Çocuklarınıza Dişlerini Fırçalamayı Öğretmek
Ağız hijyenini sağlamak ve her gün düzenli olarak dişlerini fırçalamak, çocuğunuzun sağlığı için büyük önem taşır. Çocuk dişlerinin normalden küçük olması ya da düşmüş olmasına bağlı olarak, ilk süren kalıcı azı dişleri çok sağlamdır ve bazen yeterince öncelik verilmiyor olabilir.
Anne, baba ve ailenin geri kalanı evin en küçük bireyinin çok istekli olmasa bile, dişlerini doğru fırçalama teknikleri ile düzenli fırçaladığından ve dişlerine gerekli özeni gösterdiğinden emin olmalıdır.
Aşağıda çocuğunuza dişlerini fırçalama tekniklerini öğretmenizde size yardımcı olacak birkaç ipucu bulacaksınız.
Süt Dişleri
Bebeklik dişleri, süt dişleri, geçici dişlenme dönemi, ilk dişlerin sürmesi… Tüm bunlar insanlardaki ilk dişlenmeyi anlatmaya yardımcı tabirlerdir.
Süt dişleri genellikle birinci yaşın 6. ayında sürmeye başlar, hatta bazı çocuklarda daha da erken sürebilir ve yerini kalıcı dişlere bırakana kadar, yani 7-8 yaşlar civarına kadar, çocukların ağzında kalır.
Bu minik şirin dişler ısırma ve çiğneme hareketlerini gerçekleştirerek, çocukların beslenmelerine yardımcı olur ve böylece sindirim sırasındaki parçalanma ve emilim fonksiyonlarına hazırlık yapılır. Yetişkinlerde ise bu kalıcı dişler ile sağlanır.
Bu sebeple, süt dişleri de kalıcı dişler kadar özenilmeyi gerektirir. Doğru fırçalama teknikleri çocuklara çok erken yaşta öğretilmesi gereken önemli alışkanlıklardan biridir.
Süt Dişlerini Fırçalamak
Süt dişlerini fırçarken tüm dişlerin bütün yüzeylerinin, diş etlerinin ve dilin hijyeninin sağlandığından emin olunmalıdır.
Eğer fırçama doğru yapılmazsa ya da gerekli sıklıkta tekrarlanmıyorsa, diş yüzeylerinde birikecek olan bakteri plağı dişlerin daha sonra çürümesine yol açabilir.
Çocuklarınıza doğru sıklıkta ve teknikle dişlerini nasıl düzgünce fırçalayacağını öğretmek sizin görevinizdir. Anne, çocuğuna diş fırçalamayı anlatırken şunlar üzerinde durmalıdır:
- Üst dişlerin dudağa bakan ve dile bakan yüzeyleri yukarıdan aşağıya doğru fırçalanmalıdır.
- Alt dişleri fırçalarken yine dişlerin dudağa bakan ve dile bakan yüzeyleri aşağıdan yukarıya doğru fırçalanmalıdır.
- Dilin de fırçalanması gerektiği unutulmamalıdır.
Eğer doğru tekniklerle fırçalama gerçekleştirilirse, diş yüzeylerinde birikmiş bakteri plağı elimine edilir. Bu sayede, diş etleri ve dişler korunmuş olur.
Anne-babalar çocuklarına diş fırçalamayı öğretirken bunun düzenli bir rutinde yapılması gerektiğini de mutlaka belirtmelidir: Her kahvaltıdan sonra, her öğle yemeğinden sonra, akşam yemeklerinden sonra ve yatağa gitmeden önce, kısacası her beslenme sonrası.
İyi ağız hijyeni
İyi bir ağız hijyenine sahip olmak için dişleri düzenli ve doğru tekniklerle fırçalamak yeterli değildir.
Çocuğunuzun dişlerinin sağlıklı olması ve uzun süre ağızda kalabilmesi için alınması gereken başka birçok önlemin gerekli olduğunu bilmelisiniz.
Örneğin, çocuklarımızın düşmemesine dikkat etmeliyiz. Fakat bu durum onları diğer çocuklarla oynamaktan alıkoymamız ya da bunu tamamen yasaklamamız anlamına gelmiyor, ama anne olarak onu tehlikeye sokabilecek olası durumların da farkında olmalıyız.
Süt dişleri ufalanmaya ya da kırılmaya karşı daha hassastır ve bu durumlardan biri gerçekleştiğinde eğer düzgün tedavi edilmezse bu, çocuklarınızın çok ağrılı bir süreç geçirmesine sebep olabilir.
Ayrıca, çocuklarımıza verdiğimiz şekerler, lolipoplar ve bazı tatlılar… Bunlar ısırılarak yenmemesi gereken çok sert yiyeceklerdir.
Çocuğunun bu tarz şekerli besinleri tüketmesine izin veren anneler, sonrasında mutlaka dişlerinin fırçalandığından emin olmalıdır. Ayrıca bu tarz sert şekerler köpek dişleri dışındaki dişlerle ısırılmamalıdır.
Bu durum çocuğunuz için geçerli ise, onlara sert şekerleri küçük parçalar halinde verin ya da bu şekerlerin ısırıp çiğneyerek yenmemesi gerektiğini ve emmek zorunda olduklarını onlara öğretin.
Çocuğunuz soğuk yiyecekler ya da aşırı sıcak yiyecekler yüzünden rahatsız hissediyorsa ve bunlardan şikayetçiyse, bir diş hekimine görünmesinde fayda vardır; çünkü ağzında diş çürükleri olması muhtemeldir.
Daha büyük rahatsızlıklardan kaçınmak için çürük dişler mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Ayrıca, yemek yediğinde rahatsız hissetmesine sebep olan çürük dişlere sahip bir çocuk, bu dişler tedavi edilmediği takdirde rahat yemek yiyemediği için iştahsızlaşacak ve yemek yemeyi bırakacaktır.
Son olarak, çürükler var olduğunda, tedavi edilseler bile, maalesef dişler artık normalde olduğu kadar sağlam değildir. Çocuklar sert yiyecekleri çiğnemeye çalıştıklarında dolgular kırılabilir ya da düşebilir. Dişlerin asla eskisi kadar sağlam olamayacağını unutmamak gerekir.
Anneler, çocuğunuzun ağız hijyeni, bunun için ne kadar zaman harcadığınıza ve çocuğunuza verdiğiniz rehberlik ve eğitime bağlıdır.