Bebeğiniz Ağlamaktan Vazgeçmiyorsa Ne Yapmalısınız?

Bebeklerimiz bir türlü ağlamayı bırakmadığında ve onları nasıl sakinleştireceğimizi bilmediğimizde, genelde çaresiz ve hüsrana uğramış hissederiz. Eğer sizin için de durum böyleyse, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Bu yazımızda size yardımcı ipuçları paylaşmak istiyoruz.
Bebeğiniz Ağlamaktan Vazgeçmiyorsa Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 17 Ağustos, 2020

Mutsuz olduğu, sindirim problemleri yaşadığı, yorgun olduğu ve benzeri pek çok sebepten dolayı bebekler sürekli ağlayabilir. Bu yazımızda, bebeğiniz ağlamaktan vazgeçmiyorsa onu nasıl sakinleştirebileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.

Bebeğinizin ağlamasına son vermek için tavsiyeler

Bebeklerin kendilerini ifade etme biçimi ağlamaktır.Kucağa alınmak istediklerinde, acıktıklarında veya yorulduklarında, bezlerinin değişmesi gerektiğinde ya da karınları ağrıdığında bebekler bunu ağlayarak ifade eder.

Gözyaşlarının ardında mutlaka bir sebep vardır ancak ebeveyn çoğu zaman bu sebebi belirleyemez. Bu nedenle sürekli bebeği susturmak için ne yapılması gerektiğini düşünür. Aşağıdaki etkili yöntemleri bir kenara not edin:

1. Bebeğinizi sallayın

Bebekler için hiçbir şey annelerinin kollarında olmaktan daha keyifli değildir. Anne bebeğini kucağına alıp ninni söyleyerek onu salladığında, bebek mucizevi bir şekilde sakinleşir. Bu yöntemin etkili olması için annenin sakin olması önemlidir. Anne sakin olduğunda, bu his çocuğuna da geçer.

Eğer ebeveyn telaşlanırsa, başka birinin yardımına ihtiyaç duyar. Bu durumda, büyük ebeveyn, abla, aile dostu veya akrabalar yardımcı olabilir. Bazen bu değişiklik bebek için iyi olabilir ve yorgun ebeveyn bu sırada biraz dinlenme imkanı bulabilir.

2. Yürüyüşe çıkın

Evden çok uzaklaşmaya gerek yoktur. Evin etrafında yürümek bile bebeğe iyi gelebilir. İster sizin kucağınızda, ister bebek arabasında, hafif hareketler çocuğu rahatlatmaya yardımcı olur. Bebeğin sakinleşmediği uç durumlarda bebeği pusetle arabaya koyarak bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Arabanın arka koltuğunda motor sesiyle sakinleşen pek çok bebek vardır. Arabanın hareket halinde olup olmaması da önemli değildir çünkü bebek sadece motorun hırıltısıyla ilgilenir.

yeni doğan bebek

3. Masaj yapın

Bebeğiniz daha yeni doğmuşsa ve sürekli ağlıyorsa, sorun kolik olabilir. Kusma, ishal ve gaza şiddetli bir karın ağrısı da eşlik edebilir. Bu durumda, bebeğinizin sırtına veya karnına nazikçe masaj yapabilirsiniz. Banyodan sonra bebeğinize masaj yapmak harika bir seçenektir.

Ellerinizi biraz ısıtın ve nötr bir yağ kullanarak bebeğe masaj yapın. Bu durumda karındaki ve bağırsak bölgesindeki ağrı gidecektir.

Bu masaj, bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirmek için oldukça iyi bir fırsattır. Masaj, sevginin en güzel göstergelerinden biridir. Dahası, bebeğiniz uykuya dalmada zorlanıyorsa, masajla bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

4. Elektrikli ev aletlerinin sesi

Kulağa tuhaf gelse de, pek çok aile bebeğini sakinleştirmek için elektrikli ev aletleri kullanır. Bebeğinizi çamaşır makinesinin yakınına götürebilir veya biraz elektrik süpürgesi çalıştırabilirsiniz.

Bilinmeyen bir sebepten ötürü ev aletlerinin sesi, bebeklerde sakinleştirici etkiye sahiptir. Hem bebeğinizi yatıştırıp hem de temizlik yapmaktan daha iyi ne olabilir ki?

“Bebekler için hiçbir şey annelerinin kollarında olmaktan daha keyifli değildir. Anne bebeğini kucağına alıp ninni söyleyerek onu salladığında, bebek mucizevi bir şekilde sakinleşir.”

5. Müzik açın veya ninni söyleyin

Eğer çamaşır makinesi sizi veya bebeğinizi ikna etmek için yeterli değilse, daha geleneksel yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin, hamileyken bebeğinize dinlettiğiniz müzikleri açabilir veya ona ninni söyleyebilirsiniz. Çocuğunuz, melodiyi anımsayacak ve yakın zamanda sakinleşecektir.

6. Bebeğinizin kıyafetlerini çıkarın

Bazen bebekler terledikleri veya kat kat giyinmekten rahatsız oldukları için de ağlarlar. Eğer mevsim yazsa, bebeğinizin kıyafetlerini, hatta bezini çıkarabilir ve ona biraz rahatlama imkanı verebilirsiniz.

Mevsim kışsa, hareket kısıtlamayan bol kıyafetler tercih edebilirsiniz. Çok fazla kıyafeti üst üste giymek, bebeğinizin hareket kabiliyetini kısıtlayabilir ve onu sıkıştırabilir.

ağlayan çocuğa ne yapılır

7. Emzirin

Bu, pek çok çocukta asla başarısız olmayan bir yöntemdir. Çocuk aç olmasa bile, yine de annesine yakın olmak isteyebilir. Ayrıca, emme eyleminin doğal olarak rahatlatıcı bir etkisi vardır ve bu yöntemin etkisi buradan gelir.

Eğer yukarıdaki yöntemlerin hepsini denediğiniz halde bebeğiniz ağlamaktan vazgeçmiyorsa, çocuk doktoruna gitmenizi öneriyoruz. Belki de çocuğunuz sizin belirleyemediğiniz bir ağrıdan muzdariptir. Eğer böyle bir durum yoksa, yukarıda tavsiye ettiğimiz yöntemlerden biri işe yarayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.