Annelik Seni Daha Güçlü Yapar
Annelik seni daha güçlü kılar. Buna inanmıyor musunuz? Okumaya devam edin ve sebebini öğreneceksiniz.
Hamile kadınların beyinleri tam anlamıyla değişmektedir. Son araştırmalar, hamile kadınların gri maddesinin empati ile ilgili alanlarda azaldığını göstermektedir.
Annenin sinirsel bağlantıları, çocuğun zihinsel durumlarını yorumlamak veya çevreden gelecek olası tehditleri tahmin etmek gibi belirli işlevleri optimize eder. Fark edilmeyen değişiklikler bile doğumdan iki yıl sonra korunur.
Anne olmak neden sizi daha güçlü yapar?
Hislerinizi artırır
Çocuklara karşı daha dikkatli olabilmek için duyular keskinleşir. Bu, prolaktin hormonundan kaynaklanıyor gibi görünür. İşitme için de aynı şey geçerlidir: anneler genellikle farklı ağlamalar arasında kendi bebeklerinin ağlama sesini tanırlar.
Çocuğunuzu olası tehlikelerden korumak için görme yeteneği de artar. Her ne kadar en önemli duyu dokunma duyusu olsa da, serebral korteksin dokunmaya adanmış kısımları annelikte değişir.
Bir anne bir bebeğe dokunduğunda ve bebeği ona dokunduğunda, bebeğinin nasıl olduğu, nasıl hissettiği ve onunla ilişkisinin nasıl olduğu hakkında çok ince ama çok güçlü bilgiler alır. Bunun beyin seviyesinde etkisi vardır.
Anneler çok yönlü iş yapma yeteneğine sahiptir
Anneler doğum yaparken aynı anda çok sayıda yeni görevle yüzleşmek zorunda kalır. Bebeğin hayatta kalmasını sağlamak için, annenin kendinden ödün vermesi gerekir, bu da annelik görevini yerine getirmesi anlamına gelir.
Telefonda konuşurken yemek pişirmek, bebek uyurken çamaşır makinesine çamaşır koymak, yatakları yapmak, yemek pişirmek ve evi süpürmek gibi aynı anda pek çok iş yapmaları yaygındır.
Dayanıklıdırlar: stresi azaltmak
Genellikle yetiştirme sırasında, özellikle emzirme döneminde salgılanan oksitosin ve prolaktin hormonları stresi azaltmaya yardımcı olur.
Oksitosin üretiminden sorumlu olan nöronlar, doğum ve emzirme döneminde tam anlamıyla yeniden yapılandırılır.
Annelik kansere karşı korur
Hamilelik ve emzirme, annenin meme, yumurtalık ve endometriyal kanser gelişme riskini azaltmasına yardımcı olur.
Bunun nedeni, hamileliğin adet dönemlerini kesintiye uğratması, östrojen ve progesteron hormonlarının azalması, bu korkunç durumun riskini azaltıyor olabilir.
Anne olmak sizi çok güçlü yapar
Ayrıca beyinde nörotransmiter olarak görev yapan prolaktin hormonu sayesinde anneler daha cesurdur.
Örneğin emziren annelerde kan seviyeleri normalden sekiz kat daha yüksektir.
Annelik sanki güçlü bir kişisel olumlama programı gibidir.
Anneler çocukları için her zaman savaşmaya isteklidir. Bu mücadele yeteneği, birçok sosyal adaletsizliğe karşı anne derneklerinin varlığına kadar gidebilir.
Çocuğunuzla aranızda yıkılmaz bir bağlantı vardır
Doğumdan önce anne ile onun içinde büyüyen bebek arasında güçlü bir bağ kurulur.
Dokuz ay boyunca bebeğinizi rahminizde taşırsınız, karnınızdan gelen bebek sesini ve kalp atışını duyarsınız. Doğar doğmaz o kadar acımasız bir hormonal senkronizasyon olur ki, bebek içgüdüsel olarak beslemek için annenin göğsüne doğru sürünebilir.
Bu nedenle anne ve bebek arasındaki bağlantı tartışılamaz.
Annelik duygusal zeka seviyesini yükseltir
Kadının beyni en elastik yapıya sahip anlarından birini yaşar. Yani annelik sırasında daha fazla nöronal büyüme ve nöronlar arasında daha fazla bağlantı oluşur.
Özgüven
Anne olduğunuz andan itibaren yeteneklerinize %100 güvenmeniz gerekiyor, kendinize inanın.
Ebeveynler ana referans, sizde gördükleri her şey öğrenecekleri şeydir.
Onlara öğreteceğiniz sınırlardan, yeme alışkanlıklarından ve spor yapma alışkanlığından ya da yürüyüşe çıkmaya kadar tüm bu güzel gelenekler, onlara miras olarak bırakacağınız her şeydir.
Elbette bir annenin zihni, bebeğine bakmakla kıyaslandığında gereksiz olan bazı ayrıntıları ezberlemek ya da hatırlamaktan ibaret değildir. Anne beyni çok meşguldür. Onun önemli bir hedefi vardır: bir insan yetiştirmek.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.