Babalar; Siz De Hamilesiniz!
Baba; belki senin karnında büyümüyorum ama aslında sen de hamilesin. Çünkü dokuz ay sonra, dünyanın dönmesinin sebebi olan, daha önce tatmadığın pek çok mutluluğu tatmanı sağlayacak olan ve hayatın boyunca gurur duyacağın bir insanın babası olacaksın.
Çocuğunla arandaki sevgi bağını oluşturmak, hamilelik ve doğum sürecinde eşine her türlü desteği vermek için yanında olmak senin en önemli sorumlulukların. Başlarda şüphe, endişe ve bol miktarda korku ile dolu olsan da, ilk günden itibaren çocuğunla geçireceğin her anın keyfini çıkar ve hiçbir fırsatı asla kaçırma. Özellikle ilk kez baba olduysan bunun tadına sonuna kadar varmalısın.
Evet, belki tüm ilginin odağında anne bulunuyor ama sen olmasaydın hamilelik çok daha zor geçerdi. Sen anne adayının en büyük desteği ve gücüsün. Senin işin onu anlamak, sevmek ve onun yanında olmak. Bundan sonra yaşadığın her başarı ve başarısızlık sana baba olmayı öğretecek.
Kimi zaman bir baba için hamilelik süreci pek de kolay geçmez. Özellikle de bu sürecin ilk aylarında. Ancak en baştan itibaren annenin baba ile bebek arasındaki bağı bir şekilde oluşturması ve bunun gelişmesi için yardımcı olması gerekir. Peki bunu nasıl yapabilir?
Babayı Hamilelik Sürecine Dahil Etmek İçin Neler Yapılmalı?
İletişim Kurun
Bebek gelmeden önce eşinizle konuşun, beklentilerinizi, korkularınızı ve ihtiyaçlarınızı ona anlatın. Onun kendisini hikayenin diğer kahramanı olarak hissetmesini sağlayın. Bu yeni rolleriniz ile ilgili fikirlerinizi ve endişelerinizi paylaşın. Sizin hamilelik sürecinizde onun da tecrübe etmek istediği detayları, aktiviteleri ya da değişimleri gözden kaçırmayın. Hamilelik boyunca her zamankinden daha çok sizin için bir arkadaş ve dost olarak hissetmesine izin verin.
Bebeği Sevin ve Onunla Konuşun
Başlarda baba, karnınızdaki bebekle konuşma ve onu sevme konusunda bir miktar çekingen ve tereddütlü davranabilir. Özellikle kendini ifade etmeyi fazla sevmeyen bir kişiliğe sahipse bu durum daha belirgin bir biçimde yaşanabilir. Bu tür durumlarda, yakınlık kurmak ve daha henüz karnınızdayken bebeğinizle konuşmak, onu sevmek ve sonuçta onunla bir iletişim kurmak için ortak hareket etmeniz gerekir. Ayrıca uzmanlar, bebekle duygusal bağlar oluşturmak ve fetusun sağlıklı bir biçimde gelişimine katkıda bulunmak için anne karnından itibaren onu teşvik etmenin doğru olduğunu ifade etmektedirler.
Babalar; aslında sizler de birer hamilesiniz! Bir an bile bu konuda şüpheye kapılmayın. Çünkü sizin sevginiz ve duygusal etkiniz çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir.
Hamilelik boyunca anne adayı, yaşadığı fiziksel dönüşüm süreci nedeniyle oldukça hassastır. Onun stresini azaltmak ve aile bağlarını güçlendirmenin bir yolu da hem anneye hem de karnındaki bebeğe sarılmak ve onları sevmektir. Yani ailenize karşı duyduğunuz sevgiyi açık bir biçimde göstermekten çekinmeyin.
Yeni Baba: Baskı Yapmayın
Hamile olan kişi sadece anne değildir. Aynı zamanda baba da hamiledir ve o da bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. Evet, bu dönüşüm anneye göre biraz farklı olsa da çok da önemsiz olduğu düşünülmemelidir. Bu dönemde hem anne hem de baba farklı duygular tecrübe ederler. Her ikisinin hissettikleri de birbirinden daha değerlidir. Bu nedenle eşinizin reaksiyonlarını göz ardı etmeyin ve baskı yapmadan ona birlikte nasıl çocuk yetiştirmeniz gerektiğini göstermeye çalışın.
Annenin sürekli tepkisel ve şikayet eden bir yaklaşım sergilemek yerine proaktif bir tutum içinde olması daha faydalı sonuçlar elde etmenize olanak sağlayacaktır. Anneler; fazla baskı yapmayın. Çünkü her insanın kendine göre bir zamanı ve alışma süreci vardır.
Doktor Kontrollerine Gidin ve Doğuma Girin
Doktor kontrolleri çocuğunuzun doğumuna giden yolda birer alıştırma gibidir. Her kontrol, bir yandan endişelenmenize neden olurken diğer yandan da bebeğinizin gelişimini görmek ve bu anın duygusunu yaşamak için eşsiz bir fırsattır. Bu süreçte doktorlar, genellikle ayda bir kez hamileliğin nasıl gittiğini kontrol ederler. Her bir kontrol birbirinden farklı bir tecrübe demektir. Bu kontroller, anne ve baba için hep bir sürpriz ve yeni birşeyler öğrenme fırsatı sunar. Bu kontrollere eşinizle birlikte mutlaka katılın. Özellikle ultrason kontrolü ve özel muayenelerin yapılacağı randevuları kesinlikle kaçırmayın.
Babanın doğuma girmesi çok sık tartışılan konular arasında yer almaktadır. Doğumda bulunmaya istekli olmanız, bu özel anda neler yaşanacağını merak etmeniz ve doğuma girip girmeyeceğinize karar vermeniz, aslında bu sürece dahil olduğunuzu göstermektedir.
Bebek Partisi ve Bebeğe İsim Koyma: Baba İçin Özel Anlar
Bebek için bir parti düzenlemek, odasını dekore etmek ve ona ilk oyuncaklarını almak, bir babanın kendisini adeta bir kral gibi hissettiği o eşsiz anlardan birkaçıdır. Eğer isterse onun da bebekle ilgili organizasyonlara katılmasını sağlayın. Bunlar onu çok mutlu edecektir.
Bebeğe isim verme konusu çiftler açısından önemli bir konudur. Bu bağlamda çiftlerin birlikte alacakları her türlü karar elbette geçerli olacaktır. Kimi zaman babalar, çocuklarına verecekleri ismi annelerin seçmesini isterler. Diğer bazı çiftlerde ise anne, bebeğine isim bulma görevini babaya verebilir.
Hamilelik, inişleri çıkışları ile her şeyden keyif almanız gereken bir süreçtir. Bu nedenle hamilelik boyunca eşinizin yanında bulunun, ona destek olun, eşlik edin ve iyi davranın. Unutmayın ki, anne ve baba olmak dünyadaki en eşsiz ve harika şeylerden biridir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sanz, E. (2020b, 21 febrero). La ventilación emocional: un hábito necesario para nuestro bienestar. Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/la-ventilacion-emocional-un-habito-necesario-para-nuestro-bienestar/
- Baquedano, V. M. M., & Serrano, D. A. T. (2014). Experiencia de los Hombres Durante el Embarazo de su Esposa y Nacimiento de su Hijo (A). Revista Científica de la Escuela Universitaria de las Ciencias de la Salud, 1(2), 17-24.