Çocuğum Sınıf Arkadaşlarını Isırırsa Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Sınıf Arkadaşlarını Isırırsa Ne Yapmalıyım?

Son Güncelleme: 09 Şubat, 2019

Çocuğunuz sınıf arkadaşlarını ısırırsa diye endişeleniyor musunuz? İnanması zor olabilir, ama genel olarak çocuklar başkalarını ısırmaya yatkındır. Bu kişiler sınıf arkadaşları, kardeşleri, ebeveynleri veya diğer yetişkinler olabilir.

Bazı çocuklar için bu kötü alışkanlık diğerlerinden daha uzun sürer. Fakat gerçek şu ki, bir noktada , tüm çocuklar bir başkasını ısırır.

Bununla birlikte, ısırmanın normal olması, ebeveynlerin bunu önlemek için hiçbir şey yapmaması anlamına gelmez. Bir çocuk sınıf arkadaşlarını ısırırsa, bu davranışı düzeltmek ve bundan kaçınmasını sağlamak çok önemlidir.

Uzmanlar, ısırmanın bir çocuğun gelişimi ve kendini keşfetmesinin bir parçası olduğunu iddia ediyor. Aynı zamanda bu, bir çeşit “gelişmiş” savunma mekanizmasıdır. B aşka bir deyişle, çocuk kelimelerle açıklayamadığı şeyleri ısırarak ifade eder.

Normalde çocuklar saldırganlıktan ziyade sinirlendikleri için ısırırlar. Çoğu durumda, çocukların başkalarına zarar verme niyeti yoktur.

Bununla birlikte, kişinin uzaklaşmasını isteyebilir veya canını sıkan bir şeyi ifade etmeye çalışıyor olabilir. Bebeklik, ebeveynler için sadece karmaşık bir zaman değildir. Bu çocuklar için de zor bir dönemdir.

Peki, çocuğum sınıf arkadaşlarını ısırırsa ne yapmalıyım? Arkadaşlarının ebeveynleriyle nasıl konuşmalıyım? Çocuğumu cezalandırmalı mıyım yoksa özür dilemesini mi istemeliyim?

çocuğun sınıf arkadaşlarını ısısırırsa

Çocukların yetişkinlerin tutumlarını anlama ve yorumlamada zorlandıklarını unutmayın. Normatif, ahlaki veya diplomatik nitelikteki birçok eylem, bir çocuğun aklına uymaz.

Örneğin, kibar olmak, diyalog ve problem çözme, öğrenmesi zaman alan şeylerdir. Bu nedenle, çocuğunuzu düzeltme şekliniz “yetişkin gibi” olamaz. Çünkü çocuğunuz bunu anlayamaz.

Davranışın kaynağını keşfedin

Isırma, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bazen, basit bir şekilde öğrenilmiş bir davranış olabilir – çocuğunuzun başka bir çocuğun yaptığını gördüğü bir şeydir.

Ancak ısırma esas olarak iletişim girişimidir. Fakat neler olduğunu anladığımız zaman bile, bunun durması gereken bir davranış olduğunun farkında olmalıyız. Ve davranışı ortadan kaldırmak zor olabilir.

Ebeveynler ve öğretmenler bu tür davranışların düzeltilmesinden ve önlenmesinden sorumlu olan temel kişilerdir.Çocuğunuz sınıf arkadaşlarını ısırırsa, ebeveynlerin bu durumu okula şikayet etmesi çok yaygındır.

Ayrıca çocuklar sadece okulda arkadaşlarını ısırırken, evde bu davranışı göstermeyebilir. Bu nedenle, bazen ısıran çocuklara gelince bazen öğretmenler ilk savunma hattıdır.

Çocuğunuzun öğretmeni size küçük çocuğunuzun başkalarını ısırdığını söylediğinde, utanabilir ve kendinizi kötü hissedebilirsiniz.

Çocuğunuzun davranışını reddetmek veya haklı göstermek istemeniz normaldir. Ancak yapmanız gereken şey çocuğunuzu düzeltmektir. Çocuğunuzla konuşun ve ısırmanın arkasındaki nedeni bulmaya çalışın.

Çocuğunuz da çok utanıyor olabilir. Peki çocuklar nasıl utanç gösterirler? Ağlayabilir, sinir krizi geçirebilir veya fiziksel olarak size zarar vermeye çalışabilirler. Sonuç olarak, düzeltme daha da zor olabilir.

Çocuğum neden ısırıyor?

Söylediğimiz gibi nedenler çok değişkendir. Ana nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Çocuklar duygularını ifade etmeye çalıştıkları için ısırırlar. Bir şey onları rahatsız ediyor ya da sevmedikleri bir şey oluyor. Ya da belki umutsuzca bir şey istiyorlar.
  • Çevrelerine ve çevrelerindeki insanlara yabancılar.
  • Çocuklar kendilerini diğer çocukların saldırganlığına karşı savunmak için ısırabilirler.
  • Isıran bir bebek ise o zaman diş çıkarma rahatsızlığı ile ilgisi olabilir.
  • Çocuklar bağımsızlık kazandıkça, kısıtlamalar nedeniyle de sinirlenirler. Bu hüsran duygusu ısırmaya neden olabilir.

Çocuğum sınıf arkadaşlarını ısırırsa, ne yapmalıyım?

Çocuğunuz hâlihazırda birkaç defa böyle bir şey yaptıysa, bunun nedeni hakkında bir fikriniz olabilir. Bu davranışın gelecekte iyi iletişim yoluyla gerçekleşmesini önleyebileceğinizi unutmayın.

Ayrıca sonuçların farkında olmadan ısırdıklarını da unutmayın. Ya da sonuçları umursamıyor olabilirler. Durum ne olursa olsun, çocuğunuzun davranışını değiştirinceye kadar müdahale etmeli ve bunun tekrar etmesini önlemelisiniz.

babasını ısıran erkek çocuk

Aşağıdaki eylemler, arkadaşlarını ısıran bir çocuğun davranışını değiştirmede yardımcı olabilir:

  • Çocuğunuzla konuşun – bu davranışın kabul edilemez olduğunu açıklayın. Kelimelerinizi seçerken çocuğunuzun yaşını ve olgunluk seviyesini akılda tutmayı unutmayın. Duygularınızı ve çocuğunuzun zarar verdiği çocuğun duygularını paylaşın.
  • Çocuğunuza, bu davranışın sonuçları olacağını söyleyin.
  • Bağırmaktan ve çocuğunuza kötü davranmaktan kaçının, ancak otoritenizi gösterin.
  • Düzeltme hemen yapılmalıdır. Çocuğunuzun sevdiği bir şeyi yasaklamayı seçebilirsiniz. Örneğin, oynama süresini veya televizyon izleme süresini sınırlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun davranışını gözlemleyin. Çocuğunuzun rahatsız olduğuna ya da onu ısırmasına neden olan hisler yaşadığına dair işaretler algılayacaksınız. Bu rahatsızlık ya da olumsuz duygularla başa çıkabiliyorsanız, ısırmayı tamamen önlersiniz.
  • Çocuğunuzun her anlamda intikamdan kaçındığından emin olun. Bazen çocuğunuz, ilk önce başka bir çocuk onu ısırdığı için ya da öteki çocukların saldırganlığından korunmak için ısırabilir. Çocuğunuzu yaralanmaya karşı korumanız gerektiğini söylemeye gerek yok. Ayrıca çocuğunuza kendini daha iyi korumasını öğretin.
  • Öğretmenler ve bakıcılar ile etkili iletişimi sürdürmek önemlidir. Bu, önlem almanızı ve disiplin işlemlerini paylaşmanızı sağlar.

Çocuğunuzun başkalarını ısırmasına engel olmak, karmaşık olmak zorunda değildir. Çocuklar bir şeyin yanlış olduğunu anladıklarında, kötü davranışlarını değiştirmeye başlarlar.

Bazen tek gereken, neden oldukları hasarı açıklamaktır. Ancak bu yeterli olmasa bile, çocuğunuzu sevgiyle düzelttiğinizden emin olun. Bu, çocuğunuzun sevildiğini ve anlaşıldığını hissetmesine ve daha fazla olumsuz duygudan kaçınmasına yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.