Özel İhtiyaçları Olan Kardeşe Sahip Olmak
Özel ihtiyaçları olan bir kardeşe sahip olmak, rutinlerde bazı ayarlamalar yapmayı gerektirse de, aile günlük yaşamını tamamen değiştirmek zorunda kalmayacaktır. Bu nedenle anlaması güç birtakım duygular yaşayabilirsiniz.
Nasıl hissedebilirsiniz?
Eğer özel ihtiyaçları olan bir kardeşiniz varsa, kendinizi endişeli hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra aşağıdaki duyguları da deneyimleyebilirsiniz:
Korku ve anksiyete
Kardeşinizin neden farklı olduğunu anlamak zor olabilir. Bu normaldir. Anlamanız gereken şey farklılıkların kötü bir şey olmadığıdır. Herkes kendine göre özeldir.
Öte yandan, gelecekte kardeşinizin başına kötü şeylerin gelmesinden korkabilirsiniz. Hatta gün içerisinde doktora gitmenizi gerektirebilecek komplikasyonlar yüzünden endişe duyarsınız.
Suçluluk duygusu
Kardeşinizin durumundan kendinizi sorumlu tutabilirsiniz. Bu duygu genellikle çocuklukta ve yetişkinlikte, özellikle evden ayrılma zamanınız geldiğinde ve kardeşinizi ailenizin bakımına bırakmak zorunda olduğunuzda ortaya çıkar.
Kendi hayatınızı yaşamanız ve daha da özgürleşmeniz oldukça normaldir. Bu durum asla kardeşinizi daha az sevdiğinizi veya kötü bir kardeş olduğunuzu göstermez. Kardeşinizi her zaman destekleyin ve mümkün olduğunca ona yardımcı olun.
Yalnızlık, dışlanma ve yenilgi hissi
Anne babanız vakitlerinin çoğunu özel ihtiyaçları olan kardeşinize ayıracağından, onlardan ilgi görme isteğiniz bu tür duyguları körükleyebilir. Dengeyi sağlamak önemlidir bu nedenle zaman zaman ailenizle yalnız vakit geçirebilirsiniz. Her çocuk özeldir ve ailesinin ilgisine ihtiyaç duyar.
Utanç hissi
Farklı aktiviteleriniz ve rutinleriniz olduğu için ailenizin diğerlerinden farklı olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında hiçbir aile birbirine benzemez! Ailenizden utanmayın, aile insanın sahip olduğu en değerli şeydir.
Aynı şey, öğretmenleriniz veya sınıf arkadaşlarınız kardeşiniz ile ilgili sorular sorduğunda da geçerlidir. Utanmanızı gerektiren bir durum yoktur.
Erken olgunlaşma
Günlük hayatınızda evde deneyimlediğiniz şeyler yüzünden yaşıtlarınıza kıyasla daha erken olgunlaştığınızı hissedebilirsiniz. Belki anneniz ya da babanız sık sık sorumluluğu size veriyordur. Sık sık hastaneye gitmek kendinizi gergin ve endişeli hissetmenize yol açabilir ancak bu sayede geleceğe daha geniş bir açıdan bakmayı ve zorluklara nasıl tepki vereceğinizi öğrenirsiniz.
Kardeşimin özel ihtiyaçları var. Ne yapabilirim?
Aşağıdaki tavsiyeler olumlu bir tutumla bu durumun üstesinden gelmenize yardımcı olur:
Ailenin rolü
Genellikle, aile özel ihtiyaçları olan çocuğa o kadar odaklanır ki, diğer çocukları ile ilgilenmek istemez.
Zamanınız kısıtlı bile olsa, ailenizle kaliteli zaman geçirmeye çalışın. Bunu bilerek yapmadıklarını ve şartların bunu gerektirdiğini unutmayın. İleride onları daha iyi anlayabilirsiniz.
İletişim: olumlu bir yön
Aile yaşantısının sizi nasıl etkilediğini ailenizle veya diğer büyüklerinizle konuşun. Korkularınızı, hislerinizi ve endişelerinizi onlarla paylaşın. Bu size kendinizi daha iyi hissettirecektir. Bunun yanı sıra, aileniz de size nasıl destek olabileceğini bilebilir ve birlikte bir çözüm üretebilirsiniz.
Hastalık hakkında bilgi sahibi olun
Kardeşinizin hastalığı hakkında her şeyi bilmek, onun durumunu anlamanıza ve empati kurmanıza yardımcı olur. Büyüdükçe ona daha fazla yardım edebilirsiniz.
Ayrıca okuyun: Çocuklarınıza Neden Empati Kurmayı Öğretmelisiniz?
Kardeşinizle kaliteli zaman geçirin
Aile bağlarınızı güçlendirmek için kaliteli zaman geçirmek çok önemlidir. Kardeşinizle doğrudan iletişim kuramasanız da, varlığınız ona iyi hissettirecektir.
Kardeşinizi etkileyebilecek kararlara dikkat edin
Eğer kardeşinizle ilgili alınacak kararlarda söz sahibi oluyorsanız, değer gördüğünüzü hissedersiniz. Kardeşinizin daha iyi olmasına katkıda bulunmak sizi mutlu eder.
Özel ihtiyaçları olan bir kardeşe sahip olmanın olumlu yanları
Terapistler tarafından yapılan araştırmalara göre, fonksiyonel çeşitliliğe sahip çocukların daha uyumsuz olduğuna dair bir kanıt yoktur. Aslında durum tam tersidir. Özel ihtiyaçları olan bir kardeşe sahip olmak kişiye değerli deneyimler kazandırmaktadır.
Bu durum aileyi daha fazla bir araya getirebilir ve empati, olgunluk ve dinleme becerisi gibi açılardan geliştirebilir.
Eğer özel ihtiyaçları olan bir kardeşiniz varsa, karşılaşabileceğiniz zorluklara rağmen, pozitif olmaya ve bunun aslında bir sorun olmadığını düşünmeye devam edin. Her insan farklıdır!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Niños con necesidades especiales. Kidshealth.org. 2018. https://kidshealth.org/es/kids/special-needs-esp.html
- López, S. I. M., & Valenzuela, B. G. E. (2015). Niños y adolescentes con necesidades educativas especiales. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 42-51. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864015000085
- Flores, J. C., Carrillo, D., Karzulovic, L., Cerda, J., Araya, G., Matus, M. S., … & Vargas, N. A. (2012). Niños y adolescentes con necesidades especiales de atención en salud: prevalencia hospitalaria y riesgos asociados. Revista médica de Chile, 140(4), 458-465. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872012000400006&script=sci_arttext&tlng=n
- Sabeh, E. N. (2002). El autoconcepto en niños con necesidades educativas especiales. Revista española de pedagogía, 559-572. https://www.jstor.org/stable/23764657?seq=1