Patavatsız Bir Çocuğu Eğitmeyi Öğrenin
Çocukların patavatsızlık yapması ve gereğinden fazla konuşmaları oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu durum, günlük hayatta sürekli olarak karşımıza çıkan olağan bir şeydir. Bunun nedeni ise çocukların masum olmaları ve kullandıkları kelimelerin nereye ulaşabileceğini bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Çocukların ağzından patavatsız bir kelime döküldükten sonra bunun için yapacak pek bir şey kalmamış demektir. Ancak aslında bu durum, iyi bir eğitimle önüne geçilebilecek bir sorundur.
Çocukların bu tür bir münasebetsizlik ve şımarıklık ile doğduklarını söylememiz pek doğru olmaz. Ancak bunun yanında bazı çocuklarda, özellikle anne ve babadan biri ya da çocuğun yakın çevresinde bulunan kişilerden biri bu tür bir sorun yaşıyorsa, o çocuklarda da bu tür bir eğilimin olabileceğini belirtmek gerekir. Benzer şekilde, yetişkinlerin aralarında yaptıkları konuşmalara girmemeleri ya da ailenin “sırlarını” söylemekten kaçınmaları gerektiği konusunda yeterince eğitim verilememiş çocuklarda bu tür problemlerin ortaya çıkması oldukça yaygın bir durumdur.
Çocukların patavatsızlık yapıp istenmeyen konuları konuştukları anlar genellikle çok utanç verici anlar olur. Fiziksel olarak bir problemi olan biriyle yan yana bulunduğumuzda ya da ilgisiz bir takım sorular sormaya başladıklarında bize gerçekten çok zor anlar yaşatırlar. Ancak bu tür durumların yaşanması oldukça doğal bir durumdur. Bu yüzdende de yetişkinler çocukların patavatsız konuşmalarını duymaya oldukça alışkındır.
Ancak yine de, bu durum öyle ya da böyle normal olarak görülse de, sorunun bu şekilde devam etmesine ve hatta daha da kötüleşmesine izin veremeyiz. Anne ve babalar olarak çocuğun bu tutumunu zamanında düzeltmeli ve bu durumun kontrolden çıkmasına engel olmalıyız. Çünkü bu problemin, yetişkin olduklarında sosyal hayatlarında potansiyel bir tehlike olabileceği ihtimalini gözardı etmememiz gerekmektedir.
Patavatsız Bir Çocuk Nasıl Eğitilir?
Öncelikle çocuğa, bağırmadan ya da herhangi bir şekilde şiddet uygulamadan pozitif bir biçimde eğitim vermeniz gerektiğinin altını çizmemiz gerekir. Benzer biçimde, durumu düzeltmenin ne kadar önemli olduğunu bilmemiz de ayrıca önem taşımaktadır. Yani bu soruna hak ettiği önemi veriyor olmamız ve çocuğun davranışının doğru olmadığını bilmesini sağlamamız özellikle gereklidir.
Diğer taraftan, bu tür durumlar yaşandığında aynı zamanda hem çocuktan hem de anne ve babadan bir şeyler öğrenmek için bir fırsat doğduğunun da farkında olmak faydalı olacaktır. Bu nedenle, bu dönemleri saygı, içtenlik ve diğerlerinin haklarını gözeterek çocukları eğitmek için bir fırsat olarak görmemiz uygun olacaktır.
Çocukları bu tür aksiliklerin yaşanmaması için eğitmek önemle tavsiye edilmektedir. Ancak aynı zamanda patavatsızlık durumlarında genellikle konunun gizli bir parçası şeklinde bulunan gerçeklik kavramından uzaklaşılmaması için de özel bir çaba sarf edilmelidir. Bu bağlamda, çocuğun doğru bir şey söylemesi, ancak bu gerçeği herkesin içinde söylememesini tercih etmemiz çok sık rastlanan durumlar arasında bulunmaktadır. Böyle durumlarda aşağıda sıraladığımız tavsiyeleri uygulamaya başlayarak sorunu çözmeye çalışabilirsiniz.
- Çocukla aranızda iyi bir iletişimin bulunması önemli bir gerekliliktir. En başından itibaren evde konuşulan her şeyin evin dışında konuşulamayacağını bilmesi gerekir.
- Patavatsızlık yaptığında gülmek, çocuğun bunu yeniden yapmasına yol açabilir. Ancak insanların içinde onu azarlamak da şaşırmasına yol açabilir. Özellikle uyardığınız konu, bir kişinin siyahi ya da şişman olması gibi çok açık bir şekilde farklı olan bir durum olduğunda çocuğun kafası karışabilir.
- Diğer yandan problemi gözardı etmeniz de tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü problemle başa çıkmaya çalışmak aslında elinize geçen bir fırsattır. Örnek olarak, kendi aranızda bir kişi hakkında olumsuz bir şey söylemişseniz ve çocuk da bunu o kişiye söylerse, çok utanırız. Ancak yine de çocuğun söyledikleri doğrudur. Bu durumda, ortaya çıkan özür dileme fırsatını kesinlikle kaçırmamak doğru olacaktır.
- Çocukların bulunduğu ortamlarda yetişkin sohbetlerinin yapılması ya da insanlar hakkında olumsuz ifadelerde bulunulması tavsiye edilmemektedir. Ancak yine de, evlerinde ya da herhangi bir yerde duyduklarını tekrar etmeme konusunda çocukların net olmaları oldukça önemlidir.
- Çocukları sağlam değerlerle eğitmek, çeşitli özelliklerine, fiziksel görünüşlerine ve kişiliklerine bakmaksızın diğerlerine saygı göstermeye odaklı bir yapıya sahip olmalarını sağlamak özellikle tavsiye edilmektedir.
- Çocuğun patavatsızlıkları bizi kızdırırsa, kızgınlığımızın sebebini ona açık bir biçimde anlatmamız gerekir. Her ne kadar söylediği şeyin doğru olduğunu biliyor olsak da diğer kişinin bu sözden hoşnut olmayabileceğini çocuğa iyi bir şekilde açıklamamız önemlidir.
- Çocuğun yaptığı yorumun nedenini anlamak da aynı şekilde önem taşımaktadır. Çünkü çoğu kez çocuk bu yorumları dalga geçmek için yapmaz. Sadece ne gördüyse onu ifade eder. Eğer çocukların reaksiyonunun ne olacağını bilirsek, onlara her düşündüğümüzü söylemememiz gerektiğini öğretme fırsatını da yakalamış oluruz.
- Örneklerle eğitim ve algıladıklarımızı göstererek doğru bir biçimde aktarmak çocuğun kendisini ifade etmesi konusunda daha anlayışlı olmasına yol açacaktır. Örnek olarak, ona söylediğimizde canını sıkacak bir konuyu örnekle anlatmaya çalışabiliriz. Bu sayede, bir başka insanın kendisi hakkında hoşlanmadığı bir şey söylendiğinde nasıl hissettiğini çocuğun anlamasına yardımcı olabiliriz.