İyi Bir Öğretmenin Özellikleri Nelerdir?

Öğretmenlerin eğitim öğretim konusunda önemi çok büyüktür. Her öğretmenin sahip olduğu kişisel ve profesyonel özellikler farklıdır. Bu yazıda iyi bir öğretmenin sahip olması gereken temel özelliklerden bahsedeceğiz.
İyi Bir Öğretmenin Özellikleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 11 Nisan, 2019

Öğretmek bilgileri yalnızca karşı tarafa aktarmaktan çok daha fazlasıdır. İyi bir öğretmen yalnızca öğretmekle kalmayıp aynı zamanda çocukların daha iyi bir şekilde öğrenebilmeleri ve bir takım değerlere sahip olabilmeleri için en iyi koşulları yaratmalıdır.

İyi bir öğretmen çocuklar için öğrenmeyi kolaylaştıran ve onların çevreleriyle alakalı kendi fikirlerini üretebilecekleri bir ortam yaratmalıdır.

Bu ortam kaliteli eğitimin temelini oluşturan önemli bir parçadır. Bu ortamı yaratabilmek için ise eğitimcilerin sahip olmaları gereken pek çok kişisel ve profesyonel beceriler bulunmaktadır.

Konuya hakim olmalarına ve yaptıkları işi sevmelerine ek olarak öğretmenlerin öğrencilerine nasıl yaklaşmaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Bu konuda her öğretmenin kendi yöntemi, becerileri ve yetkinlikleri vardır.

Bu yazıda iyi bir öğretmenin sahip olması gereken bazı özelliklerden bahsedeceğiz.

İyi bir öğretmenin sahip olması gereken profesyonel beceriler

“Öğretmen göz bebeklerindeki merakı ve bilgeliği harekete geçiren bir pusula gibidir.” -Ever Garrison

Öğretmenlik eğitimi geniş kapsamlı bir eğitimdir. Bu süreç hem teorik hem de pratik eğitimleri kapsar. Fakat bu her zaman yeterli değildir.

Doğru bir eğitim almanın yanı sıra öğretmenlerin kendi profesyonel gelişimleri için de zaman ayırmaları gerekir. Bunun sebebi öğretilen konuların sürekli değişmesinden kaynaklanır.

Buna ek olarak, her geçen gün eğitimde uygulanabilecek yeni bir teknoloji ve teknik tanıtılmaktadır. Bu bakış açısıyla, bir öğretmen de en az kendi öğrencileri kadar yenilikleri öğreniyor olmalıdır.

ders saati

Öğretmenin araştırmacı kişiliği de iyi bir öğretmen olma konusunda önemli bir faktördür. Başka bir deyişle, iyi bir öğretmenin dersleri öğrenciler için daha ilgi çekici ve dinamik bir hale getirebilmek için çaba harcaması gerekir.

İyi bir öğretmen aynı zamanda öğrencileri daha iyi değerlendirmek, yönlendirmek ve bir problemi olup olmadığını belirleyip bunu çözüme kavuşturmak amacıyla ders saati süresince öğrencileri dikkatlice gözlemlemelidir.

İyi bir öğretmen olmak gelişmiş organizasyon ve planlama becerilerine sahip olmayı da gerektirir. Ders saatlerini ve sınıfı takip etmek öğretmenin görevlerinin sadece küçük bir kısmıdır. Asıl önemli olan ders materyalleri ve konular arasında geçişi sağlamak için bağlantı kurmak ve olası kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmaktır.

Dahası, eğitimcilerin tüm sınıf için faydalı olan şeyi tespit edip sınıfın buna ayak uydurmasını sağlamaları gerekir. Sınıftaki her öğrencinin kapasite ve becerileri aynı değildir. Öğrenme zorluğu yaşayan öğrenciler ve üstün zekalı öğrenciler aynı sınıfı paylaşıyor olabilirler.

İyi bir öğretmenin sahip olması gereken kişisel özellikler

İyi bir akademik geçmişe ve niteliklere sahip olmak iyi bir öğretmen olmanın yalnızca bir kısmıdır. Öğretmenlerin aynı zamanda bazı önemli kişilik özelliklerine de sahip olmaları gerekir. Her kişinin karakteri birbirinden farklıdır ve kimse bir diğerinden daha iyi veya daha kötü bir kişiliğe sahip değildir. Fakat, bazı kişilik özelliklerine sahip olunması eğitimcilerin öğrencileri ile daha kolay iletişim kurmalarına yardımcı olur.

“İyi bir öğretmen umudu öğretir, hayal gücünü canlandırır ve öğrenme sevgisi aşılar.”

–Brad Henry–

İyi bir öğretmenin 10 kişisel özelliği

  • Yakınlık ve samimiyet. Öğretmenler öğrencileriyle olan iletişimlerinde onların soru sormaktan ve tavsiye almaktan çekinmediği bir ortam yaratmalıdır. Ders süresince öğretmenlerin ve öğrencilerin ilişkisi samimi ve rahat olmalıdır.
  • Otorite. Yakınlık ve samimiyet derecesi soğukkanlılık ile dengelenmiş olmalıdır. Sınıfta saygılı bir ortam yaratılmalı ve öğretmen referans noktası olmalıdır.
  • Gelişmiş iletişim becerileri. Bir öğretmenin yalnızca öğrencilerine bilgi aktarması yeterli değildir. Aynı zamanda diğer öğretmenlerle ve velilerle de iyi anlaşmaları gerekir. İyi iletişim becerilerine sahip olmak öğretmen olmanın temelini oluşturur. 
  • Kabiliyet. İşini severek yapan bir öğretmen kendini tamamen işine verir. İyi bir öğretmen karşısına çıkan zorlukları aşarak kendini tamamen öğrencilerine adar.
  • Sabır. Her çocuğun ihtiyacı farklıdır. Bu sebeple, bir öğretmen çocuğun ihtiyaçlarını tespit ederek bu ihtiyaçlara memnuniyetle karşılık vermelidir. Bu şekilde, öğretmen her öğrencisine destek olur.
  • Alçak gönüllülük. Karşılıklı saygıya ek olarak, öğretmenler öğrencilerine karşı alçak gönüllülük göstermeliler. Her insan hata yapabilir. Öğrencilerin hataları görmesine izin vermek, onların öğretmenlerine karşı güven duymalarını sağlar ve özgüvenlerini geliştirir.
yardım eden öğretmen
  • Yaratıcılık. Yaratıcılık ders saatlerini öğrenciler için ilgi çekici hale getirme konusunda gerekli bir özelliktir. Problem çözmede veya zor bir kavramı açıklamada öğretmenlerin yaratıcı olmaları öğrencilerin daha kolay öğrenmelerini sağlar.
  • Özgüven. Öğretmenlerin işlerini yaparken özgüvenli davranmaları öğrencilerin de özgüvenli ve sakin olmalarına yardımcı olur.
  • Çalışkanlık. Öğretmenliğin kolay bir iş olduğu düşüncesini aklımızdan çıkarmalıyız. Bu meslek hem okulda hem de mesai saatleri dışında çok çalışmayı gerektirir. İyi bir öğretmen her zaman dersleri öğrenciler için daha verimli hale getirmenin yollarını arar. Bunu yapabilmek de zaman ayırmayı ve emek harcamayı gerektirir.
  • Sorumluluk. Sorumluluk sahibi bir birey olmak her meslekte ve hayatın her alanında oldukça önemlidir. Fakat öğretmenler için bu özellik çok daha önemlidir. Unutmayın ki ebeveynler onlar için çok önemli olan çocuklarını günün büyük bir kısmında öğretmenlerine emanet ederler.

İyi öğretmenler aradan kaç yıl geçerse geçsin öğrencilerinin asla unutamadığı öğretmenlerdir. Onların bugün olduğumuz kişilere dönüşmemizde emeği çok büyüktür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.