Babam Beni Kendisine Yakın Tutup Çocuklarına Bağlı Bir Ebeveyn Olmayı Seçiyor

Babam bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunurken güçlü bir ilişkiyi, büyülü ve olağanüstü bir bağı güçlendirmek adına bu bağı teşvik etmek için katılıyor, önemsiyor, rahatlatıyor ve yakınlaşmaya çalışıyor.
Babam Beni Kendisine Yakın Tutup Çocuklarına Bağlı Bir Ebeveyn Olmayı Seçiyor

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2021

Çocuğuna bağlı ebeveynlik hakkında konuştuğumuzda 5 yaşına kadar çocuğunu emziren bir anneyi aklımıza getiririz hemen ama babalar da bir çocuğun büyümesinde olmazsa olmazlardır. Ayrıca yenidoğanın kanguru da taşınıp sürekli temas ve yakınlık yoluyla kurulan doğum bağını (duygusal bağ) desteklediğini hayal ederiz.

Peki… bütün bunların içinde baba nerede? Bütün ebeveynler bağlılığın önemine sıkı sıkıya inanan, mevcut ve sürekli süregelen yetiştirme yoluyla yaratılan ve oluşturulan bu bağın mimarı değiller mi? Yanılgıya düşmemeliyiz. Bir çocuğun eğitimi genel olarak iki ana meseleden oluşur. Ana kişilerin arasında kurulan bu samimi ve harika bağ, seçilen ebeveynlik türünü aynı şekilde oluşturan şeydir.

Babam da bunu yapıyor. Babam bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunurken güçlü bir ilişkiyi, büyülü ve olağanüstü bir bağı güçlendirmek adına bu bağı teşvik etmek için katılıyor, önemsiyor, rahatlatıyor ve yakınlaşmaya çalışıyor.

“Ben Anneyim” ekibi olarak bunun üzerine eğilmenizi öneririz.

Baba çocuğunu emzirmez ama baba da çocuğunu besler

çocuğun büyümesinde babalar

Bir baba çocuğunu emzirmez ancak bir anneyle eş derecede besler çocuğunu. Bir babanın kalbi de aynı şekilde sever, teni de sıcaklık sunar, elleri çocuğunu nasıl okşayacağını, bezini nasıl değiştireceğini ve hatta gıdıklamayı bile bilir. Bir baba çocuğuna ilk kelimelerini nasıl öğreteceğini ve çocuğuna güzel öpücükler vermeyi bilir.

  • Bir babanın kolları büyümek ve güvenli bir şekilde dünyaya bakmak için harika bir yerdir.
  • Ayrıca şu sıralarda da alışveriş yaparken erkeklerin göğüslerinde bebekleri taşıdığını görmek yaygın bir hale geldi. Çocukları nasıl kucaklayacaklarını çok iyi bilir babalar ve bu günlük birlikte geçirilen zamanın çocukları ve kendileri için  faydalı olduğunu anlarlar.
  • Ebeveynler ayrıca geceleri bebekleri için mama yapmak, onların gözyaşlarını silmek, koliklerine çözüm bulmak, çocukları kabuslardan çığlık atarak uyandığında gülümsemek ve “bebeğin nefes almasını” sağlamak adına kalkarlar. Babalar da, anneler kadar önemlidir.

Unutulmaması gereken bir şey de, her çiftin çocuklarına ne tür bir ebeveynlik yapacaklarını önceden belirlemesi gerektiğidir. Ebeveynlik yapmak ortak kararlar alarak olacak bir şeydir. Emzirme süresi uzatılırsa, bazen annenin aldığı bir karardır, ancak babanın da bu süreçte söz hakkı ve kararı vardır. Çünkü babalar bir çocuğun büyümesinde olmazsa olmazlardır.

Babanın da içinde bulunduğu çocuğuna bağlı ebeveynliğinin 6 maddesi

çocuğun büyümesinde babalar

1. Bebek giyme: bebeği kucağında taşıma

Ebeveynler, çocuklarını kollarında, kalplerine yakın ve derileriyle temas halinde taşıyarak bağlanma ebeveynliği bağını kurarlar. İster kollarda ister bebek taşıyıcıları aracılığıyla olsun, bu çocuklarınıza korunduklarını, güvende olduklarını ve sevildiklerini gösterdiğiniz rutinin bir parçasıdır.

2. Bebeğinize yakın yerde uyumak

Çocuğuna bağlı ebeveynlikten bahsettiğimizde, bebeğiyle uyuyan, ona yakın olan ve gece saatlerinde ona sıcaklık ve koruma sunan anneyi düşünürüz.

Ancak, baba da aynı yataktadır ve bazı çocukların gece boyunca yaşadığı ayrılık kaygısından kaçınmak için ona yakın uyumaktan daha iyi bir şey olmadığını anlar.

3. Bebeğinizin ağlamasındaki mesajlara ve dile inanmak

Ağlamak, hepimizin bildiği gibi, bebeğin ebeveynleriyle iletişim kurmasına imkan sağlayan tek yöntemdir. 

Bebekler manipüle etmezler, hile yapmazlar ve ağlarlarsa ilgilenilmesi gereken özel bir ihtiyaç içinde olduklarını anlatmaya çalışırlar. Ebeveynler bunu bilir ve çabucak ilgilenmek, rahatlatmak veya beslenmek için bebeklerinin yanına gelirler.

4. Bebeğin eğitiminin farkında olmak

çocuğun büyümesinde babalar

Çocuklarının yetiştirilmesini yönetimlere, programlara ve katı yönergelere dayandıran birçok aile var.

Çocuğuna bağlı ebeveynlik, belirlenen standartlara uymaktan ziyade her şeyden önce çocukların ihtiyaçlarıyla ilgilenmeyi gerektirir. Yani bebek acıkmışsa ve son beslenmesinin üzerinden henüz üç saat geçmemişse, bir “ihtiyaç” varsa beklemeye gerek yoktur.

Bu, çocuğuna bağlı ebeveynlik ilkelerine güvenen her ebeveynin de anladığı bir şeydir.

5. Dengeyi kurmak

Bağlılık ile ebeveynlik, çocuğa istediği her şeyi, talep ettiği her şeyi kural, sınır ve zorunluluk olmadan vermeye dayanmaz.

Bu tür bir ebeveynlikte denge, demokratik bir anlaşma ve bir mantık vardır. Anneler gibi babalar da saygılı ebeveynliğin asla kaprisli ebeveynlik olmayacağını bilirler. 

6. Emzirme

Anne sütü yenidoğan için en uygun ve iyi besindir. Çalışmaların bunu desteklediğini biliyoruz, ancak her şeyden önce anne ve çocuk arasında birçok kadının 6 ayın ötesine uzatmayı seçtiği sihirli bir ortaklık anı inşa eden de bir süreçtir emzirme.

Emzirme döneminde baba nasıl bir rol üstlenir? Baba anneye yardım eder, hem sevgisiyle, hem takdiriyle, hatta hayranlığıyla onu çevreleyen ve koruyan ortamı ve yakınlığı yaratır. 

çocuğun büyümesinde babalar

Ayrıca çocuğuna bağlı ebeveynliğin başka bir öncülü de “her iki kişi”, yani her iki ebeveynin de bu işte birlikte olduğunu da unutamayız. Çiftin bu bağı, ebeveynlik sürecine daha da fazla güç katan bir bağ olduğu için tutarlılık veren, zor anlarda destek olan ve gündelik sevinçlerin daha da büyük anlam kazandığı ışık saçan ve aydınlatan bir bağdır. Babalar bir çocuğun  büyümesinde olmazsa olmazlardır.

Şimdi size soruyoruz… Babaların çocuklarına bağlı olmadığını kim savunabilir?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barudy, J., & Dantagnan, M. (2005). Los buenos tratos a la infancia: Parentalidad, apego y resiliencia. Editorial Gedisa.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Mosquera D, Gonzalez, A (2009) Escala de Apego y Patrones Relacionales.
  • Mosquera, D., & González, A. (2013). Del apego temprano a los síntomas del trastorno límite de personalidad. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia, 3(3), 1-33. http://www.psicociencias.com/pdf_noticias/Apego_y_TLP.pdf
  • Shaffer, D. R., & del Barrio Martínez, C. (2002). Desarrollo social y de la personalidad. Madrid: Thomson.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.