Çocuklarda Kronik Ürtiker

Bu yazımızda, çocuklarda kronik ürtiker ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Çocuklarda Kronik Ürtiker

Son Güncelleme: 11 Temmuz, 2018

Çocuklarda kronik ürtiker hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Ürtiker olarak da bilinen bir kurdeşen salgını, normalde sadece birkaç saat ya da en fazla birkaç gün sürer. Ancak kronik vakalarda, bu kaşıntılı kızarıklık altı hafta ya da daha fazla süre boyunca varlığını sürdürebilir.

Kronik ürtiker derinin epidermis katmanın etkileyen çeşitli durumlar sonucu meydana gelir. Geçmesi altı haftayı alabilecek bir döküntüye neden olur. Genel olarak, çocuklarda kronik ürtiker alerjik reaksiyonun bir ürünü olarak ortaya çıkar.

Başka bir deyişle, bu hastalığın cildi tahriş edici etkisi, vücudun alerjenlere karşı reaksiyonu sonucunda oluşur. Çocuklarda kronik ürtiker kaşıntılı ve rahatsız edici bir durumdur. Ebeveynler, hastalık geçene kadar bu hastalığı yakından takip etmelidir.

Çocuklarda kronik ürtiker, kırmızı lekeler ya da çarpma sonucu oluşmuş izler gibi görünebilir. Tek tek ya da bir küme halinde görülebilir ve vücudun büyük bölümlerine yayılabilirler.

>Örneğin, bir kolun tamamını ya da sadece küçük bir deri parçasını etkileyebilir.

çocuk boynunda ürtiker

Nedenleri

Bu durum, kan dolaşımında mast hücreleri olarak adlandırılan immün hücrelerinin, vücutta bulunan doğal bir kimyasal olan histaminle karşılaşması durumunda ortaya çıkar. Bunun sonucu olarak, cildin altındaki küçük kan damarları yırtılır. Açığa çıkan sıvı deride birikir ve sivilce, şişlik ya da kırmızılıklara neden olur.

Bu reaksiyonun nedenini kesin olarak tespit etmek zordur. Ürtiker rahatsızlığını geçirebilecek birçok yöntem bulunmaktadır ve bu yöntemlere karşı her bünye farklı tepki verebilir.

Bu, birçok durumda, çocuklarda kronik ürtikere neyin neden olduğunu belirlemenin neredeyse imkansız olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, birçok vaka aşağıdakilerle ilgili olmaktadır:

  • Otoimmün durumlar
  • Böcek ısırığı
  • İlaç yan etkileri
  • Yiyecek alerjisi

Çocuklarda kronik ürtiker belirtileri

Çocuklarda kronik ürtikerin ana belirtileri, kabarıklıklar, çarpmaya bağlı oluşmuş gibi gözüken şişlikler ya da kızarıklıklardır.

Bunların rengi değişebilir, her bir şişliğin merkezinde halka halinde daha açık bir renk bulunur. Bir küme halinde ya da tek tek görünebilirler.

Döküntülerin yeri ve şekli birkaç saat içerisinde değişebilir. Boyutu da değişir. Kronik ürtiker genellikle kaşıntı, karıncalanma ya da yanma hissi ile birlikte meydana gelir.

Ürtiker tipine göre şişme ve ya iltihap görülebilir. Çok şiddetli seyreden ürtiker vakalarında, bu şişlik boğazın iç kısmını etkileyerek şunlara yol açabilir:

  • Yorgunluk
  • Solunum güçlüğü
  • Anafilaktik şoka bağlı bilinç kaybı

Teşhis

Doktorlar genellikle bu durumu basit bir fiziki muayene ile teşhis edebilir. Ancak yukarıda bahsedildiği gibi, çocuklarda kronik ürtikerin nedenini belirlemek daha zor olabilir.

Sağlık uzmanınız, çocuğun tıbbi geçmişi ve alerjenlere maruz kalma olasılığı hakkında bir dizi soru soracaktır.

Duruma sebep olabilecek etkenleri aza indirgemek için, doktorunuz çocuğunuzun yediği ve içtiği her şeyin günlük bir listesini tutmanızı isteyebilir. Kan testi gibi tanı testleri de sebebin belirlenmesi için gerekli olabilir.

Çocuklarda kronik ürtikeri kontrol etmenin bir yolu ise, bir buz küpünü cilde temas ettirmek ve döküntünün soğuğa nasıl tepki gösterdiğini gözlemlemektir.

Diğer bir yöntem ise doktorların, basının yeni döküntüler oluşmasına neden olup olmayacağını görmek için bir kas üzerine küçük bir ağırlık kullanarak bası uygulamasıdır.

hasta oyuncak

Çocuklarda kronik ürtiker tedavisi

Hafif seyreden ürtiker rahatsızlıkları kendi başına geçmeye eğilimlidir ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, kronik ürtiker vakalarında, reaksiyona neyin neden olduğunu tanımlamak çok önemlidir. Bu şekilde, hastalığın etkeni olan alerjen mümkün olduğunca azaltılabilir.

Çocuğunuz şiddetli bir kızarıklıktan şikayetçiyse, çocuk doktorunuz vücudun kan dolaşımına histamin salgılamasını ve buna bağlı oluşan tahrişi durdurmak için bir antihistaminik reçete edebilir.

Çocuğunuza asla doktor tavsiyesi olmadan ilaç vermeyin.

Uyku yapıcı olmayan bir antihistaminik işe yaramazsa, daha güçlü bir ilaç ya da ilaçların bir kombinasyonu gerekli olabilir.

Bazı çocuklardaki kronik ürtiker vakalarında, doktorlar oral steroid reçete edebilir. Bu ilaçlar kısa süreli, en fazla 5 günden 2 haftaya kadar olacak bir süre boyunca alınmalıdır.

Çocukta steroid tedavisinin yan etkilerini minimuma indirgemek önemlidir.

Çocuğunuzda kronik ürtiker varsa, panik yapmayın. Birçok cilt rahatsızlığında olduğu gibi, etkisini bilmeden evde var olan losyon ya da ilaçların uygulanması da ters etki yapabilir.

Doktorunuza danışın ve çocuğunuz için doğru olan çözümü arayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.