Doğumdan sonra vücudunuza bakmanız için ipuçları
Hamilelik sırasında vücutta meydana gelen değişiklikleri tersine çevirmek yavaş ve karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle, doğumdan itibaren bakımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
O andan itibaren, hedefiniz mümkün olduğunca eski halinize dönmek olmalıdır. Bunun için, bazı hijyen ve güzellik yöntemleri uygulanabilir. Birçok kadın bunları paylaşmaya hazırdır.
Bu sürecin karmaşık olmasının sebebi, bütün vücudun etkilenmiş olması, ancak her yerin aynı bakımı gerektirmemesidir. Yani, her sistem için farklı bir tedavi, iyileşme süreci vardır. Her bir bölge için farklı olduğunu bilerek, cildinize özen göstermeniz ve hijyene dikkat etmeniz önerilmektedir.
Amacımız organizmanın, içeriden ve dışarıdan iyileşmesini sağlamaktır. Bu sadece estetik kaygılarla ilgili değil, fiziksel ve zihinsel sağlıkla da ilgilidir. Bu bağlamda, doğru bir bakım, depresyon, hastalık ve bu aşamadaki diğer olumsuz şartları engelleyerek olumlu bir algı yaratır.
Doğumdan sonra vücuduna bakmak için öneriler nelerdir?
Şu an piyasada, sadece bu amaçla satılan birçok farklı ürün mevcuttur. Ancak, bu durumlarda düşünmemiz gereken temel kriterler, bir yandan hijyen ve sağlığa dikkat ederek cildi besleyen, nemlendiren ve onaran ürünlerdir.
Öte yandan, doğumdan sonra farklı bir aşama başlar. Emzirmek, bazı güzellik ve/veya hijyen işlemleriyle uyumlu değildir. Ayrıca, vücut, dokuz aylık hamilelik döneminden sonra ortaya çıkan durumlardan iyileşmeye ihtiyaç duyar.
Bu bağlamda, bütün tavsiyeler bütün durumlarda uygulanamaz. Normal doğum yapan bir kadının iyileşme süreci ile sezaryen doğum yapan bir kadınınki aynı değildir. Ancak, doğum bünyeyi yoran ve yeni koşullara yol açabilen bir süreçtir.
Vücudunuza doğru bir şekilde bakabilmeniz için, rutininize bazı elemanlar eklemeli ve normalde yaptığınız bazı aktivitelerden kaçınmalısınız. Vücudunuza bakmanız için başlıca ipuçları ise,
- Çatlak görünümünü azaltmaya, cildi beslemeye ve iyileştirmeye katkıda bulunan balzamları kullanın. Piyasada, birçok seçenek var ama çatlaklar için havuç gibi birçok ev tedavisi de mevcuttur.
- Genel anlamda, yeni annelerin uygun hijyen sağlamak için her gün banyo yapmaları tavsiye edilir. Ancak vajinal veya ameliyat noktalarında enfeksiyonların ortaya çıkmasını önlemek için havuzda ya da sahilde yüzmekten kaçınılmalıdır.
- Emzirme sırasında göğüsleri korumak için bölgeyi temiz tutmak tavsiye edilir; Emzirmeden önce ve sonra yıkamak ve cildi rahatlatmak, yeniden yapılandırmak ve korumak için vitamin ve besin bakımından zengin kremler sürmek tavsiye edilir. Bu kremler göğüs ve mastitte çatlakların görünümünü engeller.
- Göğüslerin sarkmasını önlemek için özel olarak tasarlanmış sütyenlerin kullanılması tavsiye edilir. Bölgenin kas tonunu iyileştirmek için tasarlanmış bazı egzersizlerin de dahil edilmesi uygundur.
- Göbek bölgesi de ayrı bir özen ve bakım gerektirir. Bunun için, ev tedavileri veya piyasadaki ürünler gibi birçok seçenek vardır.
- Ameliyatlı bölgelerin temiz ve kuru kalması tavsiye edilir, bunun için günde en az üç kez yıkanmalıdır. Bu tedavi için bazı antiseptik ürünler tavsiye edilir, ancak su ve tuz da kullanabilirsiniz.
- Hamilelikten sonra vücudun tamamıyla iyileşmesine katkıda bulunmak için, gıda rutinimizi de değiştirmemiz, bizi ve emzirmeyi destekleyen besin öğelerini dengelemeliyiz. Baklagiller, meyveler, kepekli tahıllar, sebzeler, balık ve yağsız etler gibi yiyecekleri tüketebiliriz.
- Akşam yürüyüşleri dolaşımı iyileştirmek ve fazla kiloları vermek için gereklidir. Ayrıca dinlenmek, doğa ile temas kurmak ve stresi atmak için de tavsiye edilir.
- Doğumdan beş ay sonra, doktorunuz vücudunuzu şekillendirmek ve normale döndürmek için orta derecede egzersiz yapmaya başlayabileceğinizi söyleyebilir.