educación inclusiva en España. Fase 1: La Educación Inclusiva en España. Marco normativo y políticas públicas. Recuperado de: https://www.observatoriodeladiscapacidad.info/wp-content/uploads/2019/04/OED-ALUMNADO-CON-DISCAPACIDAD-FASE-I.pdf