Bir Çift Olarak Eğitim Vermek: Ebeveynlik İpuçları

Çocuğunuza eğitim verirken ürkütücü bir zorlukla karşılaştığınızda, bir takım olarak çalışmaktan iyisi yoktur. Hanenizdeki çocukların sağlıklı bir şekilde yetişmesini başarmak için partnerinize güvenin.
Bir Çift Olarak Eğitim Vermek: Ebeveynlik İpuçları

Son Güncelleme: 22 Temmuz, 2020

Bir çocuğu eğitmek gibi karmaşık, çetin ve geniş bir şey söz konusu olduğunda, ebeveynler arasındaki bir birliğin çok önemli bir unsur olduğu gayet açıktır. Bir çift olarak eğitim vermek, koordinasyon ister ve muhtemelen anlaşmazlıklara sebep olur ama birçok yararı da vardır.

Çocuk sahibi olmayı planlarken, eğitimsel metotlar üzerine anlaşma fikri çok basit gelebilir; sıkça çiftin birkaç dakikalık sohbetle anlaşabileceği bir şey olarak görülür.

Bununla birlikte, acı gerçek ilk kez ebeveyn olan çiftler için şaşırtıcı olacaktır. Kavgalara, öfkeye ve hatta evlilikle ilgili sorunlara sebebiyet verebilir.

Bir çift olarak eğitim verdiğinizde, bu sadece ebeveynler ve çocuklar için kullanışlı bir  taktik değildir; aynı zamanda bir zorluk ve sorumluluktur. 

Bir çift olarak eğitim vermek ve kilit noktaları

Önerilerimizi takip ederek, ebeveynler bir çift olarak eğitim vermek konusunda daha fazla yöntem sahibi olacaktır:

1. Standartlara karar verin ve ikiniz de uygulayın

Eğer çocuklar ebeveynlerinin anlaşmazlığını görürse, tabi ki bu durumdan hızlıca faydalanacaklardır. Bu nüfuz etkisi güçlü bir durumdur – mesela ebeveynlerden biri bir şeye izin vermezken diğeri bunu yasakladığında.

Böyle bir olay gerçekleştiğinde, çocuk tartışmanın farkına varır ve hem şimdi ve hem gelecekte bu durumdan faydalanabileceğini bilir.

Bunun yanında, ebeveynler arasındaki tutarsızlıkların kendini göstermesi de çok sürmez; böylece ebeveynler arasındaki birlikteliğin eksikliğini gösterir. Bu anlaşma eksikliği çocuğun eğitimi için avantajlı bir durum olmayacaktır.

Yani en iyisi işin başında kurallar koymak ve diğer ebeveyne danışmadan izinler ve tavizler vermemektir. Bu sayede, çocuklar ebeveynlerin otoritesine saygı duyacaktır ve “böl ve yönet” stratejisinin işe yaramayacağını bilecektir.

Ebeveynleriyle uyuyan bir çocuk

2. Egonuzu bir kenara koyun

Herhangi bir kendini en kibar, sıkı, sorumluluk sahibi ya da hoşgörülü ebeveyn yapma çabası otoriteyi kaybetmenize sebep olacaktır. Bu ilişkide ebeveynlerin eşit olması gerekir

Aynı zamanda, diğer ebeveyne danışmadan önemli kararlar vermek ya da çocuğun önünde hatalarını veya kabiliyetlerini sorgulamak da önerilen bir şey değildir.

3. Güven ve sabır

Hepimizin hatalar yaptığını ve kimsenin her şeyi yapmayı bilerek doğmadığını unutmayın. 

Yani iki ebeveyn de sabırlı olmalı ve sorunları nasıl yapıcı bir şekilde tamir edeceğini bilmeli. Geçmişi eleştirmektense geleceği hedefleyin. Benzer olarak, bir doz sabır gereklidir. Herkesin iyi ve kötü günleri vardır ve aynısı çocuklar için de geçerlidir.

Yani evde sevgi ve tolerans hüküm sürmeli; kimse “bilerek” yanlış bir şey yapmaz ama hatalar bizim değiştirilemez kişiliğimizin ve hayat tecrübemizin bir parçasıdır.

“Yani en iyisi işin başında kurallar koymak ve diğer ebeveyne danışmadan izinler ve tavizler vermemektir. Bu sayede, çocuklar ebeveynlerin otoritesine saygı duyacaktır ve “böl ve yönet” stratejisinin işe yaramayacağını bilecektir. ”

4. Ödüllendirme sistemine karar verin

Çocuklarla uğraşırken ve hareketlerini değerlendirirken adil olmak için bir tip, iyi davranışı ödüllendirici “sistem” kurmak iyi bir tekniktir. 

Bu sayede, ebeveynlerden birinin çocuğa karşı “aşırı kibar” olmasının ve diğer ebeveynin haşin görünmesinin önüne geçilebilir; bu durum çocuğun karşısındaki güçlü birlik imajını zayıflatabilir.

Ebeveynleriyle beraber oynayan bir çocuk

5. Birbirinizi suçlamak için sebep aramayın

En sık yapılan hatalardan biri de çocuğun kötü davranışları ve hatalarını partnerinize yüklemektir. “Çocuklar programlarına saygı duymuyor çünkü yatağa istedikleri zaman gitmelerine izin veriyorsun” gibi cümlelerin ebeveynler arasındaki tutarsızlıkları artırmaktan başka bir işe yaramaz.

Her şey için çocuğu da suçlamamalısınız; özellikle tartışma yetişkinler arasındaysa. Bir hata yapıldığında, sadece sorunu düzeltmeli ve bir daha olmaması için olan şey hakkında konuşmalısınız. Tabi ki bunu her zaman yapıcı ve anlayışlı bir şekilde yapmalısınız.

Hem sizin hem de partnerinizin ebeveyn olmadan önce birbirine karşı samimi ve beraber olmaktan keyif alan insanlar olduğunuzu asla unutmayın.

Sorumluluklarınızın sizi ele geçirmesine ve hayatınızdan keyfi almasına izin vermeyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.