Hamilelik Boyunca Müzik Terapisinin Faydaları

“Müzik terapisi” denildiğinde, pek çok insan kişinin ruh halini değiştirmek amacıyla belirli müzik türlerinin kullanıldığını düşünmektedir.
Hamilelik Boyunca Müzik Terapisinin Faydaları

Son Güncelleme: 29 Mayıs, 2019

Bununla birlikte, Dünya Müzik Terapi Federasyonu daha net bir tanım yapmaktadır. Müzik terapisi, hastanın öğrenmesini kolaylaştırmak ve etrafındakiler ile ilgili ona yardım etmek amacıyla müziğin veya bileşenlerinin kullanılmasıdır.

Müzik terapisi, kişinin sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan bir tedavi türüdür. Başka bir deyişle, rehabilitasyon için bir araç olarak kullanılır.

Rolando Benenzon kimdir?

Rolando Benenzon, Arjantinli bir psikiyatr, psikoanalist, piyanist, müzisyen ve bestekardır. Ayrıca, Buenos Aires’deki San Salvador Üniversitesindeki Müzik Terapisi Araştırmaları bölümünün kurucusudur. Müzik Terapisi ile ilgili bir dizi makale yayınlamıştır.

Benenzon, Müzik Terapisini otizmli ve komadaki hastalarda ve profesyonel formasyon alanlarında kullanmasıyla dünya çapında tanınmaktadır.

Benenzon terapi

Dr Benenzon’a göre, müzik terapisi hastaya devamlı olarak tek türdeki bir müziği dinletmekten ibaret değildir. Terapi daha interaktiftir ve büyük ölçüde hasta ve terapist arasındaki ilişkiye bağlıdır.

Müzik terapisinde çok çeşitli sesler, hareketler müzik ve vücut kullanılır. Kişinin çevresiyle bütünleşmesini ve öğrenme süreçlerinin geliştirilmesini destekleyen eylemlerden oluşur.

hamilelikte terapi

Ses kimliği

Ses kimliği size soyut bir kavram gibi görünebilir. Bununla birlikte, yaratıcısı Benenzon ses kimliğini şu şekilde açıklar:

“Ses Kimliğini, her insanı karakterize eden sesler, hareketler ve sessizliklerin oluşturduğu enerjilerin toplamı olarak adlandırıyorum.”

Başka bir deyişle, ses kimliği kişinin duyularının algıladıklarından ibarettir. Yani, öncelikli olarak sesler, ardından da sessizlik, aromalar, kokular, yüzeyler, ısı ve tanımlanması zor olsa da bir kişiyi diğerlerinden ayıran her türlü algı türleri ses kimliğine dahildir.

Gestatik ses kimliği, kişinin kimliğidir. Başka bir deyişle, kişiyi karakterize eden ve diğerlerinden ayıran şeydir. Kişinin bilinçaltı, genetik olarak aktarılan ses enerjilerini toplar. Bunlar, hamilelik sırasında açığa çıkar ve kişinin sosyal çevresine göre değişen enerjilerdir.

Bu yazımızı da okuyun: Hamileliğin Muhteşem Anları: 5 Örnek

Hamilelik sırasındaki sesler

Hamilelikte ortaya çıkan ve kişinin Gestalt kimliğinin bir parçası olan sesler, kişi üzerinde bir etki yaratır.

Annenin rahim duvarlarındaki kan akışı, kalp atışları, nefes alış veriş sesleri ve sindirim sisteminden özellikle bağırsaklardan gelen sesler…Bütün bu gürültüler anne ve bebek arasındaki bir çeşit iletişimdir.

Annenin kalp atışları, bebekleri memnun eden seslerdir çünkü bebek için oksijen, beslenme ve sıcaklığı temsil etmektedir.

Annenin sesi de Gestalt ses kimliğinin oluşmasında oldukça önemli ve anlamlıdır. Fetüsün büyümesine katkı sağlar. Bebek sesi duyabilir ve titreşimini hissedebilir.

müziğin faydaları

İşitme duyusu, fetüsü dış dünyaya en çok bağlayan şeydir. Bazı araştırmalara göre, doğmamış bebekler kendilerini tanımaya başladığında bazı işitsel uyarıcılara tepki göstermektedir.

Örneğin bebekler tanıdıkları bir şarkı duyduklarında emmeye başlarlar, göz kapaklarını açıp kapatırlar veya kalp atışları artar.

Hamilelik sırasında müzik terapisi

Hamilelik sırasındaki müzik terapileri, son derece olumlu sonuçlar üretebiliyor. Gebeliğin her aşamasını anne için keyifli hale getirebilecek bir sürü aktivite vardır. Ayrıca, müzik terapisi anne ve bebek arasında başka bir bağın kurulmasına yardımcı olur. 

İlk faydası anne içindir. Müzik terapisi stres seviyelerini ve annenin hamileliği ile ilgili hissettiği her türlü kötü hissi azaltmaya yardımcı olur.

Bunun yanı sıra, terapist annenin hamileliği konusunda daha bilgili olmasına ve sürecin kabul edilmesine yardımcı olabilir.

 14 hafta sonrasında, fetüs rahimde ortaya çıkan sesleri duyabilir. Sonraki 6 hafta boyunca ise dışarıdan gelen sesleri de duymaya başlar. Bu süreçte bebek ve anne babası arasındaki bağ güçlenir.

Anne babanın sesini ve ninnileri duymak bebeğe iyi gelir. Terapide bebeğinizi gözünüzde canlandırabilirsiniz. Hamilelik sırasında müzik terapisi uygulanmasının amacı,  sevgiyi ve sakinliği yani bebeğin gelişiminde olumlu etkiye sahip olan duyguları ifade etmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Benenzon, R. Musicoterapia: de la teoría a la práctica. Paidós. 2000.
  • Benenzon R, Gainza V, Wagner G. La nueva musicoterapia. Lumen. 2008.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.