40 Yaşından Sonra Ebeveyn Olmanın Faydaları

Her ne kadar bilimsel olarak belirlenmiş bir ebeveyn olma yaşı yoksa da mesela anneler için 30 yaşından sonraki hamilelikler daha riskli bir grup olarak değerlendirilip, daha derinlemesine takip edilir.
40 Yaşından Sonra Ebeveyn Olmanın Faydaları

Son Güncelleme: 17 Mart, 2021

Büyük yaşta ebeveyn olanların (ilk çocuklarını 40 yaşında veya daha büyük yaşta kucaklarına alanların) yorucu olduğu klişesine rağmen, geç yaşta ebeveyn olmanın annenin ve bebeğin sağlığı için tehlikeli olduğunu biliyoruz. Gerçek şudur ki, birçok ebeveyn, kendilerinden yirmi yaş küçük çocuklarının eğitimine diğer ebeveynler gibi kendilerini dahil ve aktif hissediyor. 40 yaşından sonra ebeveyn olmak faydalı da olabilir.

Yaş, insanlarda ebeveynlik becerilerinin önünde bir engel değildir, aslında yaşlandıkça çocukların yararına daha büyük beceriler ortaya çıkabilir. Şu anda hem kadınlar hem de erkekler 35 ve hatta 40 yaşından sonra bebek sahibi olmak ve annelikten zevk almak için ebeveyn olmayı erteliyor. Sağlık izin verdiği takdirde yaş sorun değildir.

40 Yaşından Sonra Ebeveyn Olmanın Faydaları

İyi düşünülmüş bir karar

geç yaşta

Ebeveyn olma yolu boyunca ya gerekli önlemleri almayarak ya da cehaletle anne ve babalığı ‘bulan’ ebeveynler vardır. Ancak kırk yaşından sonra bir baba veya anne olduğunuzda, bunun nedeni, aile olma kararını iyice düşünmüş olmanız ve artıları ve olası eksileri tartmış olmanızdır. 40 yaşından sonra ebeveyn olmak istediğinizle karşınıza çıkan hiçbir sürpriz yoktur.

İstikrarlı ekonomik durum

40 yaşın üzerinde olan insanların, geçmiş yıllarda birikim elde etmek için çalışabilmiş olmaları ve profesyonel kariyerlerinin hızla yükselmesi muhtemeldir. Bu durum çocukları dünyaya getirebilmek ve onlara sorunsuz bir şekilde hizmet edebilmek için büyük olasılıkla iyi bir mali istikrara sahip olabilecekleri anlamına gelir. Çünkü bilindiği gibi çocuk yetiştirmek masraflıdır.

Daha istikrarlı ilişkiler

40 yaşın üzerindeki ebeveynlerin evli olma veya uzun süreli istikrarlı bir ilişki içinde olma olasılığı daha yüksektir. Bu, genç çiftlerin istikrarlı ilişkilerden keyif aldıkları anlamına gelmez, ancak 40 yaşın üzerindekiler ilişkilerde kalmak için gerekli becerilerde (çatışma yönetimi, iletişim, bağlılık …) daha fazla pratik yapmışlardır. Ebeveyn figürleri arasında istikrarlı bir ilişki, muhtemelen bir çocuğun hayatındaki en önemli şeydir.

Çocuklarla kaliteli zaman geçirme

Daha genç ebeveynler iş, fatura ödeme, sosyal ilişkilerden zevk alma gibi sorumlulukları dengeleyebilirler… Ama büyük  yaşta ebeveyn olan kişiler şimdiye kadar hemen hemen her şeyi kontrol altına almıştır. 40 yaşın üzerindeki ebeveynler, zamanlarını önceliklerine göre nasıl organize edeceklerini bilirler ve elbette bir çift ve aile olarak geçirilecek zamana daha büyük önem verirler.

Daha olgun kararlar alırlar

Ayrıca bir kadın anne olmak istiyorsa ve eşi yoksa, bunu başarmak için üremeye yardımcı olacak teknikleri tercih edebilir. Bu beklenmedik bir şey değildir, çünkü bu olgun ve düşünülmüş bir karar olacaktır. Yani, anne olmak isteyen ve eşi olmayan 30 ila 40 yaş arası bir kadın, gerçekten isteyip istemediğini ve anne olabileceği veya sperm donörü almak için beklemesi gerekip gerekmediğini bilecektir.

ebeveyn olma yaşı

40 yaşından sonra ebeveyn olanlarda duygusal sakinlik

Çocuklar ebeveynlerinin duygusal olarak dengeli olmasına ihtiyaç duyarlar . Bu nedenle 40 yaşın üzerinde anne, baba olanlar, iyi bir sakinlik ve duygusal dengeye sahip olmak için kendileri üzerinde yeterince çalışabilmiş olmaları çok muhtemeldir. Ebeveyn olabilmek için iyi bir sağlıklı zihin, özellikle çocukların iyi bir duygusal uyum içinde büyüyebilmesi için gereklidir.

40 yaşın üstünde anne ve baba olmanın yararlı olmasının sebebi budur. Duygusal dengeyi geliştirmek için herhangi bir profesyonel yardıma ihtiyacınız olup olmadığını bilmek için yeterli zamanınız olacaktır. Çocuklara saygıyı, şefkati, pozitif disiplini ve koşulsuz sevgiyi öğretebilmek için bu konuda net olmak önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.