Doğum Hakkında Bilmediğiniz 10 İlginç Şey
Doğum hakkında bilmediğiniz şeyleri keşfedin. Doğum, bir kadının hayatındaki en harika andır. Hayatınızın aşkıyla tanışmanızın garanti olduğu tek kör randevudur.
Tüm süreci ve acıyı en saf sevgiye dönüştürebilen sihirdir. En kusursuz, sarsılmaz ve ebedi bağların oluşmaya başladığı kutsal bir andır.
Doğum, fetihten daha takdire şayan, nefsi müdafaadan daha müthiş ve her ikisinden de cesaretlidir.
-Gloria Steinem-
Bununla birlikte, etrafta gerçek olmayan efsaneler de vardır ve aslında konu hakkında yıllar içinde çok fazla bilgi oluşmuştur.
Dolayısıyla, Ben Anneyim ekibi olarak bugünkü yazımızda her ailenin dönüm noktası olan doğum hakkında bazı bilgiler vermek istiyoruz.
Doğumdan Önce 5 İlginç Şey
- Dilatasyon ölçümü. Doğum söz konusu olunca “beş parmak genişliği” diye bir şey yoktur. Dilatasyon bir veya iki parmakla doğru bir şekilde ölçülebilir. Bu noktadan itibaren 10 cm’ye ulaşıncaya kadar santimetre hesaplayabilirsiniz.
- Dilatasyon süresi. Obstetride, birkaç istisna dışında, “dilatasyon her kadında gerçekleşir” denilmektedir. Aynı zamanda, doğum için uygun fizyolojik koşulları beklerken çok sabırlı olmayan profesyonellerin olduğu sonucuna varılabilir.
- Gerçekten ne biçim değiştiriyor? Sıklıkla vajinanın dilatasyona uğradığı söylenir ancak aslında genişleyen şey servikstir. Hatta, vajinal kanal doğum anında, “gerilen” ve daha sonra eski haline dönen elastik bir yapıdan oluşmuştur.
- Kuru doğum: mümkün müdür? Annenin suyu geldiğinde bebek idrar yoluyla amniyotik sıvı üretmeye devam eder. Bununla beraber, başının pozisyonu ve konumu, serviksi geçici olarak kapatan bir durdurucu görevi görmesine neden olur. Yani, bebek her zaman amniyotik sıvıya sahiptir.
- Amniyotik sıvının içilmesi ya da mekonyumun yutulması bebek için risk oluşturur mu? Kesinlikle hayır. Hatta, embriyolar gebeliğin en az yarısı boyunca bu sıvıyı her zaman içmektedir. Ayrıca sindirim sistemi için steril ve risksiz bir madde olan mekonyumu da yutarlar.
Doğuma bakış açınızı değiştirdiğinizde bebeğinizin doğumu da değişecektir.
-Marie Mongan-
Doğumdan Sonra 5 İlginç Şey
- Ne zaman geleceğini embriyo seçer. Doğumun başlangıcını belirleyen kişi genellikle bebektir. Olgunlaşan son organlar (akciğerler) hazır olduğunda, amniyotik sıvıya bir madde salınır. Bu, kadının vücudunda bir tepki yaratır. Ardından eğer bebek gelmezse, gebeliğin başlangıcından sonra rahimde kalmaya hazır değildir demektir.
- “Mor doğdu çünkü çok uzun süre kaldı” tamamen bir efsanedir. Aslında tüm bebekler bir dereceye kadar bu renkte dünyaya gelir. Hatta, uterusta çok fazla oksijen olmadığı için bebeğin rahimdeki rengi budur. Bebek rahim dışında nefes almaya başladıktan sonra, ten rengi daha pembe olur.
- Korkulan fizyolojik sarılık. Bu durumun doğumdan sonra tüm yenidoğanlarda bir dereceye kadar görüldüğünü biliyor muydunuz? Örneğin, ciltlerinde ve gözlerinde sarılık olabilir. Sonunda karaciğer doğal olarak bilirubini kendi sisteminde metabolize etmeye başlar, böylece renkleri normale döner. Çok az vakada ışık tedavisi gerekir.
- APGAR testi. Yeni doğan bebeğe verilen puandır. Test, annenin bebeğiyle cilt temasında bulunmasıyla kolayca yapılabilir. İlk puan doğumdan 1 dakika sonra verilir, ikincisi bebeğin doğumdan 5 dakika sonraki durumunu yansıtır. 7’den fazla bir puan mükemmel olarak kabul edilir.
- Çocuğunuz kollarınızdayken, gerisi bekleyebilir. Göbek bağı herhangi bir zamanda kesilebilir. Bu, çocuğunuzun sağlığını etkilemez. Hatta bilimsel çalışmalar, göbek bağını nabız durduğunda kesmenin avantajlı olduğunu göstermektedir. Yeni doğmuş bir bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri, anne-çocuk bağını güçlendirmekten daha önemli değildir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Labor and delivery care. Blended learning module for the Health Extension Programme. Federal Democratic Republic of Ethiopia. Ministry of Health.
- Brown, H. Fisiología del embarazo. Manual MSD (Versión para profesionales).
- Riley, M. Fisiología perinatal. Manual MSD (Versión para profesionales).